bihon.ro Web analytics

"România memorabilă" – un proiect inițiat de Fundația Cultural Umanitară “Henri Coandă” Oradea!

Reactualizat la:

"România memorabilă" – un proiect inițiat de Fundația Cultural Umanitară “Henri Coandă” Oradea!

Reactualizat la:
Fundația Cultural Umanitară "Henri Coandă" Oradea a inițiat și derulează proiectul educativ "România memorabilă!" având ca scop renașterea și revigorarea mândriei naționale pe bazele unui patriotism autentic, prin promovarea valorilor locale, regionale și naționale care au contribuit major la crearea identității naționale, ca expresie a conștiinței originii comune și a sentimentului apartenenței la o singură națiune.
Scris de Demian - Fundația Cultural Umanitară "Henri Coandă" Oradea a inițiat și derulează proiectul educativ "România memorabilă!" având ca scop renașterea și revigorarea mândriei naționale pe bazele unui patriotism autentic, prin promovarea valorilor locale, regionale și naționale care au contribuit major la crearea identității naționale, ca expresie a conștiinței originii comune și a sentimentului apartenenței la o singură națiune.

Vizând elevi și cadre didactice din județele Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sibiu, Timiș, proiectul își propune: dezvoltarea interesului și a motivației pentru studiul și cercetarea istoriei locale ca parte integrantă a istoriei naţionale, dar şi ca element fundamental al construcţiei identitare a comunităţii locale şi individuale; promovarea principiului unității, coeziunii și solidarității naționale ca premisă a formării unei atitudini civice în rândul cadrelor didactice și al elevilor și cultivarea respectului şi a unei atitudini pozitive faţă de diversitatea culturală, lingvistică, religioasă, geografică specifică spaţiului românesc.

În perioada 06- 30 niembrie 2018 se derulează următoarele activități:

1. Simpozionul național “Simboluri identitare în lupta pentru făurirea României Mari”, își propune un apel la memoria locului, din perspectiva elevilor și a cadrelor didactice din instituțiile de învățământ partenere, menit să evidențieze dimensiunea individuală și colectivă a efortului pentru realizarea României Mari. Comunicările științifice vor aduce în atenție faptele personalităților care și-au unit destinul cu cel al Țării, dar și destine individuale afectate de evenimentele din marea istorie, precum Primul Război Mondial (1914-1918) și/sau făurirea Statului Național Unitar Român.

Fiecare partener al proiectului va fi reprezentat la etapa națională a Simpozionului de câte un cadru didactic și un elev care vor prezenta lucrări pe tema propusă prin proiect.

Simpozionul se va desfășura în data de 24 noiembrie 2018 la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, începând cu ora 9,00 pe două secțiuni: cadre didactice și elevi.

2.Conferința cu tema “Semnificația Primului Război Mondial și a Marii Uniri pentru păstrarea identității naționale” prezentată în deschiderea simpozionului va fi susținută de un istoric de la Universitatea din Oradea.

3. Vizitarea expoziției sub genericul „Făuritorii Marii Uniri”. Amenajată în holul Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea în perioada 22-25 noiembrie 2018, expoziția surprinde evenimente și personalități care și-au adus o contribuție majoră la făurirea României Mari.

4. Vizită de documentare la locuri cu rezonanță istorică din Oradea sub genericul “Pe urmele făuritorilor României Mari”. Participanții la simpozion vor vizita Sala Mare a Primăriei Oradea, Episcopia Greco-Catolică Oradea, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Muzeul „Aurel Lazăr” Oradea, expoziția tematică amenajată în Piața Unirii din Oradea.

5. Realizarea și editarea hărții tematice “Pe urmele Declarației de la Oradea” care va rememora traseul Declarației de la Oradea.

6. Editarea volumului “România memorabilă!” cuprinzând rezumatul lucrărilor prezentate la etapa națională a simpozionului.

Partenerii Fundației Cultural Umanitară “Henri Coandă” Oradea în derularea proiectului sunt: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, Școala Postliceală “Henri Coandă” Beiuș, Școala Postliceală “Henri Coandă” Ștei, Școala Postliceală “Henri Coandă” Cluj-Napoca, Școala Postliceală “Henri Coandă” Huedin, Școala Postliceală “Henri Coandă” Turda, Liceul Tehnologic “Henri Coandă” Dej, Școala Postliceală “Henri Coandă” Alba Iulia, Școala Postliceală “Henri Coandă” Bistrița, Școala Postliceală “Henri Coandă” Feldru, Școala Postliceală “Henri Coandă” Beclean, Școala Postliceală “Henri Coandă” Satu Mare, Școala Postliceală “Henri Coandă” Baia Mare, Școala Postliceală “Henri Coandă” Sibiu, Școala Postliceală “Henri Coandă” Timișoara.

henricoandamare

Click pentru mărire

Vă așteptăm la activități.

Președinte,

Bonca Zoița Dănuța

Mai multe detalii:

Telefon: 0259.465.113, 0259.433.532 sau pe paginile noastre https://www.facebook.com/FundatiaCulturalUmanitaraHenriCoanda/ și

http://univ-henricoanda.ro/

Advertorial! Hb: 132994
0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Coronavirus: Pragul de 1 milion de cazuri de infectare la nivel mondial a fost depășit. Peste 50.000 decese
  Potrivit centralizărilor realizate de Universitatea Johns Hopkins, numărul de cazuri de infectare la nivel global cu virusul COVID-19, a depășit pragul de un milion.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pacienții de la UPU Spitalul de Urgență sunt testați de coronavirus
  Pacienții care se prezintă cu afecțiuni non-Covid la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, sunt testați și, în cazul în care sunt depistați și cu Covid, sunt direcționați către Spitalul Dr. Gavril Curteanu.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mӧmax închide magazinele din Oradea și Timișoara
  În contextul pandemiei mondiale COVID-19, instituită și în România, retailerul austriac mӧmax respectă ordonanțele autorităților naționale și închide temporar cele două magazine din Timișoara și Oradea, până când situația va reveni sub control deplin și perioada de izolare la domiciliu se va sfârși.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  România a făcut într-o lună aproximativ jumătate din testele făcute de Germania într-o zi
  România a făcut primele teste de coronavirus în data de 2 martie, transmite Grupul de Comunicare Strategică. 6

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Stadiul lucrărilor la prelungirea drumului expres. Vezi când se estimează că se va deschide circulației
  Pe viaduct se face suprabetonarea. Drumul e aproape gata pe bucata Suişului - viaduct şi în lucru, pe bucăţica viaduct - ieşirea spre Biharia. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Medic în izolare. Centrul de permanență Vadu Crișului închis
  Ca urmare a faptului că unul dintre medicii care asigurau asistență medicală la Centrul de permanență din Vadu Crișului a intrat în izolare, fiindcă a avut contact cu pacientul infectat cu COVID 19 din Bulz, unitatea medicală se închide.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.