bihon.ro Web analytics

Turneul internațional Stradivarius, deschis la Oradea

De Crina Dobocan

Turneul internațional Stradivarius, deschis la Oradea

Concertul va avea loc la data de 26 iunie, de la ora 19:00, în Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae”.
Scris de Crina Dobocan - Concertul va avea loc la data de 26 iunie, de la ora 19:00, în Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae”.

Violonistul Alexandru Tomescu transformă Turneul Internațional Stradivarius 2022 într-un „Paganini Magic”. Ajuns la a XV-a ediție, Turneul Internațional Stradivarius din acest an este dedicat marelui muzician Niccolo Paganini. Turneul se desfășoară în perioada 26 iunie-16 iulie 2022.

„Am fost întrebat de multe ori care este gradul de libertate de care mă bucur ca artist. Dacă, pentru majoritatea concertelor, trebuie luate în calcul o mulțime de variabile, pentru mine, excepția notabilă este Turneul Stradivarius. Îl consider laboratorul meu de experimente muzicale, locul în care pot traduce în realitate ideile mele cele mai îndrăznețe. Fiecare ediție este o nouă provocare și parcă un pariu pe care îl pun cu mine însumi în primul rând, cât de departe pot să merg de data asta? Și propunerea din acest an, la a XV-a ediție a Turneului Stradivarius, nu va face excepție! În anul 2022 vreau să cânt în multe locuri, în primă audiție, o serie de sonate pentru vioară și chitară clasică, semnate de Niccolo Paganini, un concert în care sunetul muzicii va întâlni spectacolul luminii, printr-un concept de light design de excepție. Numele lui Niccolo Paganini aproape că nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este considerat magicianul viorii, cel care a produs o adevărată revoluție în muzică și a cărui virtuozitate nu a fost niciodată egalată. Puțină lume știe însă despre pasiunea sa pentru chitară, instrument care în secolul XIX cunoștea o popularitate greu de imaginat în ziua de azi. Paganini însuși consideră chitara ca fiind Regina sa și nu vioara! Mă bucur din tot sufletul să îl am alături de mine pe Dragoș Ilie, un muzician remarcabil și un artist de primă mână, câștigător a numeroase premii naționale și internaționale, care a ales să trăiască și să studieze în SUA. Special pentru Turneul Stradivarius, Dragoș revine în România, ocazie rară de a-l asculta live la chitară clasică, la noi acasă”, a spus violonistul Alexandru Tomescu.

Acesta a precizat că turneul Stradivarius 2022 va împlini un proiect al lui Paganini din ultimile sale zile de viață, când pe patul de moarte, răpus de tuberculoză, acesta plănuia un turneu de vioară și chitară, împreună cu bunul său prieten. Moartea însă nu a mai așteptat.

„Pot spune că sunt extrem de emoționat să știu că peste secole, pot duce la îndeplinire una dintre ultimile dorințe ale magicianului viorii: un turneu în care sunetul viorii va întâlni sunetul chitarei. Doresc să vă mulțumesc din toată inima dumneavoastră, publicului, că sunteți alături de noi în această nouă călătorie muzicală și vă urez audiție plăcută!”, a mai punctat Alexandru Tomescu.

Seria de concerte va fi deschisă la Oradea, la data de 26 iunie, de la ora 19:00, la Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae”. Celelalte oncerte vor avea loc la 27 iunie, la Bădăcin, în Casa Memorială „Iuliu Maniu”, iar pe 28 iunie, de la ora 18:30, la Filarmonica „Dinu Lipatti” din Satu Mare.

Alte concerte se vor desfășura la Bistrița (30 iunie), Suceava (1 iulie), Iași (3 iulie), Bacău (5 iulie), Brașov (6 iulie), Sibiu (7 iulie), Sebeș (8 iulie), Târgu Jiu (10 iulie), București (12-14 iulie).

Pentru ucraineni

Și în acest an, Turneul Internațional Stradivarius este dedicat unei cauze de interes public – #Conectați la Muzică#Conectați la FapteBune.

„Propunem publicului să se implice și să acționeze în sprijinul tinerilor artiști ucrainieni afectați de război. Pacea și Libertatea nu sunt gratis în Ucraina. Imaginea războiului, înfăţişând femei şi copii plângând în staţiile de metrou din Kiev, care s-au adăpostit acolo pentru a se feri de bombele ruseşti, sau mame și copii refugiați în lumea largă, înseamnă sacrificiul suprem pentru valorile democrației și libertății. Fondurile colectate vor merge către tinerii artiști refugiați din Ucraina”, a spus Tomescu.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  2022 se anunță un an bun pentru afine
  2022 pare să fie un an al revenirilor. Lumea călătorește mai mult, participă la mai multe evenimente, fără grija pandemiei care făcea ravagii în urmă cu doi ani.

  Bihon CSM Oradea

  Adrian Țenghea va apăra poarta echipei CSM Oradea
  CSM Oradea și-a „blindat” poarta în perspectiva dificilelor meciuri din Liga Națională.

  Bihon CSM Oradea

  Noii antrenori ai echipei de handbal masculin CSM Oradea: „Sperăm din suflet să reușim”
  Antrenorii George Tăutu și Cosmin Liberț sunt mulțumiți de lotul echipei de handbal.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON CAO

  Anunț citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dol Guard Oradea îmbină perfect munca specializată pe pază și protecție cu sportul de performanţă - peste 15 ani experienţă în domeniu! „Lăsați protecția voastră, în grija noastră!”
  Firma bihoreană Dol Guard SRL, licențiată în pază și protecție prestează diverse servicii de specialitate având un portofoliu al clienților de circa 70% din domeniul privat.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La Clarfon reparăm gratuit orice aparat auditiv
  În situația în care o persoană se confruntă cu o acuitate auditivă scăzută, relaţiile sociale din jur se deteriorează vizibil. Când auzul nu funcționează optim, oricare dintre activităţile pe care le desfăşurăm, au de suferit considerabil.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE Accident grav în Gepiu între două mașini și un microbuz. Toate 3 au luat foc
  Accidentul a avut loc cu puțin timp înainte de ora 16.00, pe DN79 în zona Comunei Gepiu.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.