bihon.ro Web analytics

Termia, pe buzele tuturor

Cum facturile la întreţinere au explodat, problema termiei a ajuns subiectul cel mai discutat în oraş.
Scris de erdei - Cum facturile la întreţinere au explodat, problema termiei a ajuns subiectul cel mai discutat în oraş.

Iarna 2011-2012 are toate şansele să rămână în memoria colectivă a orădenilor ca iarna în care au simţit că factura la întreţinere a devenit insuportabilă. Destui cetăţeni sunt realmente incapabili să plătească serviciile CET din propriile salarii. Nu e de mirare, de vreme ce statisticile arată că în Bihor sunt unele dintre cele mai mici stipendii din ţară. Orădeanul de rând a ajuns să-şi exprime nemulţumirea nu doar în familie sau între prieteni, ci şi în public. Diversele adunări publice cu asociaţiile de proprietari organizate până acum relevă un oprobriu general faţă de felul în care se prezintă azi serviciul de termoficare în Oradea.

Mai mult, oamenii nu acuză doar facturile emise de CET, ci şi însăşi strategia de termoficare a Primăriei, ce prevede, alături de modernizarea magistralelor, trecerea CET de pe cărbune integral pe gaz. Frica cea mare se leagă, desigur, de preţul gazului. În apărarea sa, primarul Oradiei susţine că e singurul care în douăzeci de ani se interesează de CET. Pe 16 martie, două ONG-uri propun o nouă discuţie publică pe problema gazului şi a monopolului CET.

Rămâne de văzut dacă dificila iarnă pentru finanţele orădenilor va fi uitată de aceştia o dată cu încălzirea vremii…

Coaliţia Rogerius şi Asociaţia Română pentru Protecţia Consumatorilor de Energie (ARPCE) pregătesc audierea publică „Termia orădeană: zonele unitare şi gazul ca singură soluţie (?)”, care ar trebui să aibă loc vinerea viitoare, pe 16 martie.

Formulă mai strictă

Formula aleasă, aceea de audiere publică, nu este la fel de „aprinsă” ca o dezbatere publică, dar poate fi mai eficientă în extragerea unor concluzii relevante pentru tema în discuţie, consideră organizatorii.

„Faptul că nu e atât de spectaculos este un risc pentru că e posibil să nu atragă prea mulţi participanţi. Dar prin faptul că opiniile expuse sunt concentrate într-o limită de timp şi sunt sintetizate într-un formular de înregistrare se asigură o mai bună reprezentare a tuturor ideilor. Ca regulă a audierii publice, la finalul expunerilor se întocmeşte un raport final al grupului de experţi ce va fi predat fiecărui consilier local”, zice Adrian Şimon în numele Coaliţiei Rogerius.

Presiune pe consilieri

Din acest grup de experţi ar urma să facă parte un tehnician – inginer, eventual de termoficare, un mediator dar şi un expert pe fonduri europene.

„Ca principiu, dorim să aducem în atenţia publică faptul că, în administraţia locală nu executivul ci legislativul local are primul rang în ceea ce priveşte decizia. Înaintând acest raport fiecărui consilier local poate punem puţină presiune şi devin conştienţi că ei au, totuşi, ultimul cuvânt în problema termoficării”, consideră reprezentantul ONG-ului orădean.

„Problematicile principale asupra cărora aşteptăm viitoarele expuneri au ca punct de pornire proiectele de hotărâri şi rapoartele de specialitate cu privire la termie: gazul ca singură soluţie (?), zonele unitare şi instituţionalizarea monopolului Electrocentrale SA (?) şi alternative la soluţia propusă de municipalitate”, se arată într-un comunicat trimis de cele două organizaţii. Toţi cei interesaţi de participare pot obţine informaţii suplimentare de la Adrian Şimon (telefon: 0745-982172) sau de la Marcel Dragomirescu (tel. 0770-109441) sau pe email, la coalitiarogerius@gmail.com.

Zona unică CET, amânată

Un proiect de hotărâre referitor la instituirea zonei unice de termoficare, rezervată CET-ului, a fost retras din dezbaterea Consiliului Local, cu ocazia şedinţei ordinare din februarie, pe motiv că trebuie supus unei noi analize. Proiectul legiferează monopolul CET pe 312 străzi, cele acoperite de reţelele primare şi secundare ale Electrocentrale SA, sub motivarea prevederilor Legii utilităţilor publice care, la art. 5, pct. 37, defineşte zona unitară de încălzire ca „Areal geografic aparţinând unei unităţi administrativ-teritoriale, în interiorul căreia se poate promova o singură soluţie de încălzire”.

C.GH.

 

 

 

 

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Alarmă în şcoli: Elevii le dau pumni colegilor ca în „Jocul calamarului”, serialul coreean de pe Netflix
  Nebunia este foarte populară în rândul elevilor din şcolile primare şi gimnaziale, care, teoretic, nu ar fi trebuit să vadă produsul TV, deoarece este interzis copiilor sub 14 ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Salonul Internațional de Artă Naivă Oradea se pregătește să-și deschidă porțile
  Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură al Județului Bihor, partener fiind Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La mulți ani, Armata Română!
  Luni, 25 ocombrie e Ziua Armatei Române, iar militarii locali de la Garnizoana Oradea organizează la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie Oradea o ceremonie militară cu intonarea imnului de stat, slujbă religioasă, alocuţiuni, depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ultimul scărar din Bihor care reface „drumul pâinii”
  „Luați scări !”, „Luați scări!”, „Hai la scări!”. E un strigăt care se aude din ce în ce mai rar pe ulițele din Bihor. Singurul care mai duce scări de lemn făcute chiar de el la vânzare cu căruța e Dumitru Buha din Cresuia.

  BIHON Sport local

  Debut cu dreptul pentru voleibalistele orădene

  România

  Noile restricții care intră de luni în vigoare: Carantină de noapte și certificat verde obligatoriu. Magazinele, deschise până la ora 21. Lista completă
  Începând de luni, 25 octombrie, de la ora 00:00, intră în vigoare noile restricții aprobate de CNSU și decise de Guvern, iar mai apoi publicate în Monitorul Oficial al României. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.