bihon.ro Web analytics

S-a lansat, la Cărtureşti, numărul 4 al revistei „Familia”

De Camelia Bușu

S-a lansat, la Cărtureşti, numărul 4 al revistei „Familia”

Reactualizat la:
Noul număr al revistei are un sumar bogat în analize și cronici literare, de artă și dramatice, interviuri și traduceri.
Scris de Camelia Bușu - Noul număr al revistei are un sumar bogat în analize și cronici literare, de artă și dramatice, interviuri și traduceri.

Fiecare lansare a câte unui nou număr al revistei de cultură „Familia” a devenit un eveniment cultural, gazdă fiind ori Librăria Cărtureşti ori Librăria Humanitas. Pentru lansarea celui de al patrulea număr al noii serii, Familia s-a întors la Cărtureşti, amfitrion al evenimentului fiind redactorul-şef al revistei, Mircea Pricăjan.

În acest număr debutează un dosar tematic realizat de profesorul Mihai Maci, la care acesta a invitat să participe profesioniști ai științelor politice din țară și de peste Ocean: Aurelian Crăiuțu (profesor de științe politice la Universitatea Indiana, Bloomington), Dragoș Paul Aligică (cercetător și profesor la James Buchanan Center for Political Economy, George Mason University), Victoria Deliu (studentă la Filosofie la Universitatea București) și Claudiu Gaiu (membru fondator al Centrului pentru Studiul Gândirii Politice Moderne).

„Una din funcţiile unei reviste culturale este, sau ar trebui să fie şi aceea de mediator între problemele care se discută la nivel cultural, care se discută în societate, şi publicul larg. Oarecum acesta a fost intenţia pe care o articulează acest dosar tematic, aceea de a încerca un dicţionar de termeni ai prezentului. Asupra noastră vin din toate direcţiile o mulţime întreagă de informaţii, o mulţime întreagă de noţiuni de care nu am auzit deloc până ieri, şi de care astăzi vorbeşte toată lumea. Ne-am gândit să facem un mic efort de meditaţie şi acolo unde nu avem clar termenul de dicţionar, unde nu avem o accepţiune consacrată, să încercăm o dezbatere pe marginea lui. Am început cu Cancel Culture sau cultura anulării, un lucru de mare actualitate pe care îl percepem cât se poate de neliniştitor, de ameninţător, şi chiar dacă nu prea ştim despre ce e vorba, ne simţim vizaţi de el”, a spus Mihai Maci la lansarea revistei.

Tot în acest număr, Ioana Cistelecan scrie o cronică a celei mai recente cărţi de poezie a lui Mihók Tamás, „Biocharia, ritual ecolatru”. „Noul volum de poeme vine să demaşte o viziune apocaliptică. Demască artificialul, derizoriul, masca, iar fiinţa se transformă într-o umbră care îşi poartă împovărată până la extincţie toate suferinţele, solitudinea şi angoasele”, a punctat Ioana Cisteleccan la Cărtureşti.

La finalul evenimentului, Mircea Dan Duţă, Doca Brînduşa şi Mihók Tamás au intrepretat un fragment din romanul „Fata care aduce moartea” al tinerei scriitoare cehe Lucie Faulerová, fragment care se regăseşte şi în revistă. Romanul a fost tradus de Mircea Dan Duță, care a realizat pentru „Familia” și un incitant interviu cu autoarea.

În numărul 4 al revistei mai puteţi citi o altă traducere, din literatura italiană, autorul de origine irakiană Gassid Mohammed, prezentat și tradus de Daniela Mărculeț. În afară de Ioana Cistelean, mai scriu despre recente apariţii editoriale: Andreea Pop, Dan-Liviu Boeriu, Mihók Tamás și Radu Bejan, iar despre piesa Incognito de Nick Payne, montată la Teatrul Național în regia Zsuzsánnei Kovács, scrie Andreea Costea. Nu lipsesc nici rubricile permanente Flashbook de Marius Chivu și Cartea pentru copii de Alex Moldovan. Coperta noului număr reproduce o fotografie a uneia dintre cele mai premiate artiste fotografe române, Felicia Simion.

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. famiglia says:

  Autori români mai publicati/mai informati despre ei sau au intrat la Cancel Romanian Culture? Famiglia,alooo?
  Bănuiesc ca invitatii or fi venit pe baniii lor????

 2. Ati says:

  Băi nene ne-aţi omorât ultima vreme cu rahatul asta de revista , who da fuck cares ? Cine citeste căcaturi dinastea mă ? By the way cine plm citeste orice in ziua de azi ?

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Flux de vaccinare cu serul Johnson&Johnson la centrul drive-through din Oradea
  DSP Bihor a anunțat că începând de joi, 13 mai, în cadrul centrului de vaccinare drive through din Oradea va funcționa un flux de vaccinare Johnson & Johnson, pe lângă cele 6 fluxuri de imunizare cu serul Pfizer.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost aprobat SF al Centurii Ocolitoare Aleșd și culoarul de exproprieri a terenurilor de pe traseu
  Centura Aleșdului prinde contur. În ședința extraordinară de miercuri a CJ Bihor au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai Studiului de Fezabilitate (SF). Totodată a fost aprobat și culoarul de expropriere a terenurilor de pe traseul viitoarei centurii.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ANPC a luat pulsul sectorului HoReCa în Bihor
  Claudiu Dolot, noul președinte al ANPC, promite hotelierilor că se va merge mai mult pe consiliere și prevenție, iar amenzile vor fi aplicate doar în cazurile grave.

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile Felix, Băile 1 Mai, Sânmartin, Cordău și Cihei

  BIHON CAO

  Anunț Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Pe încercate: PMO și CJ Bihor, protocol pentru „înviorarea” vieții culturale a Oradiei
  Valabilitatea protocolului a fost stabilită la un an, cu argumentul că 12 luni ar fi suficiente evaluarea reușitei sau eșecului strategiei. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cauzele accidentului de la Josani, dintre o motoclicletă și un buldoexcavator
  Polițiștii rutieri bihoreni au stabilit circumstanțele în care s-a produs accidentul de pe DJ 108I, în localitatea Josani. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Consultația și ecografia urologică au un preț special în luna mai
  Recapătă-ți bucuria de a trăi fără griji legate de sfera urologică. Începe cu o consultație urologică completă, care până la finalul lunii mai are un preț mai mic, la MedLife Oradea.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.