bihon.ro Web analytics

Trenul „Connecting Europe Express” va ajunge sâmbătă la Oradea și va sta aproximativ o oră

De Dan Birta

Trenul „Connecting Europe Express” va ajunge sâmbătă la Oradea și va sta aproximativ o oră

Trenul a ajuns deja în Milano
Trenul va călători peste 20.000 km, va trece prin 26 de țări și va opri în peste 100 de localități.
Scris de Dan Birta - Trenul va călători peste 20.000 km, va trece prin 26 de țări și va opri în peste 100 de localități.

Trenul denumit simbolic „Connecting Europe Express” va ajunge la Oradea, sâmbătă, 18 septembrie, la ora 21:21, unde va staționa aproximativ 55 de minute. Aici, autoritățile locale vor avea un mesaj de bun venit pentru oaspeți, după care se va face un schimb de steaguri/fanioane între oficialitățile orădene și delegațiile participante.

Trenul Connecting Europe Express va traversa 26 de țări. Vezi când ajunge în Oradea

Mai apoi, cei prezenți vor putea admira expoziția de imagini feroviare organizată în incinta holului stației CFR. Delegații vor avea ocazia și să vadă centrul orașului în cadrul unei vizite scurte, după care aceștia se vor reîntoarce în gară, trenul urmând să plece din Oradea la ora 22:16.

Prin 26 de țări

Având în vedere că anul 2021 a fost desemnat ca fiind „anul căilor ferate”, în UE s-a decis ca trenul simbolic, numit „Connecting Europe Express”, să traverseze Europa timp de mai bine de o lună. Acesta a plecat pe 2 septembrie de la Lisabona și va ajunge la destinație pe 7 octombrie, la Paris. Trenul va călători peste 20.000 km, va trece prin 26 de țări și va opri în peste 100 de localități. Potrivit comisarului european Adina Vălean, trenul își va propune să testeze care sunt obstacolele ce stau în calea creării unei rețele feroviare perfect interconectată.

Pe traseu, trenul express a trecut deja prin Milano, Viena, Atena și va intra în România pe la Giurgiu, pe 17 septembrie. Va opri la București, Brașov, Sibiu, Oradea și Arad și va ieși din țară pe 18 septembrie, pe la Curtici. Pe 21 septembrie, trenul va fi la Varșovia, pe 25 septembrie la Praga și pe 1 octombrie la Stockholm. Punctul final va fi pe 7 octombrie, la Paris.

Între 21 și 22 septembrie va exista și un tren pentru țările baltice, între Tallinn și Kaunas, pentru că rețeaua baltică are ecartament diferit și ar trebui să fie unită de rețeaua din restul UE prin proiectul Rail Baltica.

„Expresul transeuropean este un exemplu despre cum trenurile sunt un liant pentru țările din UE. Este un tren care are o valoare simbolică şi culturală, dar şi una practică. Încercând să conectăm printr-un singur traseu cât mai multe orașe europene, vom vedea clar care sunt obstacolele pentru a avea cu adevărat o rețea europeană perfect interconectată. Fiecare oprire va fi urmată de un eveniment la care vor participa ONG-uri, companii feroviare, autorități și, bineînțeles, publicul larg”, spunea, în martie, Adina Vălean.

Pe tot parcursul anului, în toată Europa, vor fi organizate diverse activități menite să scoată în evidență transportul feroviar pentru a încuraja deplasarea pe calea ferată atât pentru transportul de călători, cât și pentru transportul de mărfuri, precum și pentru a contribui la îndeplinirea obiectivului stabilit în Pactul verde european, acela de a avea o Europă neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050. Trenul este una dintre inițiativele emblematice ale Anului european al căilor ferate.

8 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. tautu says:

  Parca vad ca o sa il traga la peron dupa vreun privat (Transferoviar sau altul) ca sa nu piarda ala calatorii. Si daca se poate, la linia 3, sa fie bine mascat.

  • zsizsi says:

   La cât de liberă e gara la acea oră, va fi sigur loc și pentru acest tren o oră. Chiar sunt curios câte minute de întârziere va acumula de la București?

 2. Lucian says:

  Daca nici asta nu e purtator de virus, atunci se plimba degeaba

 3. Laczi says:

  sa nu se ascundă sub rotile de tren afgani algerieni marocani egipteni din Oradea sa emigreze in vest ! sau sa se dea jos sa creadă ca sunt in vest mai apoi sa devină șefi de depozit dupa calea ferată spre santandrei

 4. Contra vântului says:

  Scuipatul cojilor de seminţe trebuie să devină sport internațional.

 5. Petre says:

  Delegații vor avea ocazia să vadă centrul orașului în cadrul unei vizite scurte.
  În centrul orașului neavând niciun wc public , turiștii o să facă un pipi scurt pe malul Crișului, ca să promoveze o Europă verde , după care aceștia se vor reîntoarce în gară.
  In gară o să-i scape caca, dar cineva a furat hârtia igienică de la wc.
  Apoi trenul urmează să plece din Oradea la ora 22:16, dar cineva a furat roțile de la locomotivă ca să le ducă la fier vechi pentru o Europă verde și sustenabilă.
  Pentru o Europa verde continuați călătoria pe jos.

 6. Ghiță says:

  Bine că tăiați pădurile în România, apoi veniți cu :
  “…… o Europă neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei”

 7. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Medic de la Casa de Pensii Bihor, trimis în judecată pentru 334 de șpăgi
  Anchetatorii o acuză că ar fi luat mită de la 334 de pacienți și au pus sechestru pe 2,4 milioane de lei. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O nouă dezbatere LIVE: „Experiența mea cu COVID-19”
  Campania de informare „COVID-19 și vaccinarea. Realitatea dozată fără prejudecăți” continuă vineri cu o nouă dezbatere.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -B. 08.12.2021- 10.12.2021 - PL Sacueni + Alesd + Rural - anuntate cu 2 zile

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cinci proiecte pentru Centrul Cultural Multifuncțional din Oradea, estimat la aproximativ 15 milioane euro
  Cinci firme de arhitectură și proiectare au depus proiecte în cadrul concursului de soluții pentru realizarea unui centru cultural multifuncțional în Oradea. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Proiect de 21 de milioane euro pentru reabilitarea sistemului de termoficare
  Primăria Oradea a semnat contractul pentru reabilitarea sistemului de termoficare – etapa a III-a, finanțat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vitezoman din Arad, prins cu 161 km/h în Bihor
  În minivacanța de 1 Decembrie, polițiștii bihoreni au aplicat 526 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi de 236.573 lei.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.