Blue Air va opera zboruri directe Oradea – Torino din acest an, anunţă directorul general al companiei aeriene, Gheroghe Răcaru. Potrivit lui, vor fi minimum 2 curse săptămânale, efectuate cu avion Boeing 737. Se aşteaptă ca zborurile Oradea – Torino să fie operative din a doua parte a sezonului estival. Cum sezonul estival aerian se încheie la finele lui octobmrie, cel mai probabil, zborurile vor debuta în lunile septembrie – octombrie 2016. Deja, cotidianul torinez La Stampa şi site-ul FlyTorino.it furnizează ştirea zborurilor Blue Air dintre Oradea şi Torino, citând ca sursă portalul Bihon.ro.
Air Serbia, Join!, El Al
La rândul lor, companiile Air Serbia, El Al (Israel) şi Join! Airlines (Olanda) se pregătesc să opereze curse externe de pe Aeroportul Oradea, încă din acest an. Dacă Blue Air a făcut deja un anunţt, se aşteaptă, însă, anunţuri concrete cu zborurile externe de la Oradea ale acestor trei companii.
Vineri, Hotelul Lotus Therm din Băile Felix a găzduit întâlnirea preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa şi a directorului Aeroportului Oradea, Gheorghe Pasc, cu operatorii aerieni interesaţi să conecteze Oradea cu destinaţii din întreaga lume. Au fost prezenţi, de asemenea, tour-operatori în turism, cu acoperire naţională.
Dacă Blue Air va zbura de la Oradea pe relaţia Torino (Italia), Air Serbia are în vedere destinaţii externe de la Oradea, cu transfer pe aeroportul din Belgrad, unde este hub-ul operatorului aerian. New York este o destinaţie posibilă pentru bihoreni, dacă operatorul aerian va observa că există cerere pentru metropola americană, de pe Aeroportul Oradea, via Belgrad. Aceasta în condiţiile în care moderna aerogară orădeană ar putea deveni în viitorul apropiat un magnet pentru pasagerii din judeţele Bihor, Satu Mare, Arad sau Sălaj, chiar şi din estul Ungariei, pe rutele ce nu sunt oferite de la Debreţin.
Operatorul sârbesc va analiza posibilele destinaţii de la Oradea şi va veni cu un anunţ concret în perioada următoare, transmite Radu Grigoroiu, reprezentant al Air Serbia în România.
„Se mijeşte la orizont posibilitatea a două hub-uri aeriene externe pentru Oradea: Belgrad şi Torino. Sigur că dorim să avem zboruri diversificate. Foarte multe depind şi de felul în care vor reacţiona cei pe care îi aşteptăm să reacţioneze”, a declarat preşedintele Popa.
Zboruri şi afaceri
La fel, compania LCG din Danemarca, ce reprezintă mai mulţi operatori aerieni, are în vedere patru destinaţii internaţionale de la Oradea, anunţă reprezentantul companiei, Ştefan Runcan. LCG Denmark reprezintă inclusiv compania Join! Airlines din Olanda, cea care a anunţat pentru acest an zboruri de la Arad spre Verona, Stuttgart şi Bucureşti. Aceleaşi destinaţii ar putea fi puse şi la dispoziţia orădenilor şi bihorenilor, în 2016. Oradea – Viena este o altă destinaţie studiată de LCG Denmark.
Potrivit celor transmite de Runcan cititorilor JB, se au în vedere aşa-numite curse în „V” şi „W” cu destinaţii externe comune, dar şi separate, pentru aeroporturile din Oradea şi Arad.
La fel, Potrivit lui Runcan, LCG ar vrea o colaborare cu Tarom pentru curse Oradea – Bucureşti la preţuri accesibile. LCG Denmark este o companie ce vrea să aducă nu numai zboruri internaţionale, dar şi să dezvolte afaceri la Oradea. Implicit, să aducă oameni de afaceri în Bihor, cursele aeriene fiind facilitând posibilităţile de business ce ar dezvolta economia locală. Danezii vor să atragă spre Oradea pasageri din patru zări prin intermediul unor pachete integrate de tipul turismului medical şi balnear.
Curse regulate Israel
Compania El Al din Israel va veni să opereze curse Israel – Oradea din acest an, altele decât cursele charter Oradea – Tel Aviv, aduse de tour-operatorul israelian Meshek, cu avioanele Blue Air. El Al a făcut deja auditul de securitate pentru Aeroportul Oradea, cerut de standardele israelienilor. Deja, reprezentantul El Al prezent în Băile Felix, Aurelian Cardaş, a afirmat că aerogara orădeană corepunde exigenţelor companiei evreieşti, aşteptată să opereze la Oradea, din acest an.
„Mă bucură foarte multă această modificare fundamentală de infrastructură, la Oradea. Nu ştiu dacă puteţi aprecia faptul că modificarea structurală de la Aeroportul Oradea înseamnă o poartă deschisă către univers. Poate fi asemuită unei răscruci de autostrăzi”, a ţinut să declare cu această ocazie Dorin Ivaşcu, directorul companiei Romanian Airport Services, ce lucrează cu 23 de companii aeriene.
Absenţa Tarom
Tarom a absendat de la întâlnirea din Băile Felix. „Evenimentele pe care le-au provocat cu zborurile din Oradea din ultimul timp au făcut să dea înapoi în faţa invitaţiei noastre. Invocă tot felul de probleme, pentru că nu au, de fapt, aeronave. Este starea lor de jenă că nu sunt aici. Ar fi trebuit să fie prezenţi, dacă îi interesează să rămână pe piaţă”, a comentat preşedintele Popa situaţia.
Citeşte şi:
Barcelona, Londra, Milano, Stuttgart – destinaţii posibile de pe Aeroportul Internaţional Oradea
Citiți principiile noastre de moderare aici!