bihon.ro Web analytics

Autostrăzi (III). Concluzii. Autostrăzile Bihorului

Autostrăzi (III). Concluzii. Autostrăzile Bihorului

Reactualizat la:
Am parcurs împreună etapele realizării unei autostrăzi, iar ca studiu de caz am luat A10, autostrada Sebeș – Turda. Câteva concluzii.
Am parcurs împreună etapele realizării unei autostrăzi, iar ca studiu de caz am luat A10, autostrada Sebeș – Turda. Câteva concluzii.

După 2010, odată cu accesabilitatea banilor europeni, problema majoră nu este cea financiară, ci calitatea documentațiilor CNAIR, multe realizate cu mult înainte de desemnarea unui executant. Au apărut multe probleme în practică: neconcordanța dintre documentații și realitatea din teren, reglementările urbanistice ale localităților afectate de coridurul de expropriere sunt adesea necorelate cu prevederile din SF etc;

Managementul greoi și ineficient din CNAIR; pe de altă parte, CNAIR nu controlează integral acest proces, fiind implicate și alte entități (mediu, companii utilități, unități administrativ-teritoriale); soluția: constituirea, la nivelul premierului, a unui organism inter-ministerial care să fluidizeze fluxurile între entitățile publice sau private implicate în acest proces (s-a întâmplat în 2019);

Situație financiară precară a constructorilor români în perioada 2012-2016, a făcut ca CNAIR să aibă relații comerciale cu unele companii (românești sau străine) care au câștigat licitații (uneori după acțiuni în justiție) fără a avea resurse suficiente pentru finalizarea acestora, și care au invocat diverse motive pentru a extinde termenul contractual; situația s-a îmbunătățit mult după 2017, mai ales după facilitățile acordate de stat firmelor de construcții, performanțele constructorilor români fiind excelente în ultimii ani.

O altă autostradă care ar trebui să traverseze județul este A11, Arad-Oradea. În 2018 a avut loc chiar la Oradea o conferință internațională legată de Via Carpathia, al cărei traseu include A11. Cert este că există un SF din 2007 (!) pentru drumul expres Arad – Oradea, iar în 2019 CNAIR a demarat revizuirea acestuia. Varianta revizuită a întregului traseu nu a fost încă asumată de CNAIR, dar o porțiune din drumul expres care asigură conexiunea cu Centura Oradea a fost aprobată de guvern în iunie 2019, fiind finanțată din fonduri europene. Stadiul actual

A11 nu face parte din rețeaua traneuropeană de transport (TEN-T), cea prioritizată la finanțare europeană, dar Ungaria a obținut în 2019 bani europeni pentru o altă porțiune din Via Carpathia, așa că reușita să avem A11 în exercițiul 2021-2027 depinde doar de autoritățile române. O altă veste bună este că se vor putea finanța din bani europeni rețeaua județeană de transport și interconectivitatea la rețeaua TEN-T: Centura Metropolitană Oradea, legătură rapidă A3 – Marghita – Valea lui Mihai, legătură rapidă A3 – Tileagd – Aleșd, legătură rapidă A11 – Salonta – Tinca – Beiuș.

În 2030, aceste planuri ar trebui să devină realitate.

adrian_madar@yahoo.com

Autostrăzi (II). De la proiectare la inaugurare

Autostrăzi (I). De la discuţii la proiect

CH: 10202

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Microbuz de transport persoane implicat într-un accident în Hidișelu de Sus
  Un microbuz și un autoturism au fost implicate într-un accident produs pe DN 76, în localitatea bihoreană Hidișelu de Sus.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Focar de infecție coronavirus la un cămin de bătrâni din Marghita: 18 vârstnici și 4 angajați
  Căminul de bătrâni "Sfântul Anton" al Caritas Catolica din Marghita e confirmat aproape în totalitate cu coronavirus.

  Angajari BIHON

  INGEL FENSTER angajează personal
  Firma noastră produce in Germania ferestre și uși din lemn, PVC și aluminium.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Defileul Crișului Repede, „vedeta” unui film documentar
  Pădurea Craiului, singura destinaţie de ecoturism din Bihor, este vedeta unui nou film marca Mihai Moiceanu.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Gata gratuitatea! De joi, cu taxă în parcarea de pe Independenței
  La miezul nopții de miercuri spre joi intră în funcțiune sistemul de tichetare a parcării subterane de pe strada Independenței.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Niciun deces de COVID-19 înregistrat în Bihor, în ultimele 24 de ore
  După multe zile în care la Spitalul Curteanu s-au înregistrat decese provocate și de la coronavirus, de marți până miercuri, nimeni nu a mai murit din pricina acestui virus.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.