bihon.ro Web analytics

Cum arată bancnota de 20 de lei ce va fi pusă în circulație de la 1 Decembrie

Reactualizat la:
Reactualizat la:
De la 1 decembrie BNR va pune în circulație o bancnotă în valoare de 20 de lei. Este prima bancnotă care prezintă o personalitate feminină – Ecaterina Teodoroiu.
De la 1 decembrie BNR va pune în circulație o bancnotă în valoare de 20 de lei. Este prima bancnotă care prezintă o personalitate feminină – Ecaterina Teodoroiu.

 

„Începând cu data de 1 decembrie 2021, Banca Naţională a României va pune în circulaţie o bancnotă cu valoarea nominală de 20 de lei. Noua bancnotă va fi prezentată publicului vineri, de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească”, anunță BNR.

Bancnota cu valoare de 20 de lei este imprimată pe un suport de polimer cu tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm și culoare predominant verde oliv. Pe aversul bancnotei sunt următoarele elemente grafice: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii în care a trăit (1894 – 1917), un buchet de brândușe. În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetații României.

Pe cealaltă parte a bancnotei se află o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, iar în spatele Mausoleului este o floare de crin.

„În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă – unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar. (…) Punerea în circulație a bancnotei cu valoarea nominală de 20 de lei se va face prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași şi Timiș ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit/Trezoreria Statului”, potrivit comunicatului de presă transmis de BNR.

Cine a fost Ecaterina Teodoroiu

Ecaterina Teodoroiu a fost o cercetașă și participantă la Primul Război Mondial. A murit la sfârșitul bătăliei de la Mărășești, unde a luptat în fruntea unui pluton de infanterie a Armatei Române.

Ecaterian Teodoroiu provenea dintr-o familie modestă din Oltenia. A plecat la București pentru a se face învățătoare, iar acolo a contribuit la înființarea primei organizații de cercetați din țară. După ce România a intrat în Primul Război Mondial, a fost asistentă medicală pe frontul din regiunea natală.

A vrut să-i răzbune pe cei patru frați care au murit în lupte, iar Ecaterina Teodoroiu a cerut să fie transferată la o unitate de combatanți. A fost luată prizonieră și a evadat, fiind de două ori rănită.

În spital, a fost decorată de casa regală și avansată la gradul de sublocotenent. Din această postură a participat la bătălia de la Mărășești, unde a murit comandând un pluton de infanterie.

Celebrată ca eroină națională după terminarea războiului, imaginea ei a fost la început marginalizată și apoi distorsionată de regimul comunist.

6 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Gheorghe says:

  Ați omis să spuneți cât costă statul punerea în circulație a bancnotei și beneficiile cetătenilor !

 2. drop says:

  Sigur pe cea de 1000 va fi Bolojan.

 3. miculprint says:

  Inflatie. Foarte simplu. Marim pensii si salarii, tiparum bani.

 4. Dr Ivanisevici says:

  eu zic ca ar trebui pus țiganul iliescu ca tot ne fac jegurile europei tigani oriunde am merge din tigani nu ne scot, sau pe vreun gay gen adrian nastase

 5. curios says:

  dar de ce aiu pus-o chiar pe Raluca Turcan pe bancnota ?

 6. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bilanț COVID: Aproape 800 cazuri noi în Bihor. Oradea a depășit incidența de 12‰
  În ultimele 24 de ore, potrivit datelor furnizate de către DSP Bihor au fost diagnosticați pozitiv 788 de bihoreni, iar alții 457 s-au vindecat de virus. 1

  România

  Accident violent pe Centura Caransebeș, între un TIR și un microbuz. O femeie a murit
  O femeie a murit și alte șase persoane au fost rănite, sâmbătă dimineața, în urma unui accident produs pe Centura Caransebeș, din județul Caraș-Severin, între un microbuz și un TIR. Toate victimele se aflau în microbuzul înmatriculat în Bulgaria.

  Mapamond

  A murit Louie Anderson, îndrăgitul actor din ”Viaţa cu Louie”
  Louie Anderson a murit la un spital din Las Vegas din cauza complicaţiilor cauzate de cancer, a spus Glenn Schwartz, publicistul său. Actorul avea 68 de ani. Anderson s-a interpretat pe el însuşi în serialul de animaţie ”Viaţa cu Louie” despre copilăria sa.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  Mapamond

  VIDEO | Un câine salvează un pui de căprioară de la moarte
  Un pui sălbatic este salvat dintr-un pârâu mocirlos de către un câine, aflat la plimbare cu stăpânul său. Internauţii l-au comparat cu celebrul Fenton.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Creaţiile lui Ovi Pascu, armonii de lemn, metal şi lumină
  La Galeriile de Artă – Reperaj s-a deschis expoziţia personală de sculptură mică şi iluminat ambiental a artistului plastic Ovi Pascu.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Calculul consumului de gaz pe factură, explicat pas cu pas
  Interpretarea facturii de gaze naturale nu este deloc una facilă, cu atât mai mult cu cât consumul se transmite în metri cubi și se facturează în kilowați-oră.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.