bihon.ro Web analytics

Talentele roboticii, la Oradea

Reactualizat la:

Talentele roboticii, la Oradea

<p>Foto: Crina Dobocan</p>
Reactualizat la:
Marile talente ale roboticii și-au dat întâlnire, la sfârșitul săptămânii trecute, sub cupola Era Shopping Park.
Scris de demeter1 - Marile talente ale roboticii și-au dat întâlnire, la sfârșitul săptămânii trecute, sub cupola Era Shopping Park.

Studenți și pasionați ai roboticii din țară și din întreaga lume au participat la ediția a IX-a a concursului internațional „Robotics Championship”, un eveniment cu roboți competitivi și aplicații inovative.

Peste 200 de copii, elevi, studenți și pasionați de roboți au participat la cele 11 secțiuni ale concursului organizat de Departamentul de Robotică și Mecatronică al Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică din cadrul Universităţii Oradea.

Pentru titlurile de campioni s-au luptat concurenți din Corea de Sud, Tunisia, Marea Britanie, dar și din Oradea, Piatra Neamț, Suceava, București, Copșa Mică, Deva, Cluj Napoca, Timișoara, Craiova, Târgu Jiu, Brăila, Orăștie, Mediaș etc.
„Prin acest eveniment ne-am propus să trecem dincolo de frontierele științei și să atingem standarde noi pentru următoarele generații de experți din domeniul roboticii. Evenimentul a contribuit atât la cultivarea cunoștințelor tehnice, cât și la stimularea colaborării și relaționării cu oamenii”, a spus Daniel Anton, coordonatorul Robotics Championship.

Aplicațiile create în concurs sunt folosite în industrie, pentru transportul autonom, în marile firme, dar sunt și foarte uzuale în ceea ce se întâmplă în viața de zi cu zi (stații meteo, aplicații de imprimantă făcută din driver din motoare de CD ROM, utilizând diferiți senzori și încălzitoare).

Roboți pe tavan

Membrii echipelor participante la categoria line follower turbo au impresionat juriul și participanții cu roboți care urcă pe tavan, cu ajutorul unei turbine. Pe traseu au fost diferite segmente de buclă pe care robotul le-a parcurs menținând linia fără a cădea.

La fel de impresionat a fost un pneumobil creat de cei de la Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică (Departamentul Robotică) – Mihai Ungureanu – student în anul II, Marius Pele (anul II, master) și masteranzii de la Departamentul de Autovehicule Rutiere.

O altă categorie spectaculoasă a fost „Mega Sumo”. La această categorie, doi roboți au fost așezați pe un ring de oțel cu diametrul de 1,5 m, unde s-au luptat automat, până când unul dintre cei doi roboți a fost scos afară din ring. Roboții de la această categorie au fost autonomi, putând fi porniți și opriți la comandă de către un arbitru prin intermediul unui modul de start/stop.

„Am creat acest robot pentru a participa la concursul First Tech Challenge. Acesta este adus în România de «Nație prin Educație» și este un concurs de robotică, a cărei tematică se schimbă în fiecare an. Anul acesta, pentru sărbătorirea a 50 de ani de la selinizare a fost o tematică legată de lună și de colectarea de mostre de minerale de pe această planetă. Robotul îndeplinește cerințele date de organizator care se schimbă anual. Anul acesta, robotul, în perioada de autonomie, trebuia să coboare de pe un lender, să distingă un mineral galben, de două albe, să-l mute de la locul lui, după care să adune mai multe minerale și să le depoziteze la jumătate de metru înălțime. Pe urmă, trebuie să revină de unde a pornit”, a spus Mihai Binșelan, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea, unul dintre participanții la competiția „Robotics Championship”.

Copiii, fascinați de roboți

Copiii au participat la mai multe categorii dedicate lor, printre care: line follower lego, line follower clasic sau line follower junior. La categoria lego, robotul concurent a fost alcătuit din piese oficiale lego, ce nu pot fi ținute împreună decât prin metodele de construcție standard Lego (fără bandă adezivă, lipici, autocolante etc.).

„Avem un sistem radar și un sistem teremin, respectiv un sistem de lumini, pe care le prezentăm la free style. Sunt niște mașinute pe care le cumpărăm pe componente. Copiii le asamblează și au un program care lucrează cu blocuri colorate, prin care fac de fapt structure logice și programare adecvată vârstei lor”, a explicat Rodica Ardelean, mentor la Asociația „Smart Learning Center”.

La line follower clasic, robotul a urmărit fie o linie neagră pe o suprafață albă, fie o linie albă pe o suprafață albă.
„Robotul trebuie să poată detecta și urmări o linie oarecare. Linia este simplă fără întreruperi, fără bifurcări sau curbe ascuțițe”, a explicat Daniel Anton.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Sport local

  „Flăcăii Aleșdului” sunt campionii Bihorului la juniori A1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  130 de autobuze şi microbuze electrice, hibrid şi cu hidrogen
  Valoarea investiției ar fi de peste 304 milioane lei, sursa de finanțare a achizițiilor este PNRR.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tânărul găsit mort pe Centura Oradea s-a autoînjunghiat în inimă
  În urma anchetei și a necropsiei, autoritățile au stabilit că tânărul găsit decedat lângă Centura Oradea s-a sinucis.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  2022 - primarul promite 100 de străzi să fie reabilitate
  Consiliul local a adoptat, joi, în ședința ordinară, studiile de fezabilitate pentru reabilitarea a trei străzi orădene - str. Liviu Rebreanu, str. Vincent van Gogh și str. Tompa Mihály, care totalizează peste 1km. 1

  Angajari BIHON

  Elka Prod angajează personal

  BIHON Sport local

  Crișul Sântandrei a câștigat faza județeană a Cupei României
  Pe un gazon excelent și pe o bază sportivă care arată din ce în ce mai bine, Stadionul Crișul din Aleșd, Viitorul Borș și Crișul Sântandrei și-au disputat joi trofeul pus în joc la faza județeană a Cupei României.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.