bihon.ro Web analytics

"România memorabilă" – un proiect inițiat de Fundația Cultural Umanitară “Henri Coandă” Oradea!

Reactualizat la:

"România memorabilă" – un proiect inițiat de Fundația Cultural Umanitară “Henri Coandă” Oradea!

Reactualizat la:
Fundația Cultural Umanitară "Henri Coandă" Oradea a inițiat și derulează proiectul educativ "România memorabilă!" având ca scop renașterea și revigorarea mândriei naționale pe bazele unui patriotism autentic, prin promovarea valorilor locale, regionale și naționale care au contribuit major la crearea identității naționale, ca expresie a conștiinței originii comune și a sentimentului apartenenței la o singură națiune.
Scris de Demian - Fundația Cultural Umanitară "Henri Coandă" Oradea a inițiat și derulează proiectul educativ "România memorabilă!" având ca scop renașterea și revigorarea mândriei naționale pe bazele unui patriotism autentic, prin promovarea valorilor locale, regionale și naționale care au contribuit major la crearea identității naționale, ca expresie a conștiinței originii comune și a sentimentului apartenenței la o singură națiune.

Vizând elevi și cadre didactice din județele Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sibiu, Timiș, proiectul își propune: dezvoltarea interesului și a motivației pentru studiul și cercetarea istoriei locale ca parte integrantă a istoriei naţionale, dar şi ca element fundamental al construcţiei identitare a comunităţii locale şi individuale; promovarea principiului unității, coeziunii și solidarității naționale ca premisă a formării unei atitudini civice în rândul cadrelor didactice și al elevilor și cultivarea respectului şi a unei atitudini pozitive faţă de diversitatea culturală, lingvistică, religioasă, geografică specifică spaţiului românesc.

În perioada 06- 30 niembrie 2018 se derulează următoarele activități:

1. Simpozionul național “Simboluri identitare în lupta pentru făurirea României Mari”, își propune un apel la memoria locului, din perspectiva elevilor și a cadrelor didactice din instituțiile de învățământ partenere, menit să evidențieze dimensiunea individuală și colectivă a efortului pentru realizarea României Mari. Comunicările științifice vor aduce în atenție faptele personalităților care și-au unit destinul cu cel al Țării, dar și destine individuale afectate de evenimentele din marea istorie, precum Primul Război Mondial (1914-1918) și/sau făurirea Statului Național Unitar Român.

Fiecare partener al proiectului va fi reprezentat la etapa națională a Simpozionului de câte un cadru didactic și un elev care vor prezenta lucrări pe tema propusă prin proiect.

Simpozionul se va desfășura în data de 24 noiembrie 2018 la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, începând cu ora 9,00 pe două secțiuni: cadre didactice și elevi.

2.Conferința cu tema “Semnificația Primului Război Mondial și a Marii Uniri pentru păstrarea identității naționale” prezentată în deschiderea simpozionului va fi susținută de un istoric de la Universitatea din Oradea.

3. Vizitarea expoziției sub genericul „Făuritorii Marii Uniri”. Amenajată în holul Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea în perioada 22-25 noiembrie 2018, expoziția surprinde evenimente și personalități care și-au adus o contribuție majoră la făurirea României Mari.

4. Vizită de documentare la locuri cu rezonanță istorică din Oradea sub genericul “Pe urmele făuritorilor României Mari”. Participanții la simpozion vor vizita Sala Mare a Primăriei Oradea, Episcopia Greco-Catolică Oradea, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Muzeul „Aurel Lazăr” Oradea, expoziția tematică amenajată în Piața Unirii din Oradea.

5. Realizarea și editarea hărții tematice “Pe urmele Declarației de la Oradea” care va rememora traseul Declarației de la Oradea.

6. Editarea volumului “România memorabilă!” cuprinzând rezumatul lucrărilor prezentate la etapa națională a simpozionului.

Partenerii Fundației Cultural Umanitară “Henri Coandă” Oradea în derularea proiectului sunt: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, Școala Postliceală “Henri Coandă” Beiuș, Școala Postliceală “Henri Coandă” Ștei, Școala Postliceală “Henri Coandă” Cluj-Napoca, Școala Postliceală “Henri Coandă” Huedin, Școala Postliceală “Henri Coandă” Turda, Liceul Tehnologic “Henri Coandă” Dej, Școala Postliceală “Henri Coandă” Alba Iulia, Școala Postliceală “Henri Coandă” Bistrița, Școala Postliceală “Henri Coandă” Feldru, Școala Postliceală “Henri Coandă” Beclean, Școala Postliceală “Henri Coandă” Satu Mare, Școala Postliceală “Henri Coandă” Baia Mare, Școala Postliceală “Henri Coandă” Sibiu, Școala Postliceală “Henri Coandă” Timișoara.

henricoandamare

Click pentru mărire

Vă așteptăm la activități.

Președinte,

Bonca Zoița Dănuța

Mai multe detalii:

Telefon: 0259.465.113, 0259.433.532 sau pe paginile noastre https://www.facebook.com/FundatiaCulturalUmanitaraHenriCoanda/ și

http://univ-henricoanda.ro/

Advertorial! Hb: 132994
0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Rezultat negativ și pentru bărbatul izolat la Infecțioase. 148 de autoizolați. Datele sunt în dinamică
  Și rezultatul probelor de laborator pentru bărbatul internat în izolator la secția de Infecțioase a Spitalului Curteanu este negativ, la fel ca cel al femeii internată și ea în același loc.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Alcoolemie de 1,54 la mie: bihorean prins beat criță și cu permisul suspendat la volan
  Un bărba de 40 de ani din Popești a fost oprit de polițiști în timp ce conducea un autoturism, având permisul suspendat și sub influența băuturilor alcoolice.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  DSP Bihor: Definițiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19)
  Direcția de Sănătate Publică Bihor a transmis joi, 27 februarie, definițiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Eveniment caritabil cu rochii de mireasă și rochii de seară pentru Noel
  Târgul, ce are drept scop strângerea de fonduri pentru micuțul Noel, va avea loc duminică, 1 martie, în sala Florica Ungur unde vor fi expuse rochii de mireasă, rochii de seară și accesorii pentru nuntă.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vineri, ziua porților deschise la pompieri: demonstrații, prezentare echipamente și exerciții demonstrative
  Vineri, între orele 10:00 – 14:00, pompierii din Bihor pot fi vizitați și admirați când fac demonstrații.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un vitezoman, de 61 de ani, a rămas fără permis
  Un cetățean maghiar a rămas făra permis, dupa ce a fost prins de poliție conducând cu viteză.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.