bihon.ro Web analytics

Ce se întâmplă cu cei care mor infectați cu COVID-19? Cine îi identifică la morgă şi cum se manipuleză decedaţii infectaţi?

Ce se întâmplă cu cei care mor infectați cu COVID-19? Cine îi identifică la morgă şi cum se manipuleză decedaţii infectaţi?

Reactualizat la:
Printr-un ordin de ministru a fost stabilit protocolul specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus. Nu se va mai face o reconfirmare a diagnosticului.
Printr-un ordin de ministru a fost stabilit protocolul specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus. Nu se va mai face o reconfirmare a diagnosticului.

În cazurile spitalizate pentru care în perioada internării se confirmă diagnosticul de infecţie cu noul coronavirus, evoluţia fiind urmată de deces, autopsia anatomopatologică a cadavrului pentru a confirma/preciza sau completa diagnosticul clinic de deces deja confirmat prin analize de laborator (teste specifice) nu mai este necesară şi este de evitat din cauza riscurilor de transmitere a bolii infectocontagioase – prevede protocolul privind managementul în caz de deces al pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, aprobat prin ordin de ministru şi publicat săptămâna aceasta în Monitorul Oficial.

Potrivit protocolului, sunt permise autopsiile efectuate în scop ştiinţific conform protocolului de cercetare autorizat în cadrul fiecărei unităţi sanitare, cu respectarea măsurilor de protecţie.

„Decesul în unitatea sanitară cu paturi al persoanelor care au fost confirmate pozitiv pentru infecţia COVID-19 şi diagnosticul de deces cu infecţie cu noul coronavirus (SARS-CoV2) pot fi declarate cazuri medico-legale strict în conformitate cu art. 185 din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare (NCpp); în aceste cazuri, se va anunţa în cel mai scurt timp instituţia medico-legală competentă pentru dispunerea ridicării cadavrului şi efectuarea autopsiei medico-legale”, se arată în protocol.

Alte specificații

Acest protocol specific se aplică în mod similar şi următoarelor cazuri de deces, acestea fiind considerate decese ale pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, confirmate ca fiind pozitive:

* persoanelor care sunt în izolare la domiciliu, aflate în evidenţa direcţiilor de sănătate publică;

* persoanelor care sunt în carantină, aflate în evidenţa direcţiilor de sănătate publică

* persoanelor internate în spital suspecte de infectare cu COVID-19, la care nu s-a efectuat testarea pentru confirmare. În această situaţie, certificatul medical constatator al decesului va putea fi completat şi eliberat de către medicul curant al pacientului din secţia de spital, dacă nu se dispune efectuarea autopsiei medico-legale.

Identificare prin brățară

În ceea ce priveşte identificarea persoanei la internare, pe perioada epidemiei, pacienţii confirmaţi cu SARS-CoV2 vor primi brăţară de identificare cu numele şi prenumele, completate lizibil şi verificate în baza documentului de identitate acolo unde există posibilitatea, dacă nu, documentul de identitate va fi obligatoriu fotocopiat, copia conformă cu originalul va fi semnată de un cadru medical şi inclusă în foaia de observaţie, se menţionează în protocol.

Aparţinătorii vor fi informaţi telefonic de către unităţile sanitare în legătură cu cazurile severe/critice şi despre survenirea decesului.

Reglementări în caz de deces

În cazul decesului se va indica prezentarea la spital pentru ridicarea decedatului în termen de 24 de ore de la deces, pentru aparţinătorii care locuiesc la o distanţă mai mică de 100 km de locul decesului, şi de maximum 48 de ore dacă aceştia locuiesc la o distanţă mai mare de 100 km sau în situaţii speciale.

Nu este permisă ieşirea aparţinătorului din izolare sau carantină pentru identificarea sau ridicarea decedatului, se precizează în protocol.

Echipamentele individuale de protecţie pentru aparţinătorii decedatului care vor parcurge procedura de identificare a cadavrului vor fi asigurate cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care a fost internat pacientul. Aceştia vor purta obligatoriu halat de unică folosinţă din material neţesut sau impermeabil la apă; mască facială; botoşi şi mănuşi.

Doar cu sicriul închis

Familia sau reprezentanţii administraţiei publice locale (pentru cazurile sociale) vor pune la dispoziţie sicriul. Din acest moment şi până la înhumare/incinerare sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acţiune de deschidere a acestuia.

Pentru aparţinătorii decedatului care au intrat în contact direct cu cadavrul este obligatorie spălarea mâinilor cu apă caldă şi săpun, urmată de dezinfecţia cu produse biocide de tip TP1 destinate dezinfecţiei mâinilor prin frecare, se mai arată în protocol.

Angajaţii serviciilor funerare nu vor deschide capacul sicriului şi nu vor efectua manopere de cosmetizare sau de îmbălsămare asupra cadavrului contaminat în urma infecţiei cu noul coronavirus (SARS-CoV2).

SURSA: AGERPRES

6 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. daacumtrolez says:

  gata, mă, a venit guturaiul, s-a închis abc-ul. s-au dus în p*lă și democrația și religia și respectul pentru morți, iubirea pentru familie. doamne-feri să facem guturai, mai bine lingem cizmele lui garcea pînă facem hepatită și crăpăm. ultimele versuri din imnul româniei sunt așa: murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină, decît să fim sclavi iarăși, în vechiul nost` pămînt”. și patrioții lui pește ce fac? slugăresc dictatura și ling cizme! hai sictir! neam de slugi! #neamdeslugi.

  • Nu forumul ci ziarul. Do not the forums but the paper says:

   Nu conteazã decât exprimarea acestui user oricât de multe username ar avea?
   Daţi afarã pe @daacumtrolez pentru cã jigneşte nu forumul ci ziarul.

  • daacumtrolez says:

   mai bine te jignesc pe tine. uite, mă, la dictatură homemade, face el miliție pe forum, cu engleza lui de baltă. du-te de-aici, minigarcea, că ești prea mic să porți cizme. marș, mă, adică marș militar, ca la paradă. stîng-drept! slugă mică

 2. justforlaugh says:

  un baston in cap, inchis sicriul ca are COVID19 si nu-l mai deschide nimeni
  COVID19 este scuza perfecta si adio

 3. domne feri si nu lasa says:

  nu va opreste nimeni sa lingeti cizme daca asta va face fericit, ale lui garcea, ale episcopului, ce vi se potriveste mai bine la papile.

 4. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Liceu la Sânmartin. Elevii vor putea studia turismul
  Cristian Laza, primarul de Sânmartin își vede visul de a avea un liceu în comună. Și aceasta se va întâmpla chiar din septembrie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mangalianul circulă de la Oradea din 26 iunie
  Trenul InterRegio 1932, spre litoralul românesc, va circula pe ruta Oradea – Mangalia în perioada 26 iunie – 6 septembrie. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Constantin Bungău, reales rector al Universității Oradea
  Rezultatul alegerilor interne trebuie validat de Senatul Universității din Oradea și confirmat de Ministerul Educației. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Educaţia sexuală devine „educație sanitară". Va fi predată în școli cu acordul părinților
  Camera Deputaţilor a votat proiectul privind educaţia sexuală în şcoli, cu modificări. Va fi nevoie să îţi dai acordul pentru predarea materiei, pentru copilul tău.

  România

  Parlamentul a decis miercuri dublarea alocațiilor. Iohannis are la dispoziție 20 de zile pentru promulgarea legii
  Camera Deputaţilor a respins, miercuri, ordonanţa de urgenţă a guvernului care amâna până la 1 august dublarea alocaţiilor copiilor de la 150 la 300 de lei. Decizia a fost luată cu 209 voturi ”pentru”, trei ”împotrivă şi 98 de abtineri. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Americanii sunt gata să exploateze brucit în mina lui Vântu din Bihor
  Firma Amerocap, prin Magnum SRL, solicită concesionarea unor suprafețe de teren la Budureasa pentru a exploata mina de brucit, deținută în trecut de Sorin Ovidiu Vântu, apoi de Cosmin Gușe. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.