bihon.ro Web analytics

Primăria repară biserica din Ioșia, cu bani europeni

De Cristina Ghilea

Primăria repară biserica din Ioșia, cu bani europeni

FOTO: Crisana.ro
Consilierii locali au de adoptat, în ședința ordinară de joi, un contract de preluare în comodat a clădirii bisericii ortodoxe din Ioșia, situată în centrul pieței de cartier care se amenajează acum.
Scris de Cristina Ghilea - Consilierii locali au de adoptat, în ședința ordinară de joi, un contract de preluare în comodat a clădirii bisericii ortodoxe din Ioșia, situată în centrul pieței de cartier care se amenajează acum.

Primăria se angajează, față de parohie, să repare clădirea Bisericii Sf Duh Mângăietor, în contul unui proiect cu finanțare europeană.

„Încă nu este un proiect, dar avem recomandări venite de la finanțator, având în vedere că piața se reface și clădirea e învechită, situată central. Nu sunt încă definitivați termenii proiectului, până nu avem un act referitor la proprietate, care să ne permită să începem discuțiile cu finanțatorul. Proiectul de hotărâre e un prim pas în direcția asta”, zice Marius Moș, șeful Direcției Managementul Proiectelor cu Finanțare Internațională.

De altfel, discuțiile pe această temă datează de câțiva ani, când edilii au obținut de la paroh permisiunea de a renunța la gardurile din jurul clădirii, în schimb au promis reabilitarea fațadei.

Astfel, Primăria va lua clădirea în comodat pe 10 ani, dar contractul prevede că acest interval se poate modifica cu acordul părților. De asemenea, comodatul e condiționat de implementarea de către Comodatar a obiectivului denumit „Reabilitare biserica Sf. Duh Mângâietorul”.

„Lucrările de reamenajare vor cuprinde repararea și refacerea fațadelor exterioare; schimbare învelitoare din tablă fălțuită; reparații la scările exterioare și podeste; reparații la soclu, incluisv sistemul de hidroizolare; reparație trotuar de gardă; racordarea burlanelor la rețeaua de canalizare pluvială; realizarea circuitului electric de iluminare arhitecturală și realizarea de învelitori pentru accesele laterale și accesul în altar”.

În această biserică din Ioșia a slujit, de mai multe ori, și preotul misionar Marcel Boloș, actual Ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene.

6 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. cmihai says:

  Sifonarea banului public, ce sa repare BOLOS ?
  Mai bine da muzicuta mai incet.

 2. zg says:

  si cine, cand si prin ce lege va interzice deranjarea locuitorilor din apropierea bisericilor, cu difuzoare,care transmit slujbe,sau orice la toate orele zilei?……

 3. ewdas says:

  preotul misionar Marcel Boloș :)) Stie sa injure ca la usa cortului :))

 4. Lulu says:

  Sigur,asta mai lipsea,altfel toate sunt rezolvate

 5. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  2022 se anunță un an bun pentru afine
  2022 pare să fie un an al revenirilor. Lumea călătorește mai mult, participă la mai multe evenimente, fără grija pandemiei care făcea ravagii în urmă cu doi ani.

  Bihon CSM Oradea

  Adrian Țenghea va apăra poarta echipei CSM Oradea
  CSM Oradea și-a „blindat” poarta în perspectiva dificilelor meciuri din Liga Națională.

  Bihon CSM Oradea

  Noii antrenori ai echipei de handbal masculin CSM Oradea: „Sperăm din suflet să reușim”
  Antrenorii George Tăutu și Cosmin Liberț sunt mulțumiți de lotul echipei de handbal.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON CAO

  Anunț citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dol Guard Oradea îmbină perfect munca specializată pe pază și protecție cu sportul de performanţă - peste 15 ani experienţă în domeniu! „Lăsați protecția voastră, în grija noastră!”
  Firma bihoreană Dol Guard SRL, licențiată în pază și protecție prestează diverse servicii de specialitate având un portofoliu al clienților de circa 70% din domeniul privat.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La Clarfon reparăm gratuit orice aparat auditiv
  În situația în care o persoană se confruntă cu o acuitate auditivă scăzută, relaţiile sociale din jur se deteriorează vizibil. Când auzul nu funcționează optim, oricare dintre activităţile pe care le desfăşurăm, au de suferit considerabil.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE Accident grav în Gepiu între două mașini și un microbuz. Toate 3 au luat foc
  Accidentul a avut loc cu puțin timp înainte de ora 16.00, pe DN79 în zona Comunei Gepiu.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.