bihon.ro Web analytics

Șteiul - muzeu în aer liber

De Veronica Bursasiu
Reactualizat la:

Șteiul - muzeu în aer liber

Reactualizat la:
Se întâmplă în cadrul Zilelor Patrimoniului Național (ZPN), care au loc la Ștei. Ediția din 2020 celebrează rolul educației în patrimoniu și rolul patrimoniului în educație.
Scris de Veronica Bursasiu - Se întâmplă în cadrul Zilelor Patrimoniului Național (ZPN), care au loc la Ștei. Ediția din 2020 celebrează rolul educației în patrimoniu și rolul patrimoniului în educație.

Șteiul își valorifică arhitectura comunistă și în cadrul ZPN. În fiecare an, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să viziteze monumente istorice sau să participe la evenimente, prin care să cunoască patrimoniul cultural.

Date fiind circumstanțele anului 2020, Ministerul Culturii nu a lansat o temă pentru programul din această ediție. Însă evenimentele din anul 2019, susținute sub tema „Biblioteca, arhiva, trezorieri de patrimoniu cultural”, au stimulat instituțiile de cultură să organizeze și în acest an evenimente culturale cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului. Organizatorii evenimentului sunt conf. univ. dr. Ramona Novicov de la Universitatea din Oradea, Drd. în Știintele Comunicării Alina Balaj și ing. Ludovic Kuti, Inspector la Primăria Ștei.

„Șteiul a câştigat de un an şi jumătate un loc aparte în memoria urbană a Europei, iar beneficiarii principali ai acestei reuşite sunt tinerii. ATRIUM este alcătuit din iniţialele ce definesc o importantă asociaţie culturală internaţională numită Arhitecture of Totalitarian Regimes of the XXth Century in Europe’s Urban Memory. În traducere: Arhitectura regimurilor totalitare ale secolului XX în memoria urbană europeană. Atenţia ATRIUM este focalizată mai ales pe procesul recâştigării identităţii locurilor marcate puternic de istoria contemporană a Războiului Rece.

ATRIUM face parte din Rutele Culturale Europene patronate de Consiliul Europei. Acest fapt este deosebit de important, pentru că oraşele prinse în aceste rute culturale europene devin vizibile şi importante pe harta culturală şi turistică a lumii întregi. Din luna aprilie a anului trecut, importantul patrimoniu arhitectural şi urbanistic al oraşului Ştei este integrat în ansamblul patrimoniului european. Acest fapt este girat instituţional de Primărie şi aduce oraşului nostru un câştig deosebit, mai ales pe linia turismului cultural, turism ce favorizează nu doar circulaţia banilor, ci şi (mai ales) a ideilor.

În acest sens, ATRIUM nu e doar o rută culturală, ci şi o platformă de cunoaştere şi dialog, deschisă pentru toată lumea. Ea se adresează nu doar profesioniștilor din domeniu (arhitecți, urbaniști, peisagiști, restauratori, ingineri constructori, artiști, studenți ai facultăţilor de arhitectură, construcții sau arte), ci tuturor locuitorilor Şteiului, de la mic la mare. ATRIUM doreşte să fie un partener european al tuturor celor atenți și responsabili pentru orașul lor. De la satul tradiţional, la oraşul comunist, Şteiul de astăzi are un nucleu urbanistic şi architectural aproape perfect conservat, construit de sovietici, în intervalul 1952-1956. Acest sit urbanistic al deceniului şase a purtat illo tempore numele unui înalt personaj politic al României comuniste, Dr. Petru Groza.

Printr-un decret emis în 1956, satul Ştei devine oraş, iar doi ani mai târziu, în 1958, noua aşezare construită la planşetă la Moscova va primi denumirea de «Oraş Dr. Petru Groza». După schimbarea de regim politic în 1989, mai exact în 1996, oraşul va fi redenumit cu numele lui iniţial, anume Ştei ”, explică Ramona Novicov contextul în care au loc Zilele Europene ale Patrimoniului la Ștei.

Programul manifestărilor de la Ștei:

– Ora 11:00 – Scurtă prezentare a semnificaţiei Asociaţiei Internaţionale ATRIUM şi a Zilelor Europene ale Patrimoniului

Prezentarea va fi susţinută la Casa de Cultură „Miron Pompiliu”, de conf. univ. dr. Ramona Novicov, de la Universitatea din Oradea. Accentul va fi pus pe importanţa integrării patrimoniului oraşului Ştei în contextul patrimonului european.

– Ora 11:30 – Plecare în turul ghidat ce va străbate centrul istoric al oraşului pe axa: Palat – str. Unirii – Sala Sporturilor/Ştrand. Scopul: prezentarea integrată a arhitecturii de interes patrimonial ATRIUM .

Elevii participanţi vor primi o „trăistuţă” pe care este imprimata Fântâna cu lei, atracţia principală a centrului istoric, diploma de participare şi un flyer cu informaţii despre oraşul lor, actualul Ştei şi fostul Oraş Dr. Petru Groza.

– Ora 13:00 – Turul ghidat se va încheia în curtea Centrului de Creaţie, la umbra pavilioanelor rustice, unde focul va rumeni bucatele oferite de gazde: clisă friptă şi marshmalow.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Petru Groza says:

  Ce sinistru! Primaru’ cu fiică-sa și cu Novicoava, inventând evenimente de căcat. Bă, se rostogolesc comuniștii în mormânt de râs….

 2. Bihon CSM Oradea

  Renasc speranțele la calificare: CSM Oradea câștigă meciul din deplasare cu Szolnoki Olajbányász
  CSM Oradea a câștigat cu scorul de 75-58 meciul din deplasare cu Szolnoki Olajbányász.

  România

  Incident halucinant: O familie a fost atacată de propriii câini. Jandarmii au venit în ajutor
  Incidentul a avut loc miercuri după-amiaza, în locuința unei familii din Arad. Acasă se aflau bunicii împreună cu nepoțica lor. La un moment dat, unul dintre cei doi câini pe care aceștia îi dețin, a devenit agresiv și a mușcat-o pe bunică.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Selina și Construcții Bihor, oferte pentru parcarea de pe str. Iosif Vulcan 
  Inițiativa a stârnit nemulțumirea riveranilor, dar petiția lor n-a produs efectele dorite. Primăria a scos la licitație proiectarea și execuția parcării dintre case.

  BIHON CAO

  Cum se face accesul la Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  PSD și UDMR au blocat reorganizarea de la Școala Francisc Hubic
  Aleșii județeni au respins, pentru a treia oară, aprobarea organigramei Centrului de Cultură al Județului Bihor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Victorie civică la Sântandrei: Justiția spune ”NU” definitiv incineratorului de animale de lângă Palota
  Asociația ”Santandrei Metropolitan Area” (SMA) a reușit să blocheze definitiv prin intermediul justiției înființarea unui incinerator de animale pe raza comunei. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Drumul Oradea - Sânmartin - exproprieri în valoare de 2 milioane euro
  Consilierii județeni au aprobat marți culoarul de expropriere pentru drumul de legătură Oradea - Sânmartin. 4

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.