bihon.ro Web analytics

Scandal la CJ Bihor! Reprezentanții PNL au plecat în timpul votului pentru președintele CJ

Reactualizat la:

Scandal la CJ Bihor! Reprezentanții PNL au plecat în timpul votului pentru președintele CJ

Reactualizat la:
PNL a părăsit şedinţa acuzând nerespectarea cerinţei legale de secretizare a votului după ce alianţa opozantă şi-a completat buletinele de vot la masă.
Scris de Demian - PNL a părăsit şedinţa acuzând nerespectarea cerinţei legale de secretizare a votului după ce alianţa opozantă şi-a completat buletinele de vot la masă.

„Trădare” poate fi numele episodului consumat marți în şedinţa de constituire a Consiliului  Judeţean (CJ). Temută de „majoritatea încropită” – cum au calificat liberalii alianţa UDMR-PSD-ALDE, şi benefică PNL, ca soluţie pentru preluarea conducerii CJ, în condiţiile în care un singur vot îi despărţea pe liberali de majoritatea simplă. Spectrul trădării, pentru că actul în sine nu s-a concretizat, a cauzat comportamente extreme în plenul celei de-a treia şedinţe convocate pentru constituirea forului deliberativ.

Membrii alianţei au tratat cu maximă lejeritate impunerile legale ale votului secret pentru alegerea preşedintelui CJ în vreme ce membrii PNL au insistat obsesiv pentru asigurarea tuturor condiţiilor pentru secretizarea votului. În final, pe fundalul unui bâlci deplin, cu îmbrânceli, vociferări şi hârtii smulse din mâini, liberalii au refuzat să voteze şi au părăsit şedinţa. „Este infracţiune ceea ce faceţi! Nu respectaţi legea!”, „Şi-a arătat votul!”, „Să vă fie ruşine! Dacă va fi să lucrăm împreună încă patru ani, ştim acum cu cine avem de-a face! Să vă fie ruşine! Trăiască PNL” au răbufnit liberalii, mai ales prin vocea lui Dacian Foncea, pe măsură ce ieşeau din sală.
colaj

Un preşedinte

Şedinţa a decurs lin spre anost în prima parte. S-a constituit comisia de validare a mandatelor, s-au depus jurămintele de credinţă cu mâna pe Biblie şi pe Constituţie. Spiritele s-au încins la alegerea alegerea preşedintelui CJ. Pasztor Sandor a fost propus de UDMR şi a primit, de la masă, susţinerea PSD. Aşa cum anunţaseră, liberalii l-au propus pe Mircea Mălan la şefia CJ. Acesta a acceptat „având în vedere că PNL a obţinut cel mai bun scor din 90 încoace” şi „conştient de responsabilitatea de-a duce lupta până la capăt”, în ciuda faptului că şansele alegerii sale au fost mici – PNL are 17 mandate iar alianţa 18.

PNL colaj

Conştiinţa proprie

Consilierii liberali au cerut insistent, atât comisiei de validare cât şi secretarului Carmen Soltănel, să asigure secretul votului, aşa cum cere legea. Insistenţa acestora a cam scos-o din sărite pe juristă, care le-a replicat că atâta vreme cât există cabina de vot asigurată şi sunt doar 35 de buletine tipărite, secretul votului ţine de conştiinţa fiecăruia. A mai venit propunerea să se voteze cu un singur pix – pe buletinul de vot cu numele celor doi, consilerii trebuiau să taie numele celui pe care nu-l doresc cu o linie orizontală. Propunerea a fost respinsă.

Vot la masă

Scandalul s-a declanşat când, revenită din şedinţa comisiei de validare, secretara Anamaria Tiron (PSD) a început să distribuie buletinele aleşilor la masă, şi nu în faţa cabinei de vot asigurate de executiv. „D-na Babău a votat! Asta nu mai e secret!”, s-a reclamat de la masa consilierilor. Unul după altul, majoritatea consilerilor PSD – UDMR – ALDE au completat buletinele de vot la masă, mai degrabă în văzul celor de pe scaunele vecine. „Votul e secret! Fiecare consilier să primească buletinul de vot când intră în cabină. Deja s-a votat, ce facem aici nu e legal”, a intervenit, iritat, liberalul Mircea Mălan. Ca urmare, Dacian Foncea, membru în comisia de validare, a propus reluarea procedurii. „Propun retragerea tuturor buletinelor şi redistribuirea  lor în faţa cabinei. Aşa cum, procedaţi, furaţi votul nostru! Eludaţi un vot impus de lege!”, a reclamat acesta.

predare vot colaj

Cum vreau!

Atât alesul ALDE, Dorin Corcheş, cât şi pesedistul Mang au intervenit pentru a-şi susţine modul de operare. „Secretarul a pus la dispoziţie urna şi posibilitatea votului secret, legea e respectată!”, a apreciat Corcheş. „Există urnă, există cabină, dar pe mine personal nu mă poate nimeni obliga să votez unde vreţi dumneavoastră. Eu sunt dispus să votez la vedere!”, a plusat Mang, ca un apel către colegii lui să-i urmeze exemplul.

„Să se respecte dispoziţiile legale, să se voteze pe buletine în cabină”, a sunat o intervenţie tardivă a secretarului CJ, Carmen Soltănel. Cu buletinul deja completat la masă, Corcheş a observat că „dacă e să predau acum buletinul, îi arăt şi votul meu nu va mai fi secret”. Mălan a insistat că „ce faceţi aici, să vă arătaţi voturile unii altora, nu e ceea ce prevede legea”.

Scandal

Un conflict s-a inscat între Foncea şi Szabo Istvan, udemeristul care a condus şedinţa în prima parte. Foncea i-a cerut să oprească votarea la masă, „din respect pentru mustaţa dvs. albă vă atrag atenţia că votul nu se arată, nu e public”. „Vă rog să nu faceţi circ aici, nu v-am dat cuvântul!”, a ripostat Szabo. A venit prompt şi replica lui Foncea: „La cum conduceţi această şedinţă nu am nevoie de cuvântul dumneavoastră”.

Foncea s-a contrat apoi şi cu pesedinsta Tiron, colegă în comisia de validare. El a insistat că în comisie s-a decis ca buletinele de vot să de distribuie la cabină în timp ce ea susţinea sus şi tare că s-a discutat să fie distribuite la masă.

Discuţiile au degenerat rapid. În vreme ce prezidiul îşi arunca replici acide, la microfon s-a auzit un răzleţ „începem votul”. Scandal la prezidiu, îmbrânceli şi hârtii smulse în cealaltă parte a sălii, unde pesediştii şi udemeriştii începuseră să-şi pună voturile în urnă, în absenţa comisiei de validare a voturilor. Pe fondul busculadei, dacă o fi fost vreun ales al alianţei cu gândul să defecteze în favoarea lui Mălan, sigur s-a răzgândit. Niciun secret n-a fost între membrii alianţei.  Spre urnă aceştia şi-au arătat unii altora buletinele, spre enervarea liberalilor care au ales să nu mai gireze cu prezenţa atipica şedinţă de CJ. „Având în vedere ce se întâmplă aici, noi ne vom retrage de la şedinţă. Vă doresc succes!”, a mai spus Mălan de la microfon după care a părăsit sala împreună cu cel 16 colegi.

„PNL! PNL!”, a scandat Foncea în drum spre uşă, împreună cu un vehement „Să vă fie ruşine” adresat alianţei. „La revedere”, i s-a răspuns de la masă.

Neîncredere

„Această situaţie s-a creat pentru că aceşti oameni nu cred nici în proprii lor colegi, ştiu că s-au adunat doar din interes şi vor să se supravegheze unii pe alţii. Se putea respecta fără probleme legea, foarte probabil că cei 18 consilieri ai aceste majorităţi ar fi votat la fel şi am fi mers mai departe conştienţi cu toţii că pornim la drum pe un fundament sănătos”, a declarat Mircea Mălan după ce a părăsit şedinţa CJ Bihor.2

S-a arătat rezervat în ceea ce priveşte viitorul său în Consiliul Judeţean, în condiţiile prezente. Cealaltă variantă ar fi să reia postul de viceprimar al Oradiei.

Aleşi

În vreme ce Mălan făcea declaraţii în curtea CJ, Pasztor a fost ales cu 18 voturi ale alianţei. Instalat la prezidiu, acesta a spus că fiind o persoană tehnică, regretă aspectul sălii – o întreagă latură a sălii era goală ca un semn clar al faptului că deliberativul judeţului nu are cum face majoritatea de 2/3 necesară proictelor importante.pasztor (1)

Ioan Mang(PSD) şi Traian Bodea (ALDE) au fost aleşi vicepreşedinţi în urma unui vot depus direct în urnă, fără haltă în cabină.

Tiron a mai avut o intervenţie, reclamând că „dl. Foncea a încercat să plece cu voturile şi, pentru că l-am oprit, m-a bruscat de mai multe ori”. A mai reclamat şi că „jurnalistul dl. Criş a încercat să ne filmeze”, atentând probabil la violarea secretului votului, în condiţiile în care procedura de marti a fost orice, dar nu secretă. Şedinţa s-a încheiat brusc, în absenţa liberalilor nu s-a mai făcut repartizarea pe comisii. Liberalii analizează, acum, dacă situaţia de ieri poate face subiectul unui denunţ  pentru încălcarea legii. Rămâne de văzut cât sunt de pregătiţi să prelungească războiul de ieri pe durata a patru ani de mandat.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Protocol de colaboare PMO Oradea - CJ Bihor, pentru organizarea de evenimente culturale
  Instituțiile de cultură din subordinea CJ Bihor vor fi implicate în organizarea de noi evenimente, iar APTOR și AMD le vor promova la nivel local și internațional.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lucian Mocan, olimpicul care a contestat nota 9,90 și a luat 10
  “Nu am înțeles și nu voi înțelege de ce acei profesori corectori nu mi-au acordat nota maximă de la început”.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cât costă un bilet de tren până la Cluj, București sau Mangalia după scumpire
  Biletele de tren s-au scumpit în medie cu 20% începând cu luna iulie.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Meniul Zilei cu aromă spaniolă la Restaurant El Quijote Oradea! În fiecare săptămână va fi diferit!
  Te-ai săturat de aceleași opțiuni de mâncare la meniul zilei? Nu mai știi ce să mănânci la muncă? Nu mai știi ce să comanzi la birou?

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Caniculă urmată de furtuni, după care revine canicula
  Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de top cod galben de tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  StarShinerS – locația ideală pentru ținuta ta de vis!
  Sunt peste 14 ani de când funcționăm pe piața din România, dar și cea internațională. 14 ani de muncă asiduă, de continuă dezvoltare și dorință de a revoluționa piața vestimentară.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.