bihon.ro Web analytics

Șeful Centrului de transfuzii, pe ghete

Șeful Centrului de transfuzii, pe ghete

Reactualizat la:
Dr. Olivia Ligia Burtă, medic primar medicină de laborator, a început să practice Kangoo Jumps la începutul acestui an, odată cu participarea, ca specialist, la studiul medical național „KAPO – Sănătate pe ghete”, ce demonstrează beneficiile acestui sport asupra sănătății.
Scris de farcas - Dr. Olivia Ligia Burtă, medic primar medicină de laborator, a început să practice Kangoo Jumps la începutul acestui an, odată cu participarea, ca specialist, la studiul medical național „KAPO – Sănătate pe ghete”, ce demonstrează beneficiile acestui sport asupra sănătății.

Pe lângă supervizarea medicală, specialistul a dorit să facă mișcare alături de cele peste 80 de persoane care participă la acest studiu. Organizatorii care promovează acest sport pe ghete spun că dinamismul, toleranța exercițiilor și starea de bine pe care le-a descoperit la aceste sesiuni de exerciții pe ghetele rebound au convins-o pe doctorița Burtă să dezvolte această pasiune și să obțină diplomă de instructor Kangoo Jumps.

Pentru că deja are studii medicale, programul de instruire a presupus 3 săptămâni de cursuri alături de Kinga Sebestyen, primind la final documentul care îi va conferi abilitatea de a coordona exercițiile de Kangoo Jumps în paralel cu activitatea profesională.

Dr. Olivia Ligia Burtă va conduce, pentru început, orele de Kangoo Jumps pentru grupa de vârstă peste 58 de ani, selectată pentru a participa la studiul „KAPO – Sănătate pe ghete”.

Studiu nou

Studiul este unic în lume, inițiat de Kinga Sebestyen, coordonatoarea exercițiilor fizice, adaptate la criteriile medicale evaluate și monitorizate de o echipă de specialiști apreciați. Participanții la studiu fac în această perioadă exerciții de tip Kangoo Jumps, pe ghete rebound, adaptate diverselor patologii, cu intenția ca la finalul studiului să se poată demonstra beneficiile obiective ale acestui sport asupra sănătății.

Echipa de specialiști este compusă din: conf. dr. Olivia Ligia Burtă, medic primar Medicină de laborator, șef lucrări dr. Dorina Maria Fărcaș, medic primar Recuperare medicală, medicină fizică și balneologie, dr. Alin Iova – medic Medicină generală, fiziokinetoterapeut, specialist recuperare sportivă și lipoterapie, şef lucrări dr. Corina Șuteu, medic primar Medicina muncii, şi psiholog Corina Chiorean.

Pentru o viață mai bună

Prin intermediul acestui studiu, dr. Olivia Ligia Burtă dorește să promoveze comportamentele de sănătate, atât la nivel universitar (fiind conferențiar la Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea), cât și la nivel comunitar, în special la categoria donatorilor (și potențialilor donatori) de sânge, fiind directorul Centrului de Transfuzie Bihor.

„Vom veni, la finalul studiului, cu rezultate extraordinare și cu articole de specialitate prin care vrem să dovedim științific beneficiile programului medical pe ghete  „KAPO”, Studiul va dovedi că, prin programele pe ghete rebound recomandate de Kinga Sebestyen, se pot crea/preveni/schimba obiceiurile şi comportamentele de risc legate de stilul de viață în diferite boli, indiferent de sex sau vârstã”, a declarat dr. Olivia Ligia Burtă.

După realizarea studiului şi publicarea rezultatelor, se vor pune la Oradea bazele unui „Centru-pilot KAPO – sănătate pe ghete” unic în Europa. Pentru a veni în ajutorul generației tinere, în scopul controlului riscului de îmbolnăvire, se va lansa un set de programe de prevenție, reabilitare și recuperare pe ghete, pentru spitale, şcoli, grădinițe, centre de reabilitare și săli de fitness.

În plus, se vor organiza, la nivel naţional şi internaţional, evenimente ştiinţifice şi sportive având ca temă de interes promovarea programului de sănătate „KAPO – sănătate pe ghete” și se vor forma noi specialiști care vor lucra cu publicul larg, în colaborare cu specialişti din domeniul de interes.

Colaborarea pentru realizarea acestor obiective va fi cu o serie de profesionişti din diferite instituții: Facultatea de Medicină din cadrul Universității din Oradea, Spitalul Clinic Municipal Oradea, Clinica Medicris, Centrul de Sănătate şi Lipoterapie dr. Alin Iova, Centrul de Transfuzie Sanguină Bihor, Primăria Municipiului Oradea.

Echipa „KAPO – sănătate pe ghete” este implicată în acţiuni caritabile de „fund raising” și va iniția în cadrul acestui program o serie de evenimente destinate achiziţiei unui dispozitiv de iradiere a componentelor sanguine, pentru bolnavii oncologici şi hematologici.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  USR reclamă lacune majore în achiziția de materiale din China, de către Municipiul Oradea. Li se cere demisia lui Mihai Jurca și doctorului Gheorghe Carp
  Într-un document consistent pus la dispoziția publicului larg, USR Bihor acuză municipalitatea orădeană de manipulare și fals, în ceea ce privește modul în care a fost prezentată achiziția de materiale de protecție, din luna aprilie. Aceasta a costat circa 4 milioane USD, incluzând transportul, taxele și inspecția. 6

  Mapamond

  MAE: 99 de români, infectați cu COVID-19 în Austria
  Un număr de 99 de români au fost diagnosticați cu COVID-19, în Linz, Austria, anunță, marți, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Niciuna dintre persoanele infectate nu a fost spitalizată, precizează sursa citată. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bilanț la șase luni – minus 8,7 milioane lei
  La prima scadență fiscală din 2020 Direcția Economică anunță o scădere cu 9% a încasărilor din impozite și taxe locale, față de aceeași perioadă a anului trecut. 3

  BIHON Sport local

  Barajul pentru Liga 3 se joacă în 1, 5 și 9 august
  Comitetul de Urgență FRF a aprobat ieri, calendarul și regulamentul de organizare și desfășurare pentru partidele din mini-turneele de promovare în Liga 3.

  Jurnal Bihorean

  Universitatea din Oradea dă start la admitere
  Universitatea din Oradea dă miercuri, 8 iulie 2020, startul înscrierilor pentru admiterea 2020, etapa iulie – august, la cele 15 facultăţi (programele de studiu licenţă şi masterat). Pentru admiterea la doctorat şi post-doctorat, înscrierile se vor realiza în septembrie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Două mașini au luat foc una după alta, în Oradea
  Apelurile pentru cele două incendii la mașini au fost date la diferență de un singur minut.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.