bihon.ro Web analytics

Vijelia lasă urme: ANM promite investiții în Bihor, dar Chiorean nu va mai participa în CJSU!

De Călin Corpaș
Reactualizat la:

Vijelia lasă urme: ANM promite investiții în Bihor, dar Chiorean nu va mai participa în CJSU!

Reactualizat la:
După dezvăluirile privind deficiențele cu care se confruntă prognoza meteo din județul Bihor, sunt anunțate investiții în dotările meteo! Meteorologului local i se interzice să mai participe la ședințele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Scris de Călin Corpaș - După dezvăluirile privind deficiențele cu care se confruntă prognoza meteo din județul Bihor, sunt anunțate investiții în dotările meteo! Meteorologului local i se interzice să mai participe la ședințele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Apar rezultate, după nemulțumirea prefectului Țiplea vizavi de prognoza meteo ce nu a văzut vijelia din Oradea, de săptămâna trecută. A avut rost și semnalul tras de șefa Serviciului Județean Meteo, Cristina Chiorean, deoarece apar promisiuni ferme din Capitală. Atât directorul general ANM, cât și directoarea regională de la Timișoara au sosit la Oradea pentru a anunța înzestrări ale tehnicii pentru o prognoză meteo de o mai mare acuratețe, pentru județul Bihor. Citită, desigur, tot de la Timișoara și comunicată la concurență cu informările meteorologilor din Ungaria, foarte utile celor care locuiesc în Crișana cea condusă de Banat.

Iată ce se promite

Din aprilie, se va lucra la upgradarea soft-urilor de la stațiile meteo Oradea și Timișoara, ce aparțin regionalei Banat – Crișana. Se va trece, astfel, de pe analogic pe digital. Mai mult, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, anunță că până în 2023, în județul Bihor vor fi înființate încă cinci stații meteo, pe lângă cele șapte automatizate, care funcționează în prezent, din care una arată jalnic, la Săcueni. Decizia a fost luată în cadrul unei discuții purtate cu prefectul Dumitru Țiplea, marți dimineață, la Prefectura Bihor. O asemenea stație ar urma să coste 15 – 20.000 euro.
De asemenea, radarul Gematronik de pe Dealul Vântului, scos din uz în 2009, urmează să fie înlocuit cu un radar Doppler polarimetric în bandă S.

Un radar meteo Doppler, polarimetric în bandă S ar urma să fie montat la Oradea, dacă ANM se ține de promisiune Sursa: bel-india.in

Împreună cu turnul, investiția s-ar ridica la minimum 5 milioane de euro, spune șefa ANM. În zona Oradea ar urma să fie instalat și un sistem de detecție a fulgerelor, cotat la 500.000 de euro. Directoarea Mateescu transmite că aceste investiții din județul Bihor fac parte dintr-un program mai larg, de înzestrare la nivel național, pe care ANM îl derulează, printr-un proiect accesat din fonduri europene, pe POIM. “În timp ce în alte 5 județe sunt 28 de stații meteo, doar în județul Bihor vor fi 12 de stații meteo”, ține prefectul să-și evidențieze aportul. Două noi stații vor fi înființate între Salonta și Chișineu-Criș, una între Holod și Borod, una în zona Brusturi și una în zona Marghita.
Motivul capacitării ANM pentru dotarea regiunii Banat – Crișana: “Regiunea este de importanță semnificativă pentru activitatea economică”, explică acum șefa ANM, vorbind despre programul de înzestrare din anii ce vin, care, la nivel național, costă 48 de milioane de euro. Cu această ocazie, Elena Mateescu nu a ratat ocazia de a se lăuda cu Centrul european pentru agro-meteorologie, ce se va înființa la București.
Mateescu a dat asigurări că nu a venit în Bihor pentru a lua măsuri împotriva șefei serviciului județean, meteorologul Cristina Chiorean.
“Nu s-a pus problema de închidere a unor radare. Nici personalul nu a fost dat afară. Dimpotrivă, menținem personalul. Nu luăm în calcul să desființăm stații cu personal”, a ținut să spună directorul general Mateescu. Întrebată de JB & BIHON dacă nu cumva serviciul județean meteo din Bihor are nevoie de personal suplimentar, o dată cu noile dotări și cu noile stații promise spre a fi înființate, directorul Elena Mateescu, a dat un răspuns vag, afirmând că se va analiza problema, dacă va fi cazul…

Prognoza vijeliei? Fiecare pe limba lui

Șefa Centrului Meteorologic Regional Banat-Crișana, Silvia Barbu, insistă că prognoza meteo dinaintea vijeliei de săptămâna trecută a avut acuratețe, chit că pentru Oradea se arăta doar cod galben. Totul pentru ca mai apoi orădenii să se trezească cu acoperișuri în stradă. Mai mult, firma luminoasă de la Jumbo a fost distrusă de vânt. “Nu se încadra la cod portocaliu. Pe Bihor am avut vânt cu 23 metri/secundă, în timp ce în Timiș a suflat cu 26 m/s”, explică Barbu. Pentru cod portocaliu, viteza vântului trebuie să se încadreze între 25 și 30 m/s, arată aceasta. Directoarea Mateescu a ținut să facă apel la istorie, arătând că recordul pentru zona Oradea, privind intensificările vântului, a fost stabilit în 1978, când s-au înregistrat 32 m/s la stația meteo Oradea, ceea ce ar corespunde unui cod roșu, azi. “Au mai fost 15 situații cu 25 – 30 m/s, în ani diferiți, din ’70 până în ’78. Din 2001, de când avem stația automată, în 27 ianuarie 2015 au fost 27 m/s și am avut cinci situații de cod portocaliu”, a ținut să vină cu aceste date directorul general al ANM, în sala mare a Prefecturii Bihor.

De fapt, meteorologul local nu ar fi știut să-i explice prefectului…

Chiar dacă susține că nu vrea s-o sancționeze pe Cristina Chiorean pentru semnalul de alarmă pe care l-a tras vizavi de disperarea meteorologilor, expuși constant inclusiv la radiații (dar fără spor de antenă), directorul ANM vrea s-o scoată pe aceasta din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Motivul? Faptul că nu a știut să-i explice prefectului că, de fapt, ANM a prognozat vremea cu acuratețe, chit că, în realitate, atât autoritățile, cât și populația, cu toții am fost luați prin surprindere de vijelia de miercuri 5 februarie, din Oradea.
Practic, Mateescu spune că la ședințele CJSU aferente situațiilor de criză din județul Bihor, ce se țin la Oradea, vor participa de acum înainte doar meteorologi previzioniști, nu agro-meteorologi, precum Cristina Chiorean. Iar previzioniștii vor veni tocmai de la Timișoara, de vreme ce, o dată cu regionalizarea, toți meteorologii previzioniști sunt la centrul de prognoză din Timișoara! Chiar prefectul Țiplea a protestat față de această măsură. “Dacă va fi cazul să vină cineva (de la Timișoara), va veni. Sau prin videoconferință!”, a replicat directorul ANM, întârind, astfel, interdicția ca șefa serviciului județean să mai participe la ședințele CJSU, conduse de prefectul Țiplea. Și pentru ca centralizarea mascată prin regionalizare să fie completă, directorul regional Silvia Barbu a contrazis-o pe Cristina Chiorean și în privința prognozelor nowcasting (pe un interval de maximum 3 ore). “Se fac prognoze nowcasting. Dar le face Timișoara (și pentru Crișana – n.red.)”, spune directorul Silvia Barbu. Dacă le face, este lesne de observat că există, totuși, o problemă cu transmiterea lor în timp util, către cei direct interesați. Și direct afectați. Cum a fost cazul, săptămâna trecută.

Responsabilitate maximă, bani puțini

În schimb, aceeași Elena Mateescu a avut dificultăți în a releva ce salarii au, de fapt, meteorologii. Săptămâna trecută, șefa serviciului județean, meteorologul Cristina Chiorean, se plângea și de salariile mici pe care le-ar încasa meteorologii, chiar minimul pe economie, în unele cazuri. În schimb, Mateescu a subliniat bonurile de masă pentru angajați, tichetele-cadou de Sărbători, voucherele de vacanță și a afirmat că acum se ia în calcul, la nivelul ANM, introducerea unor sporuri la salariile meteorologilor. Directorul ANM a jonglat cu anumite sume, despre care a spus inițial că sunt sume nete, pentru ca ulterior să aflăm că sunt sume brute. De fapt, aflăm bunăoară că, în ciuda importanței meseriei pe care o exercită, un inginer meteorolog specialist 1, cu zeci de ani de experiență în spate, ajunge cu greu la 3.000 de lei salariu net, cu tot cu sporuri, în timp ce funcționarii din alte instituții câștigă mult mai bine doar plimbând hârtii. Cât despre mașini de serviciu, acestea sunt apanaje doar ale Regionalei de la Timișoara.

Furtuna “nevăzută” de prognoza meteo relevă deficiențe majore

 

6 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Plângerea este tragerea says:

  Codul coşu.

 2. Anonimul says:

  Un lucru este de salutat, innoirea aparaturii meteo la nivelul judetului. “De fapt, meteorologul local nu ar fi stiut să-i explice prefectului…” si ce va face dl. prefect daca va stii din timp prognoza meteo, va taia copacii ca sa nu se mai prabuseasca peste case sau masini ? Intotdeauna “Acarul Pun” va fi vinovat, adica doamna agrometeorolog Cristina Chiorean.

 3. altuss says:

  Cel mai bine ar fi dacă clanul Cârpaci din Timişoara ar face prognoza ! Ce naiba trebuie ca dintr-un alt oraş, cum e Timişoara, să ni se spună ce s-a constatat în Oradea ? E ridicol ! E nevoie de creerea unei instituţii meteo proprii în Oradea !!!

 4. Vlad says:

  Ma bucur ca au prins promisiunile doamnei director. Asta era și scopul lor. Se vor înființa încă 5 statii? Poate în alta viata ca în asta garantat nu va fi asa. Doamna își pregătește un loc călduț la viitorul centru agrometeorologic. Deocamdată sta pe Facebook să pandeasca angajații. Asta este noul job. În privința salariilor intenționat a menționat brutul, prime de craciun și paste(3 bonuri de 50 de lei doar de craciun). Realitatea este cum a spus-o d.na Chiorean. Mai nou ii terorizează pe cei din ANM nu o mai interesează decât ce se scrie pe fb.

 5. Radu says:

  Felicitari pentru cum a ridicat problema Doamna Chioreanu desi se pare ca deranjaza … dar degetul a fost pus pe rana ! Din pacate descentralizarea nu functioneaza in acest caz , fiind concentrate doar spre regiuni ( Timisoara ) finantari , dotari , investitii . spre teritoriu ( Oradea ) doar responsabilitati si acuze . Doamna Chioreanu a obtinut MAXIM cu minimul de dotare asa ca ,,,,,, Asteptam investitiile promise si respectarea profesionistilor in domeniu salarizare , investitii apoi putem sa le cerem chiar mai mult . Iar cei din Timisoara sa ,,,plimbe ,,, acel specialist in Bihor pt sedintele de urgenta , pana cand va descentraliza cu adevarat in teritoriu si specialistii !

 6. anti_usl says:

  Din cate mai stiu despre organizarea teritoriala, prefectul este reprezentantul in teritoriu al guvernului. Sunt curios ce a zis prefectul cand sefa de la Timisoara i-a spus ca ii interzice dnei Chiorean sa participe la sedintele de la prefectura? Prin comparatie, daca Sica o invita pe dna Chiorean la o sedinta de guvern, aceasta, dna Chiorean, are nevoie de acordul sefei pt. a onora invitatia? Nu stiu, il intreb pe prefect, are sau nu nevoie de acordul sefei?!

 7. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  171 de bilete de tratament pentru bihoreni în toată țara
  Bihorenii care doresc să meargă la tratament cu bilete de la Casa Județeană de Pensii (CJP) Bihor au la dispoziție nu mai puțin de 171 de bilete de tratament în stațiuni balneare din toată țara.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Recensământul Populației și al Locuințelor 2021: Vineri, 27 mai, ultima zi pentru autorecenzare
  Cei care refuză să participe la recensământ riscă amenzi de până la 3000 de lei.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Explozii lângă Oradea: Pompierii pirotehniști au detonat munițiile neexplodate găsite în județ
  Pirotehniștii bihoreni au distrus prin explozie controlată 71 de muniții și elemente de muniție descoperite pe raza județului.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Noi restricții de circulație în zona centrală din Oradea
  În cadrul Comisiei tehnice pe probleme de circulație și trafic rutier, coordonată de viceprimarul Marcel Dragoș, s-au analizat mai multe solicitări privind diverse restricționări ale circulației în oraș sau modificări vizavi de semnalizarea rutieră în municipiu.

  Ştiri sportive

  Titlurile de politețe „doamnă” și „domnișoară”, interzise la Turneul de Tenis de la Wimbledon
  Organizatorii Wimbledon au transmis că nu vor mai folosi apelativele „doamnă” și „domnișoară” atunci când vor vorbi despre lista câștigătorilor turneului de tenis. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  23 de cetățeni străini prinși în timp ce dădeau târcoale în zona stației CFR Oradea Est
  Frontieriștii bihoreni au identificat 23 de cetățeni străini care nu își justificau prezența în zona stației CFR Oradea Est.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.