bihon.ro Web analytics

Traseul drumului de legătură Oradea - A3, filmat din dronă

De Georgiana Anghel

Traseul drumului de legătură Oradea - A3, filmat din dronă

FOTO: Captură marin marian
Drumul de legătură ne va conecta deocamdată doar cu autostrăzile din Ungaria, deoarece în Bihor pe A3 se poate circula doar înspre țara vecină.
Scris de Georgiana Anghel - Drumul de legătură ne va conecta deocamdată doar cu autostrăzile din Ungaria, deoarece în Bihor pe A3 se poate circula doar înspre țara vecină.

Un utilizator YouTube a filmat tot traseul drumului de legătură Oradea – A3 (Autostrada Transilvania). În prezent, compania Strabag lucrează la realizarea proiectului de infrastructură, care va face legătură între Centura Oradei (girație Calea Sântandrei) cu Autostrada A3 Transilvania (Biharia).
Drumul care va lega centura Oradea de A3, în zona localității Biharia, costă 545 de milioane de lei, fără TVA, și este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Proiectarea și execuția a fost adjudecată de firma STRABAG SRL, în iulie 2021. Durata contractului este de 30 luni, din care 6 luni perioada de proiectare și 24 luni perioada de execuție a lucrărilor. Proiectul prevede realizarea unui drum cu o lungime de 18,96 kilometri și va avea profil de drum expres pe 13 km și profil de drum naţional cu 4 benzi pe 6 kilometri. 12 poduri noi și pasaje peste Crișul Repede și peste șoseaua Borșului, dar și 3 noduri rutiere.

Model de bună practică

Compania Strabag a început lucrările la șosea în luna aprilie. Demararea lucrărilor a coincis cu vizita premierului Nicolae Ciucă la Oradea. „Un proiect care se înscrie într-un model de bune practici în colaborarea dintre guvern și autoritățile locale, pe de o parte. Este un model de bune practici în ceea ce privește descentralizarea implementării proiectelor europene”, a spus Nicolae Ciucă, în timpul vizitei la sediul Strabag.

El a adăugat că „acest tip de infrastructură contribuie atât la dezvoltarea economică, cât și la dezvoltarea turismului și, foarte important, diminuează foarte mult așteptarea în trafic a cetățenilor”. Proiectul a fost lăudat și de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, care a declarat că realizarea acestui obiectiv este un rezultat al procesului de descentralizare a proiectelor finanțate din fonduri europene. „Dacă există voință la nivelul autorităților locale, se pot face lucruri foarte frumoase pentru comunități. Proiectul de azi, cel care asigură legătura cu Autostrada A3, este printre primele pe care le-am pus în Masterplanul de Transport. A fost o discuție foarte lungă cu Comisia Europeană, ce caută legătură cu centura Oradea în Masterplan, dar i-am convins că fără conectivitatea marilor orașe, practic autostrăzile nu au impact major pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea comunităților locale. Și de atunci s-a dezvoltat foarte frumos acest tip de proiecte, care sunt extrem de importante”, a declarat Marcel Boloș.

Niciun oficial nu a vorbit atunci despre problemele cu care se confruntă județul atunci când vine vorba de finalizarea autostrăzii. La începutul lunii iunie, la câteva săptămâni după vizita lui Ciucă în Bihor, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat rezilierea contractului pentru tronsonsul Chiribiș – Biharia de pe A3. Tronsonul amintit avea termen de finalizare luna august 2022, însă din cauza unor neînțelegeri apărute între constructorul Trameco (Grupul Selina) și CNAIR, lucrările au fost blocate mai bine de 17 luni, stadiul de execuție fiind de 1%, adică s-a făcut doar organizarea de șantier.

2 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Sã fie vieţi prioritare! says:

  Poliţia! Ordonaţi, vã rog, drone IGPR.

 2. Sunteţi dotaţi ca şi niciodatã says:

  Urmarirea permanenra nu mai este?
  Doar urmarirea post evenimente?

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Recensământ în Bihor: Amenzi de până la 3.000 de lei pentru cei care refuză recenzarea
  Cu 20 de zile înainte de termenul-limită, 71% din populația țintă estimată a județului Bihor s-a recenzat.

  România

  ”Golden Gata de România” aproape finalizat. Podul peste Dunăre de la Brăila va fi deschis circulație anul acesta
  Ultimul segment de tablier metalic al podului peste Dunăre, de la Brăila, care va face legătura dintre sudul Moldovei, nordul Munteniei şi Tulceaa fost montat marți, 28 iunie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Atenție, șoferi! Joi seara se închide circulația pe traseul Cetatea Oradea – Piața Unirii
  Întreruperea circulației va avea loc în intervalul orar 20:00 - 21:30.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON CAO

  Anunț citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Strada Diasporei: 400 m și 2,5 milioane de lei
  Strada se află în zona Spitalului TBC, fiind mărginită la nord de str. Izvorului, iar la vest de str. Oituz.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Caz șocant în Bihor! Și-a înjunghiat fratele și și-a lovit mama, iar apoi a încercat să înjunghie un polițist
  Un bărbat de 27 de ani a fost reținut după ce a distrus mai multe mașini, și-a înjunghiat fratele și apoi a atacat un polițist. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Construcții Erbașu a început proiectarea centurii Sânmartin
  Constructorul are la dispoziție 14 luni pentru proiectare și execuție.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.