bihon.ro Web analytics

Pretul caldurii frige in Vest

Doar clujenii se vor încălzi la iarnă ieftin. La Oradea, Timişoara şi Arad, gigacaloria cu mai bine de 30%.
Scris de IM:BIHOR_ONLINE - Doar clujenii se vor încălzi la iarnă ieftin. La Oradea, Timişoara şi Arad, gigacaloria cu mai bine de 30%.

 Tăierea subvenţiilor guvernamentale a fost o lovitură pentru primării. Dar mai ales pentru populaţia din oraşele unde aceste tăieri ale Guvernului nu sunt suplinite de municipalitate. E şi cazul Oradiei. Pentru iarna 2011-2012, gigacaloria facturată populaţiei de către CET s-a scumpit cu 22%, ajungând acum la 235,52 lei. Guvernul va oferi doar ajutoare de stat, pentru cei mai sărmani dintre români. Compensarea merge până la 786 lei/membru de familie (5% în cazul acestui ultim plafon), respectiv până la 1.082 lei pentru persoanele ce locuiesc singure (10% pentru ultima categorie ajutată).

Aradul şi Timişoara au însă o gigacalorie şi mai scumpă decât Oradea. La Timişoara aceasta e acum de 252,2 lei, după o serie de procese între Primărie şi Prefectură, în timp ce la Arad avem un preţ de 307,4 lei/Gcal! Cu menţiunea că la Arad primarul Falcă va aplica o schemă de ajutoare de la bugetul local, ce completează ajutoarele de la Guvern.

Clujenii dorm cei mai liniştişţi, cu un preţ la gigacalorie ce rămâne neschimbat. La Cluj-Napoca populaţia plăteşte doar 165 de lei pentru o gigacalorie produsă în sistemul centralizat. Iată alte preţuri din ţară, toate mai mici ca la Oradea: Craiova – 194 lei/Gcal, Târgu Mureş – 231 lei/Gcal, Braşov – 192 lei/Gcal.

Pe măsură ce se răceşte vremea, românii încep să-şi facă socotelile pentru „războiul” pe care-l vor duce la iarnă cu gigacaloria din calorifere. Şi se preconizează încă o iarnă lungă, devastatoare pentru buzunarele celor mulţi.

Anunţul Guvernului, privind tăierea subvenţiei de stat pentru încălzire, nu a determinat municipalitatea să mişte vreun deget pentru protejarea orădenilor. Astfel că la Oradea gigacaloria s-a scumpit cu 22% faţă de anul precedent, ajungând la 235,5 lei. Municipalitatea orădeană consideră că efortul financiar depus din bugetul local e și așa destul de consistent și că nu are alți bani de dat pentru subvenționarea căldurii populației. „Propunerea de a aloca încă două milioane de euro de la buget e nefezabilă pentru că nu avem aceşti bani”, a motivat primarul Oradiei, Ilie Bolojan. Ajutaţi vor fi, aşadar, doar cei ce se încadrează în schemele ajutoarelor de încălzire de la stat. 140.000 de orădeni sunt legaţi la sistemul de încălzire centralizată a Electrocentrale Oradea SA.

Mai rău ca la Oradea

La Arad, situaţia e şi mai albastră. Primarul Gheorghe Falcă a anunţat un preţ care dă fiori: 307,42 lei/gigacaloria! Acest preţ nu va fi plătit însă de toţi arădenii, deoarece, pe lângă ajutoarele oferite de Guvern, Falcă a anunţat că şi Primăria sa va pune în practică o schemă de ajutoare din bugetul local. Ajutorul pe care-l va acorda Primăria Arad va merge până la maximum 22% din valoarea efectivă a facturii. Procentul celor care vor beneficia de aceste ajutoare ale municipalităţii ar putea ajunge în cele mai optimiste dintre calcule la 60% din numărul celor care până acum se bucurau de subvenţia generalizată.

Şi timişorenii au un preţ la gigacalorie destul de ridicat: 252,2 lei. La Timişoara, în ultimii doi ani preţul gigacaloriei a fost motiv de dispută între Primărie şi Prefectură, câştigat încele din urmă de municipalitatea care dorea să ridice preţul facturării către populaţie. Cum Primăria a câştigat în instanţă, populaţia s-a trezit că trebuie să achite retroactiv preţul blocat temporar prin acţiunile prefectului.

La Reşiţa, preţul gigacaloriei produsă în sistem centralizat e unul profibilitiv. Ultima propunere către Consiliul Local prevedea un tarif de 430,98 lei/gicacalorie. Preţul vechi era de 171,94 lei/Gcal, însă acum nu mai există subvenţii. Totuşi, în Reşiţa prea puţini se mai încălzesc în sistem centralizat: doar aproximativ 5.000 de cetăţeni, din cei circa 80.000 de reşiţeni.

Calin Corpas

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Sport local

  Start la Memorialul Antonio Alexe. Un punct diferență între vicecampioanele României și Bulgariei

  România

  Cum va fi verificat certificatul verde? Aplicaţia e deja disponibilă
  Autorităţile au impus noi restricţii în România: cei care merg la restaurant, nuntă, eveniment sportiv, spectacol sau concert vor trebui să prezinte certificatul care atestă vaccinarea anti-Covid-19, testarea sau trecerea prin boală. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Cauzele accidentului grav din Arieșeni, în care un bihorean a fost preluat de elicopterul SMURD, după ce s-a răsturnat cu autoturismul
  Accidentul rutier s-a produs joi după-masa pe raza comunei Arieșeni, județul Alba. 3

  BIHON CAO

  7 străzi din Oradea rămân miercuri pentru câteva ore fără apă

  BIHON CAO

  CITIRI CAO 13.09.2021-17.09.2021

  BIHON CAO

  Patru străzi din Oradea rămân luni fără apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Scandal în ședința CJ. Bolojan: „Mie nu mi-a prestat Ansamblul Crișana niciun fel de activitate"
  Contre în Consiliul Județean Bihor între Ilie Bolojan și consilierii UDMR și PSD pe marginea desființării Ansamblului Crișana și externalizării serviciilor folclorice. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La MedLife Oradea, consultația de diabet e gratuită cu bilet de trimitere CAS
  Diabetul zaharat reprezintă o boală cronică tăcută, netransmisibilă, care nediagnosticată și mai ales netratată duce la multiple complicații. Diagnosticarea și tratarea corectă previne apariția complicațiilor și mai ales persoana diagnosticată poate avea o viață perfect normală.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Raluca Turcan, de la Oradea: Salariul minim va crește, taxele pe muncă nu scad
  Ministrul Muncii promite că majorarea salariului minim va fi una consistentă, ea urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.