bihon.ro Web analytics

Protocol de colaborare pentru autostrada Via Carpatia

Reactualizat la:

Protocol de colaborare pentru autostrada Via Carpatia

Reactualizat la:
Aradul, Bihorul, Satu Mare și Timișul, prin Consiliile Județene și Prefecturi, au iscălit protocolul de colaborare pentru realizarea drumurilor componente ale Via Carpatia pe teritoriile lor administrative.
Scris de Demian - Aradul, Bihorul, Satu Mare și Timișul, prin Consiliile Județene și Prefecturi, au iscălit protocolul de colaborare pentru realizarea drumurilor componente ale Via Carpatia pe teritoriile lor administrative.

Momentul s-a consumat în cadrul conferinței internaționale dedicate proiectului trans-european Via Carpatia, la care au participat oficiali din România și Ungaria, reprezentanți ai regiunilor din Polonia și Slovacia. Era anunțată prezența Mariei Magdalena Grigore, secretar de stat la Ministerul Transporturilor, dar aceasta nu a mai ajuns la Oradea din cauză că zborul de la București avea 200 de minute întârziere, din cauza vremii.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean prin Agenția de Dezvoltare Durabilă a Bihorului, sub „Dezvoltarea infrastructurii rutiere transeuropene Via Carpatia în România”.
via-carpatia-oradea-1

Via Carpatia reprezintă un traseu rutier, care va face legătura între Marea Baltică și Marea Neagră. Are punctul de start în Nord, la Kaunas, în Lituania și coboară prin Polonia, Slovacia și Ungaria. Pe teritoriul României traseul are două direcții, una spre portul Constanța, pe ruta Oradea – Arad – Timișoara – Lugoj – Deva – Sibiu – Pitești – București – Constanța, și una spre frontiera româno-bulgară, la viitorul pod peste Dunăre de la Calafat-Vidin, pe ruta Oradea – Arad – Timișoara – Lugoj – Drobeta Turnu Severin – Vînju Mare – Calafat.

Gazda conferinței a fost Pasztor Sandor, președintele CJ Bihor susținut de cei doi vicepreședinți, iar la masa de conferinței au luat loc, printre alții, prefectul Ioan Mihaiu, cei trei șefi ai județului, Szabo Jozsef, manager al județului Bihor, europarlamentarul Emilian Pavel, directorii Andrei Caciora și Vitályos Barna de la ADD.

Oaspeții străini au fost invitați să expună stadiul proiectului Via Carpatia din țările lor, Polonia și Ungaria au avut prezentări dintre cele mai consistente ale unor porțiuni de drum deja realizate sau în curs de contractare.

În România, Timișul stă cel mai bine în ceea ce privește acest proiect transfrontalier: peste 60 de km din autostrada deja existentă e în traseul proiectului Via Carpatia.

Participanții au punctat faptul că acest proiect este oarecum vitregit de sprijninul UE, pentru că Uniunea preferă să susțină infrastructură pe direcția Est-Vest, și nu Nord-Sud, cum e Via Carpatia, care trece prin țările est și central europene.

Europarlamentarul Pavel a cerut participanților să facă lobby pe lângă trimișii națiilor lor în PE, pentru ca acest proiect să capete susținere și poate chiar finanțare.
Președintele CJ Timiș, Călin Dobra, a propus constituirea unei asociații de dezvoltare intercomunitară care să aibă ca obiect proiectul Via Carpatia în România. El a apreciat că e necesar să se știe cât mai curând costurile proiectului, prin realizarea de studii, pentru eventualitatea că vor apărea oportunități de finanțare. Ideea a fost primită cu răceală de comesenii de culori politice variate, dar a fost salutată de amfitrion, președintele Pasztor.

[related-post post_id=”2005688″]

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -C. 10 si 15.12.2021 - PL Rural + Beius + Alesd - anuntate cu 2 zile, respectiv cu 5 zile

  România

  Guvernul pregătește relaxări de sărbători. Purtatul măștii de protecție în locuri deschise ar putea fi eliminat
  Guvernul pregăteşte o relaxare a restricţiilor, a anunţat, marţi, premierul Nicolae Ciucă. El precizează că purtatul măştii de protecţie ar putea fi eliminat în anumite locuri. Decizia va fi luată miercuri.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Eveniment de excepție în Oradea: ,,Colind de Crăciun”
  Invitați speciali: Marius Ciprian Pop, Luminița Anghel și Aurelian Temișan.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se închide Ștrandul Ioșia
  Ștrandul Ioșia din Oradea se închide începând de luni, 13 decembrie 2021, pentru o perioadă de o lună și jumătate, urmând să se redeschidă marți, 1 februarie 2022.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Percheziții la Vama Borș pentru corupție
  Procurori ai Tribunalului Bihor, dar și din Ungaria precum și polițiști de la Direcția Generală Anticorupție Oradea au blocat vama Borș 1 marți dimineață. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Medicul orădean Carmen Pantiș, invitată la Florin Călinescu Show: „Doamna Pantiș este un erou"
  Șefa Colegiului Medicilor Bihor, orădeanca dr. Carmen Pantiș a fost invitată joi, 02 decembrie, la emisiunea lui Florin Călinescu, de pe PrimaTV. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.