bihon.ro Web analytics

Scădere vertiginoasă a suspendării ratelor

De Dan Birta

Scădere vertiginoasă a suspendării ratelor

Reactualizat la:
Specialiștii recomandă apelarea la un consilier financiar în cazul existenței unor probleme cu ratele.
Scris de Dan Birta - Specialiștii recomandă apelarea la un consilier financiar în cazul existenței unor probleme cu ratele.

Numărul românilor care au solicitat suspendarea ratelor în 2021 este mult mai mic decât al celor care au făcut acest lucru în 2020. Potrivit datelor Asociației Române a Băncilor (ARB), băncile din România au primit 21.825 de solicitări pentru suspendarea obligațiilor de plată a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor de la clienții persoane fizice și juridice, în perioada 1 ianuarie – 15 martie 2021. Asta înseamnă 3,17%. Aproximativ 96% dintre aceste solicitări au fost depuse de persoanele fizice, restul de aproape 4% fiind înaintate de companii, respectiv 800 de cereri.

Lavinia Sturz

Lavinia Sturz

„Anul trecut, Guvernul României a emis o ordonanță de urgență prin care împrumutații au putut solicita instituțiilor de finanțare amânarea la plată pentru o perioadă de maxim 9 luni. Anul acesta, ordonanța emisă de guvern pentru restructurarea ratelor a fost doar pentru anumite categorii de împrumutați și doar pentru cei care nu au beneficiat anul trecut de reeșalonare sau au beneficiat, dar nu pe perioada maximă de 9 luni. Cei care au beneficiat anul trecut de mai puțin de 9 luni de reeșalonare, anul acesta au putut solicita reeșalonarea ratelor pe o perioadă care cumulată cu perioada de anul trecut să nu depășească 9 luni în total. Având în vedere noile condiții, anul acesta au avut acces la această facilitate doar o parte mică din totalul împrumutaților. Spre deosebire de anul trecut, anul acesta nu a mai fost un Lock down total, astfel încăt o parte din activitatea economică să trebuiască să se întrerupă. În primul trimestru din acest an, cele mai multe sectoare din economie au înregistrat o creștere față de anul trecut”, explică Lavinia Sturz, consilier financiar la Impera Credit.

Termen 15 martie 2021

Clienții ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia generată de pandemie au transmis solicitările către creditori, până la data de 15 martie 2021, inclusiv. Până la această dată, au fost înregistrate deja 17.220 de soluționări, ponderea în totalul solicitărilor fiind de 79%, restul fiind soluționate după această dată. Băncile au transmis răspunsuri la cererile de suspendare a obligaţiilor de plată a ratelor în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data primirii solicitărilor complete, dar nu mai târziu de 31 martie 2021.

Aproximativ 83% din totalul cererilor soluționate până la data de 15 martie 2021 au fost soluționate în baza moratoriului legislativ, a prevederilor OUG nr. 227/2020, iar restul de 17% în baza măsurilor individuale de sprijin adoptate de bănci.

Recomandări

În conformitate cu reglementările europene emise de Autoritatea Bancară Europeană, clienții au beneficiat de o perioadă maximă de suspendare de nouă luni, luând în calcul și suspendările de care au beneficiat pe parcursul anului trecut în baza moratoriilor legislative și non legislative. Clienții care au beneficiat deja de această facilitate în limita temporală trasată de reglementarea europeană și care înregistrează în continuare dificultăți financiare temporare au opțiunea să se adreseze băncii creditoare pentru măsuri de restructurare pentru a evita ca împrumutul să devină neperformant. Sau mai există o posibilitate: apelarea la un consultant financiar.

„Recomandarea mea, pentru persoanele aflate în dificultate, este să încerce să aibă o relație cât mai transparentă și sinceră cu banca la care au rate, iar pentru soluții concrete recomand să apeleze cu încredere la un consultant financiar, care poate oferi consultanță pentru restructurarea creditului, refinanțarea pe termen lung, diminuarea cheltuielilor, creșterea veniturilor, diversificarea acestora sau consiliere pentru evitarea istoricului negativ”, recomandă Lavinia Sturz.

Instituțiile de credit au continuat, și pe parcursul anului 2021, să absoarbă problemele de lichiditate întâmpinate de populația și companiile debitoare ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19.

Băncile au soluționat 686.500 de cereri provenite de la clienți la nivelul întregului an 2020, în această statistică fiind incluse și măsurile de amânare la plată a dobânzilor pentru cardurile de credit. Aproximativ 67% din totalul soluționărilor la nivelul anului 2020 s-au realizat în baza măsurilor individuale adoptate de bănci pentru sprijinul clienților, iar restul de 33% în baza moratoriului legislativ, transmit reprezentanții ARB.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se pot face înscrieri pentru programul Rabla. Condiții, etape și sume alocate
  De azi, 14 mai 2021, persoanele fizice își pot crea conturile de utilizator în aplicația informatică în vederea înscrierii în Programul Rabla pentru Electrocasnice.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Statui Vivante prezente la Oradea, la Enchante Rooftop & Social Lounge, o locaţie care îţi oferă privelişti asupra oraşului ce îţi taie respiraţia!
  Enchante ! Mă bucur să te cunosc! Încântat de cunostinţă! Nice to meet you! 1

  România

  Nunți și botezuri de la 1 iunie: Se renunță la restricționarea numărului de persoane, dacă toți participanții sunt vaccinați
  Liber la nunți și botezuri. Președintele Klaus Iohannis a anunțat în cadrul conferinței de joi că din date de 1 iunie se pot organiza evenimente private. 1

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile Felix, Băile 1 Mai, Sânmartin, Cordău și Cihei

  BIHON CAO

  Anunț Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  România

  K.Iohannis: Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior și restricțiile pe timp de noapte. Spectatorii revin pe stadioane
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, susținută la Palatul Controceni, că din data de 15 mai se va elimina portul măștii în exterior și restricțiile de noapte. 25

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prețuri mai mici pentru investigațiile dedicate femeii, la Transilvania Imagistică
  Cancerul de sân e cea mai frecventă formă de cancer cu care se confruntă femeile, de aceea prevenția, controlul anual sau la 2 ani, sunt vitale pentru depistarea precoce a acestei maladii. Surprins în stadiu incipient, cancerul de sân este tratabil.

  România

  Premierul Cîţu o încurajează pe Ioana Mihăilă să prezinte public raportul privind diferenţele de raportare a deceselor generate de COVID-19
  Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat joi că o încurajează pe Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, să prezinte public raportul Comisiei privind diferenţele de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.