bihon.ro Web analytics

Primarii Bihorului au pregătite proiectele pentru finanțare prin PNDL 3

De Veronica Bursasiu
Reactualizat la:

Primarii Bihorului au pregătite proiectele pentru finanțare prin PNDL 3

Primarii de Aștileu și Sîrbi au temele făcute pentru PNDL 3
Reactualizat la:
„Primăriile pot depune proiectele începând de azi. Recomand tuturor să elaboreze proiecte bine gândite, argumentate profesional, care răspund la nevoile comunităților locale”, a precizat ieri ministrul Cseke Attila.
Scris de Veronica Bursasiu - „Primăriile pot depune proiectele începând de azi. Recomand tuturor să elaboreze proiecte bine gândite, argumentate profesional, care răspund la nevoile comunităților locale”, a precizat ieri ministrul Cseke Attila.

Unele dintre proiectele gata să fie depuse pentru Programul Anghel Saligny nu au avut succes pentru a fi finanțate prin PNDL 1 sau PNDL 2. Iar altele reprezintă lucrări de infrastructură care au mai rămas de executat în diverse localități. Lansarea programului i-a găsit pe primarii bihoreni cu proiectele pregătite, aceștia știind că dacă în 2022 și 2023 nu vor beneficia de finanțare, în 2024 va fi prea târziu pentru a face ceva și pentru a mai convinge că merită votul alegătorilor.

Primarul Aștileului, Ionuț Lazăr, a valorificat toate programele prin care a putut realiza lucrări de infrastructură în comună. Iar lansarea programului Anghel Saligny l-a găsit cu temele făcute.

„În urmă cu câteva zile, noi am aprobat în ședinta de Consiliu Local indicatorii tehnico-economici pentru două proiecte pe care le vom depune pentru finanțare prin programul Anghel Saligny. Este vorba despre extinderea rețelei de canalizare străzi secundare în Aștileu – Peștere – Chistag. Acesta e un proiect pentru o rețea ce se va întinde pe 12 km, în valoare de 3,5 milioane de euro. Și mai avem aprobat un proiect ce are ca obiect astfaltarea de drumuri în Călățea și Cornet, proiect ce presupune o investiție de 5,6 milioane de euro. Prin acest ultim proiect, mizăm pe faptul că vom maximiza zona, e un drum de 22,7 km și e gândit și în contextul în care DJ 764 Aleșd – Beiuș e gata”, explică primarul de Aștileu, Ionuț Lazăr.

Primarul de Sârbi se poate mândri cu școli „ca la oraș” – cele din Burzuc și Sârbi, reabilitate prin PNDL 2, dar și cu terenuri de sport. Are experiență în gestionarea Programelor Naționale de Dezvoltare Locale, cum sunt PNDL 1 și 2. Are contracte semnate, de exemplu, pentru o grădiniță cu program prelungit, pentru Drumul Comunal Sârbi – Almaș, aceasta după ce finalizat drumurile Sârbi – Șișterea și Sârbi – Sălard. El spune că prin PNDL 1, are finalizat în proporție de 98 % proiectul pentru apă în toată comuna, cu 1.800 de beneficiari. E o rețea de 24 km. Prin PNDL 2, au început lucrările de canalizare în Fegernic. Este vorba despre o rețea de 15 km. Pentru așa -numitul PNDL 3 , adică Programul Național de Investiții Anghel Saligny, primarul e pregătit cu proiecte pentru un cămin cultural în Sârbi, asfaltări pe 13 km de străzi mai mici, canalizare în Burzuc. Proiectul pentru introducerea gazului, în valoare de 8 milioane de lei, se speră că va fi realizat prin lansarea noului program.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat, pe 23 septembrie, că „de azi, acomunitățile locale pot cere finanțare prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pune la dispoziția autorităților locale platforma digitală https://investitii.mdlpa.ro/, special creată pentru depunerea cererilor de finanțare pentru proiectele de construcție și modernizare a drumurilor, a rețelelor de apă și canalizare, finanțate prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny”, a precizat Cseke Attila.

Cererile de finanțare se pot depune în 45 de zile, respectiv până la data de 08.11.2021, atât electronic, pe platforma pusă la dispoziție de MDLPA, cât și fizic, însă doar cu programare prealabilă în aceeași platformă digitală menționată mai sus.

Criterii

Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului Național de Investiţii Anghel Saligny, pentru categoriile de investiții prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a) – d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2021 au fost publicate joi, în Monitorul Oficial și sunt disponibile aici: https://bit.ly/3kyODPY. Conform metodologiei de aplicare, vor fi luate în considerare datele demografice, bugetele primăriilor, numărul de obiective aflate în derulare în fiecare judeţ din totalul investiţiilor aflate în derulare la nivel naţional, necesarul de fonduri pentru finalizarea obiectivelor de investiţii începute şi nefinalizate, sau indicatorii statistici. „Toate aceste date ne vor determina să alocăm bani în mod transparent și echilibrat, pentru proiecte în toată țara”, a adăugat ministrul bihorean al Dezvoltării.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Doru Toma says:

  Primaru din Nojorid ce proiecte are?

 2. Bihon CSM Oradea

  Renasc speranțele la calificare: CSM Oradea câștigă meciul din deplasare cu Szolnoki Olajbányász
  CSM Oradea a câștigat cu scorul de 75-58 meciul din deplasare cu Szolnoki Olajbányász.

  România

  Incident halucinant: O familie a fost atacată de propriii câini. Jandarmii au venit în ajutor
  Incidentul a avut loc miercuri după-amiaza, în locuința unei familii din Arad. Acasă se aflau bunicii împreună cu nepoțica lor. La un moment dat, unul dintre cei doi câini pe care aceștia îi dețin, a devenit agresiv și a mușcat-o pe bunică.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Selina și Construcții Bihor, oferte pentru parcarea de pe str. Iosif Vulcan 
  Inițiativa a stârnit nemulțumirea riveranilor, dar petiția lor n-a produs efectele dorite. Primăria a scos la licitație proiectarea și execuția parcării dintre case.

  BIHON CAO

  Cum se face accesul la Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  PSD și UDMR au blocat reorganizarea de la Școala Francisc Hubic
  Aleșii județeni au respins, pentru a treia oară, aprobarea organigramei Centrului de Cultură al Județului Bihor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Victorie civică la Sântandrei: Justiția spune ”NU” definitiv incineratorului de animale de lângă Palota
  Asociația ”Santandrei Metropolitan Area” (SMA) a reușit să blocheze definitiv prin intermediul justiției înființarea unui incinerator de animale pe raza comunei. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Drumul Oradea - Sânmartin - exproprieri în valoare de 2 milioane euro
  Consilierii județeni au aprobat marți culoarul de expropriere pentru drumul de legătură Oradea - Sânmartin. 4

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.