bihon.ro Web analytics

Apel către europarlamentarii români pentru votarea salariului minim în UE

De Dan Birta
Reactualizat la:

Apel către europarlamentarii români pentru votarea salariului minim în UE

Reactualizat la:
Blocul Național Sindical (BNS) a adresat un apel europarlamentarilor români pentru un vot favorabil pe proiectul de Directivă privind salariile minime adecvate.
Scris de Dan Birta - Blocul Național Sindical (BNS) a adresat un apel europarlamentarilor români pentru un vot favorabil pe proiectul de Directivă privind salariile minime adecvate.

Potrivit BNS, aproximativ 20% din salariatii din România cu contracte de muncă cu timp complet și 79% din salariații cu contract de muncă cu timp partial au astăzi venituri salariale la nivelul salariului minim. 1 din 8 salariați cu contract de muncă cu timp de muncă complet și 1 din 2 salariați cu contract de muncă cu timp parțial sunt astăzi expuși riscului de sărăcie în muncă.

Între 2019 și 2021 s-au pierdut 126 mii de locuri de muncă cu timp complet, o parte din acestea au fost transformate în locuri de muncă cu timp parțial.

„Venitul salarial mediu pentru angajații cu contracte de muncă cu timp parțial este astăzi în termeni reali cu aproape 15% mai mic față de cel din 2019. Ierarhiile salariale aproape au dispărut, negocierile colective au fost distruse, presiunea generată de nevoia de finanțare a sistemului de securitate socială este foarte mare, populația în vârstă de muncă îmbătrânește sau migrează. În acest context singura pârghie de a asigura o distribuție echitabilă a rezultatelor creșterii economice, dar și singurul instrument pentru a stopa fenomenul migrației a rămas salariul minim”, transmite BNS europarlamentarilor români.

Sindicaliștii spun că de mai bine de 5 ani se încearcă găsirea unui mecanism transparent de stabilire a salariului minim și nu s-a reușit acest lucru, indiferent de culoarea politică a partidelor aflate la guvernare. Orice discuție pe acest subiect a sfârșit prin luarea unei decizii unilaterale, fără fundamentare și schimbată de la un an la altul.

România are nevoie de forță de muncă pregătită, lucrătorii din România au nevoie de salarii decente pentru a rămâne să muncească în țară.

De asemenea, România s-a angajat prin ratificarea unor instrumente internaționale, precum Carta Socială Europeană revizuită, că va asigura un nivel decent al salariului minim.

„Proiectul de Directivă inițiat de Comisia Europeană pentru salarii minime adecvate, în forma modificată și adoptată în Comisia pentru Ocupare și Afaceri Sociale din Parlamentul European, reprezintă o șansă reală de a schimba situația celor mai vulnerabili lucrători din România. Creșterea arbitrară a salariului minim nu mai este suficientă. Zilnic, lucrătorii aud promisiuni că nimeni nu va fi lăsat în urmă. Această directivă are potențialul de a îndeplini această promisiune, dar numai dacă raportul adoptat de Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale a Parlamentului European este confirmat de Plenul Parlamentului și dacă negocierile cu Consiliul pot începe cât mai curând posibil. Amendamentele adoptate de Comisia pentru Ocupare sunt extrem de importante pentru a crea un climat de stabilitate și pace socială, dar în principal pentru a asigura salariaților un nivel de trai decent”, transmite BNS.

Joi, 25 noiembrie 2021, în Parlamentul European urma să fie votat proiectul de Directivă în forma amendată de Comisia pentru Ocupare.

„Lucrătorii și sindicatele din România vor urmări cu atenție, la fel ca lucrătorii și sindicatele din celelalte state membre, votul din Parlamentul European și așteaptă cu nerăbdare sprijinul celor pe care i-au votat să-i reprezinte în Parlamentul European, pentru începerea negocierilor pe baza raportului adoptat în Comisia EMPL”, avertizează BNS.

25 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Speculã sculã specialã says:

  Specula este lege?

 2. Privatu says:

  Fac apel la voi ca sa mariti salariul minim la minim 1000 de euro NET !!!
  Ca numai astfel vor fi pline ziarele de anunturi gen …. solicit angajare ….. sau ….. caut loc de munca .
  La un asemenea hal de impozitare a fortei de munca, numai niste idioti dintre acei ce inca sunt investitori autohtoni isi vor mai permite ca sa le dea cele 50 de milioane vechi angajatilor in ziua de plata si inca 23 sau 24 de milioane vechi guvernului!!
  80 % DINTRE AFACERILE AUTOHTONE SE VOR PRABUSI .
  Iar pe actualii angajati o sa ii doara pe moment exact la …. sfanta pendula .
  Ulterior o sa ii ajunga durerea si pe la madulare .
  La cat sunt de implicati, de daruiti si de interesati in a oferi calitate muncii prestate, nici nu ma mir daca urmatorul apel nu va fi ca sa li se trimita lunar macar de doua ori bani in plic acasa !!!!
  Iar ei sa isi sune patronii la telefon ca sa ii intrebe daca merge treaba ……
  Cate nesimtire si cate jogodii .

 3. janos says:

  Patronii vor castig nelimitat, ca de ala si-au facut firme, nu sa dea bani lamincitor. Masina cat mai tare, casa cat mai mare si vacante doar in Caraibe…..

  • Alin says:

   Ma janos ma, cine draq te retine sa nu te duci la Camera de Comert si sa-ti faci si tu firma ? E dreptul tau Constitutional, daca nu ai alte interdictii juridice ORICAND poti infiinta un SRL ! Si scapi sub 1000 de lei, vei fi patron cu puteri depline sa aduni banii cu nemiluita ! Valabil pentru toti care cred ca viata de angajator este numai lapte si miere ! Hai baieti, nu mai stati si cereti marire de salar, castigati-va singuri banii visati !

  • CRIS says:

   Te poti angaja la SHC pe Borsului, firma coreeana, primesti 1400 euro salar dar lucrezi pt ei frate, schimburi de 12 ore, sambata si duminicadaca vrei, ai doua sambete obligatorii pe luna. JUST DO IT !!!

 4. CoCo says:

  Nici pe patronul meu nu l satyura nimeni de bani.

 5. Uvx says:

  Salariul minim in UE propus de Ursula președinta CE de 800 de euro trebuie aplicata in Romania nu măriri idioate de 100 de lei mărire umilitoare și nesemnificativa pentru cei cu salariul minim, guvernanții și politrucii indiferent de culoarea politică își măresc doar lor politruci parveniti, aleși din greșală și prostia alegatorilor cu 300,% peste noapte, plus pensii speciale exorbitante și sfidătoare și celor din instituțiile de forță, medici.motiv pentru care milioane de români părăsesc țara, numai in Romania salariul minim poate fi de 300 euro iar salariul maxim de 15-17 000 de euro vezi Isărescu,și alți politruci în funcții de conducere susținuți politic.

  • Mai pulică , ai bunică ....? says:

   Daca o sa il plateati tu, măi pulică!
   Tu nu esti in stare sa produci mare lucru ptr. cat esti platit azi.
   Dar vrei salariu minim obligatoriu hitarat de Ursula Pulii Bumbului.
   Cine chi&da lui mămicuță-ta o sa plateasca si contributii de 40 si la suta ptr.salariul tau catre Guvernul Romanicii, măi pulică??
   Tu nu esti in stare să castigi cat ai nevoie ca să existi.
   Ai platit vreodata o taxa catre stat pe un salariu al cuiva ?
   Stii cum e ca azi, in 25.11. O firma cu trei angajati sa vireze la stat contributii pe salarii, TVA si impizit pe profit , suma totala de 17.200 lei ??
   Stii cati bugetari sunt platiti din aceasta suma produsa de trei angajati si care pleaca din conturile firmei unde acestia isi desfasoara activitatea?
   Stii ce o sa se intample cu firme de acest fel care azi dau de lucru la cate 3-4 angajati ce-si intretin familiile din salariile primite, daca se va introduce acest abuz de salar minim obligatoriu?
   Vor ajunge toti someri dupa inchiderea activitatii.
   Stii cine le va plati si de unde se vor da banii pe somaj luni de zile acestor angajati, măi pulica ?
   De la bugetul de stat la care o sa contribuie dintr-o data mult mai putine firme.
   Si sa vezi cat timp vor putea plati!!
   Asa ca …. pulică…
   Mai stai stramb si judeca drept inainte sa vomiti prostii idealiste.
   Trebuie sa se si poata face asta, din punct de vedere economic.
   Nu trebuue sa gandesti doar ca o putoare, nu e numai un factor social.
   Sa iti fie diar tie bine, sa muncesti tu cat mai putin si sa fii platit cat de mult.
   Trebuie sa existe si productivitate, sa fie profit, ca cineva sa iti poata plati tie simpla prezenta flegnatica pe la locul de munca.
   Taci si sapă!
   Ca-i mai bine, mai pulică.

   • Vasile says:

    Nu plata TVA-ului e povara angajatorului.
    Problema e că la 3000 de lei în mână, pentru 3 angajați costul total este de aproape 16 000 de lei.
    Fără celelalte taxe și impozite specifice activității.

 6. adi says:

  Bai handicapatilor care comentati, sunt firme mici care platesc sa zicem 3000 lei salar, dar muncitorul produce 5000 lei. Cum sa dau salar 5000 lei? Care e solutia inchid sau dublez preturile. Nu mai vb prostii majoritatea firmelor din tara fac profit foarte mic, multe de abia o duc de pe o zi pe alta. Daca se vor inchide 80% din firme unde o sa mai lucrati?

  • Oradean says:

   Ce mai conteaza la idioti? Lor sa li se dea, ca merita! Ei nu vad mai departe de lungul nasului, sau de propriul buzunar si burdihan. Ca ei freaca telefoanele toata ziua si nu aduc in firma nicio plusvaloare, nu conteaza! Ca firmele pot sau nu sa-i plateasca cu salariile babane visate, iar e irelevant! Sa li se dea, sa aiba si ei ca patronul (sau mai mult, ca ala “numa sta”), ca doar de ce patronul are mai mult ca ei?! Nu doar mici afaceri autohtone vor fi inchise, ci si multe din multinationale vor pleca, pentru ca la salarii egale cu Occidentul nu va mai exista nicio justificare economica sa aiba productia delocalizata in Romania. Cred ca asta este o buna metoda ca economiile vestice sa-si duca inapoi multe afaceri, pentru ca au ajuns la concluzia ca nu este bine pe termen lung pentru ei acest model de organizare a economiei europene. Pana acum noua ne-a convenit afluxul continuu de investitii straine in economie. Doar asa am putut si putem creste. In vreme ce aici nu gasesti forta de munca, in multe zone din Europa occidentala somajul este destul de ridicat. Roata se invarte si e invartita dupa voia altora, nu dupa a noastra, asa ca adoptarea acestei masuri e bucuria prostului (de roman, sau european estic).

 7. janos says:

  Eu zic sa dati si banii astia 1000 de euro, la patron in cont, ca sa ramana la latitudinea lui cui, cand si daca va plati. Patronul se plange tot timpul de bani oricat de mult ar avea. Daca nu esti competitiv, asta inchizi si te apuci de altceva. Iti cauti de lucru, dar muncitorul nu e sclavul tau. Punct.

  • uRSU LA fON dER lAIN says:

   Janos , DECI TU IN INFINITA TA PROSTIE, TRAIESTI CU IMPRESIA CA URSULA PULII BUMBULUI DA BANII AIA??
   MA, DA MARE PROSTALAU ESTI!!
   CREZI CA URSULA TRIMITE BANII IN CONTUL VREUNEI FIRME??
   VAI DE CAPUL TAU, PROASTA PU&LII!!

 8. toro says:

  Bai handicapatule ADI sau cum iti zici, daca esti si tu o caricatura de patron nu inseamna ca esti asa ceva sau ca trebuie sa mori patron. Mai idiotule, daca nu esti in stare sau nu vrei sa-ti platesti oamenii du-te si cauta-ti de lucru. Angajaza-te undeva trantorule, nu astepta sa munceasca altii pt tine, gratis. Te matura piata si concurenta in sant, idiotule fomist, caricatura de patron. Sunt altii care platesc banii astia, incompetentule.

  • adisor says:

   Ptr. toro.
   Tu, mai intretinutul sulii, cand sau cui ai platit vreodata un salariu?
   Ca vad ca te cunosti cu chestii referitoare la maturatul concurentei.

  • Oradean says:

   Boule (scuze, dar tu te autointitulezi asa; sau preferi sa-ti zic bica satului?), patronul plateste in acest moment atat cat poate si cat angajatul merita. Piata ii valideaza deciziile. De exemplu, daca are o afacere si concurenta isi permite sa dea salarii mai mari ca ale lui, va pierde salariatii si inchide taraba. Este o chestie reglata de piata, ca doar traim in capitalism, nu de toanele nu stiu carui contopist sau politician rupt de realitate. Cata vreme cresterea salariilor respecta regulile de functionare ale unei economii de piata (cerere-oferta, concurenta, eficienta, rentabilitate, productivitate etc), avand fundament economic (NU POLITIC!!), toti au de castigat. In momentul in care vii cu decizii politice si fortezi aceste reguli, perturbi echilibre economice, cu efecte dintre cele mai perverse si nefericite. Repet: marirea salariilor din pix, bucuria prostilor!

  • adi says:

   Bai toro, mai treci pe la scoala si educa-te. Daca firma mea produce la un angajat 5000 lei, si ii dau salar 2-3000 lei, cum pizda ma-tii sa iti dau 5000 salar daca tu nu produci mai mult, nu am cum, nu am unde sa vand mai mult sau sa maresc pretul, Mare handicapat esti toro, nu toti patronii au fabrici de miliarde, sunt si afaceri mai mici, majoritatea sunt firme mici. Fa-ti tu firma si sa le dai 3000 de euro la un muncitor, nu stiu ce o sa produci sa dai asemenea salar. Tu la cum vb nu meriti nici 100 de euro salar.

  • adi says:

   Mars in pizdocu ma-tii de avorton, votant AUR ce esti. La cate ai in cap, nu ai mai mult de 8 clase facute la FF.

  • marius says:

   Auzi toro, eu fac taxi, si platesc contributii la nivel de salar minim, daca se mareste salarul la 1000 euro, eu nu imi mai permit sa platesc taxe la stat la nivel de salar de 1000 euro ca nu incasez atat. Deci ce fac, ma las de taxi sau dublez pretul. Tu vad ca nu cunosti termeni de economie, firma produce o anumita suma , daca suma e mai mica decat salarul impus ce e de facut? Sa inchidem, bine desteptule toro, inchidem . Inchidem cam 80-90% din firme si atunci o sa fii si tu sofer si restul prostilor ca tine. De unde sa dau bani daca nu produc atat???? Bine spune adi ca esti un cretin, dar asta esti

  • adi says:

   Auzi toro, intreab-o pe ma-ta cat face pe zi din produs, sa zicem ca face 5 clante si ramane cu 500 lei pe zi, de maine sa-i ceri la ma-ta sa suga mai multe pule sa faca 3000 lei. De unde o sa iti dea ma-ta de maine de 3 ori atatia bani? Ori nu mai suge ca si cum a facut toata viata, ori ridica tariful de 6 ori? Sau mergi si tu sa o ajuti, sa sugi si tu.

  • Biggie says:

   toro,

   Ce zici daca maine ti se cere 500 de lei, in loc de 50-60 de lei pentru un schimb de ulei la beemweul tau din 95? Pentru ca nesimtitul de patron sa-si poata plati omul care iti face lucrarea.
   Chiar e plina tara de imbecili care cred ca salariul poate fi facut din pix.

   • anyad says:

    Toro e un imbecil, habar n-are de bani, economie. El crede ca orice patron face miliarde pe luna, chiar de e patron de aprozar la parterul blocului si de abia plateste chiria si o angajata si mai ramane si el cu un salar . Toro imbecilul crede ca salarul asa il dai, din pizda lu ma-sa ce l-a puiat.

 9. O iei la la muieAdi says:

  ADI iar ai bagatpula n mata si te ai crezut patron. La munca muistule nu sa exploatezi pe unii si pe altii care nu au in contro iar tu vrei sa-itimunceasca tie grati gaozule. E valabil si pt ceilalti comentatori care de fapt esti tot tu. Cand futi o pe mata te crezi mai multi. Falitul dracului.

  • adi says:

   Toro o iei tu la muie sclavule, sa ii ceri la ma-ta bani. Sau fa-te si tu patron asistatule. Degeaba schimbi numele, vezi ca si altii iti spun ca esti prost.

  • adi says:

   Mai treci pe la scoala, ca la cum scrii nici cerere de ajutor social nu esti in stare sa o completezi. Si mai vrei 1000 euro salar ca sa dai cu matura.

 10. România

  Au vopsit balustradele podului cu tot cu mașinile parcate sub el, dar și pe cele aflate în trafic
  O echipă de muncitori a reușit să vopsească balustradele podului de la Otopeni cu tot cu mașinile parcate sub, dar și cu cele aflate în trecere.

  Mapamond

  Rusia clonează marile branduri - CoolCola, Fancy și Street
  Ochakovo, un producător rus de băuturi, a anunţat că va produce o nouă gamă de băuturi răcoritoare pentru a înlocui mărcile emblematice precum Coca-Cola, Fanta şi Sprite, care au părăsit piaţa rusă în urma invaziei militare ruse în Ucraina.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Alimentele viitorului: Ce am putea mânca până în 2050
  Oamenii de știință au întocmit o listă de plante puțin cunoscute care ar putea săapară în meniuri până în 2050. Din listă fac parte banana falsă, fasolea și pandanusul.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Variola maimuței. Avem motive de îngrijorare? Precizările RO Vaccinare
  RO Vaccinare postează precizările dr. Cristian Apetrei despre variola maimuței: „Nu e nicio mare resetare, nicio mare vrăjitorie, nici gut feeling, biocurenți sau vreo previziune de-a lui Nostradamus”.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Excelența Sa ambasadorul George Bologan, scrisoare de acreditare în fața Regelui Spaniei
  Cooperarea multidirecțională, academică, economică, politică și organizarea unei ședințe comune de guvern s-au aflat, de asemenea, pe agenda discuțiilor. Bihoreanul George Bologan devine ambasador cu drepturi depline.

  BIHON Sport local

  CAO 1910 Oradea a câștigat „derby-ul viitorului”. Multe debuturi în Liga 3 și o retragere!
  Două echipe bihorene cu „sacii în căruță” s-au întâlnit sâmbătă în ultima etapă a play-off-ului din Liga 3, Seria 10.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.