bihon.ro Web analytics

Plecarea unei minore în SUA generează tensiuni între şefii Judeţului şi directorul DGASPC

Reactualizat la:
O minoră aflată în plasament a ieşit din ţară fără acordul preşedintelui CJ. Directorului Puia i se cere de acum demisia, „dacă se confirmă suspiciunea”.
Scris de demeter1 - O minoră aflată în plasament a ieşit din ţară fără acordul preşedintelui CJ. Directorului Puia i se cere de acum demisia, „dacă se confirmă suspiciunea”.

O minoră din centrul de plasament din Ineu, al Fundaţiei Emanuel Speranţa României a plecat la studii în SUA, fără acordul scris al preşedintelui Consiliului Judeţean – totorele legal al minorei K.A., în vârstă de 16 ani.

Printr-un comunicat, conducerea CJ Bihor condamnă situaţia, în ciuda faptului că plecarea minorei în America, la studii, reprezintă interesul superior al copilului. CJ Bihor informează că a sesizat deja organele de poliţie şi de urmărire penală, în acest caz.

În comunicat, se subliniază obligaţia pe care cei responsabili de soarta fetiţei ar fi avut-o în a obţine acordul tutorelui – preşedintele CJ Bihor – pentru ieşirea din ţară a minorei, aspect cerut de lege. Mai mult, conducerea CJ Bihor îl suspectează pe directorul general al DGASPC Bihor, liberalul Călin Puia, de „încălcarea gravă a legislaţiei în vigoare”, cerându-i acestuia demisia în de pe acum, în caz că se adeveresc suspiciunile. Pe de altă parte, Puia se apără, afirmând că acuzele la adresa sa sunt nefondate şi că, în ciuda situaţiei apărute, responsabilii trebuie căutaţi în altă parte.

Iată comunicatul CJ Bihor:

„În urma Informării primite de la Direcția de Administrație Publică Locală – Serviciul Juridic-Contencios, serviciul de specialitate a Consiliului Județean pe tematici de drepturi și obligații părintești, s-a constatat că minora K.A. a cărei tutore conform sentinței civile 191/PC/2006 a Tribunalului Bihor este președintele Consiliului Județean Bihor, a părăsit România, și se află și în prezent pe teritoriul S.U.A., fără o informare și un acord prealabil al tutorelui, președintele Consiliului Județean Bihor.

Fundația care a avut în îngrijire minora, conform aceleiași sentințe civile, a fost somată să prezinte documentele privind deplasarea în străinătate și modalitatea de întocmire a acestora. Din documentele depuse, a rezultat că organizația a prezentat doar un aviz favorabil emis de Comisia Pentru Protecția Copilului Bihor ce funcționează cu suportul administrativ al DGASPC Bihor, fără a avea acordul tutorelui.

Analizând situația faptică, conducerea Consiliului Județean Bihor a hotărât sesizarea organelor de poliție și de urmărire penală, precum și convocarea de îndată a Comisiei de disciplină a funcționarilor publici din cadrul instituției. Analiza documentelor și informațiilor deținute de Consiliul Județean Bihor în legătură cu acest caz sunt de competența organelor abilitate sesizate.

Având în vedere faptul că pe baza acestor elemente anterior menționate există suspiciunea rezonabilă că este o încălcare gravă a legislației în vigoare, directorul general al DGASPC Bihor are obligația de a colabora instituțional pentru elucidarea cazului, iar în situația în care se confirmă suspiciunea, să-și prezinte demisia”.

Puia: Era responsabilitatea fundaţiei

Contactat telefonic, directorul Puia a avut următoarea reacţie: „Fundaţia ce are în grijă minora trebuia să ştie toate prevederile legale. Le-am cerut colegilor un raport despre cele întâmplate în acest caz. Înţeleg că, în prealabil, cei de la fundaţie au mai cerut de la preşedintele Consiliului Judeţean două acorduri: să meargă să scoată viza pentru intrarea în SUA şi un acord de prelungire a paşaportului minorei.

Cum au scos-o din ţară fără acordul preşedintelui CJ, numai Dumnezeu ştie”, ne-a declarat directorul DGASPC Bihor, precizând că, la rândul său, este tutore legal pentru sute de copii. Puia susţine că regretă situaţia ivită, chit că interesul superior al copilului este să-şi urmeze studiile în Statele Unite.

Un alt aspect subliniat de şeful DGASPC se referă la subordonarea Comisiei pentru Protecţia Copilului, care şi-a dat avizul (insuficient din punct de vedere legal – n.red.) pentru ieşirea copilului din ţară. Puia arată că această Comisie nu este în subordinea DGASPC, ci în subordinea CJ Bihor.

Chiar dacă directorul DGASPC Bihor este vicepreşedinte al Comisiei, preşedinte este secretarul Judeţului, Carmen Soltănel, iar membrii în această structură sunt reprezentanţi ai altor instituţii (AJPIC, CJRAE, spitale) şi din partea ONG-urilor de profil. „Comisia nu s-a substituit tutorelui legal. Noi oricând vom da un acord de principiu, de acest tip”, precizează Puia, subliniind că nu era prerogativa sa să anunţe CJ Bihor privind demersurile necesare în cazul ieşirii copilului din ţară.

„Dacă erau de bună credinţă, mă anunţau şi pe mine. Legea spune clar că Fundaţia sau persoana de plasament trebuie să înştiinţeze Direcţia de toată modificările aduse parcursului copilului în plasament”, mai declară directorul general al DGASPC, care spune că ştie de problemă doar de câteva zile.

Nu ia demisia în calcul

În privinţa demisiei, Puia nici nu o ia în calcul, afirmând că se ştie fără greşeală. Este a doua oară când directorul general al DGASPC Bihor este luat în colimator de către actuala conducere a CJ Bihor, UDMR-PSD-ALDE, într-un an şi jumătate.
Interesant, deşi membru de vază al PNL, Puia a avut probleme şi cu fostul preşedinte al CJ Bihor, liberalul Cornel Popa, instigat, la rându-i, de alţi doi liberali – fostul senator PNL Cristian Bodea şi consilierul judeţean PNL Dacian Foncea, din cauza problemelor descoperite la centrul de plasament de pe str. Lalescu din Oradea.

În cursul mandatului său, Puia s-a remarcat prin realizarea procesului de externalizare a serviciilor de plasament ale DGASPC Bihor către diverse ONG-uri, pentru creşterea calităţii servicilor prestate şi prin atitudinea favorabilă adopţiilor copiilor aflaţi în plasament.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  25 mai, termen prorogat le Declarația unică
  Declarația unică nu mai are termenul de depunere pe 15 martie. ANAF a stabilit un nou termen – 25 mai.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Incendiu pe strada Liszt Ferenc din Oradea: bărbat în stop cardio-respirator și cu arsuri, resuscitat și trimis la UPU
  Un bărbat de 65 de ani a suferit arsuri de gradul IV pe circa 80% din suprafața corpului, în urma unui incendiu produs la un apartament situat pe strada Liszt Ferenc dn Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Curs gratuit de prim ajutor - resuscitare gratuit în Oradea
  Un tată, care şi-a văzut copilul pierind fără să îl poată ajuta, a decis să înveţe cum să îi salveze pe alţii, iar de câţiva ani, bărbatul predă cursuri gratuite de prim ajutor, autorizate la nivel european.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Efectele coronavirus: stocurile de măști din farmaciile din Oradea sunt epuizate
  Stocurile de măști chirurgicale s-au epuizat în aproximativ toate farmaciile din Oradea, din cauza temerii orădenilor de coronavirus. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Traficant de droguri de mare risc, prins de polițiștii orădeni
  Un bărbat, în vârstă de 51 de ani, din Oradea, dat în urmărire internaţională pentru comiterea infracţiunii de trafic de droguri de risc, a fost arestat de poliţiştii orădeni.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cinci localități bihorene vor fi cadastrate gratuit
  În prezent, din totalul de 101 de UAT-uri din județul Bihor, patru sunt cadastrate în proporție de sută la sută.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.