bihon.ro Web analytics

Curioșii pot admira drapele de pe vremea lui Ștefan cel Mare sau Mihai Viteazul

Reactualizat la:

Curioșii pot admira drapele de pe vremea lui Ștefan cel Mare sau Mihai Viteazul

<p>FOTO: Raul Simea</p>
Reactualizat la:
Curioșii orădeni pot admira în această perioadă o colecție de drapele de luptă istorice de pe vremea unor domnitori precum Ștefan cel Mare, Petru Rareș, Mihai Viteazul, Alexandru Ghica.
Scris de Raul Simea - Curioșii orădeni pot admira în această perioadă o colecție de drapele de luptă istorice de pe vremea unor domnitori precum Ștefan cel Mare, Petru Rareș, Mihai Viteazul, Alexandru Ghica.

O colecție de peste 30 de drapele istorice a fost expusă luni, 28 noiembrie la Muzeul Militar Regele Ferdinand I. Colecția de steaguri îi aparține colonelului în cadrul serviciului vamal a Republicii Moldova, Petru Costin. Steagurile sunt replici identice ale celor originale, executate cu lux de amănunte, cel mai vechi „datând” din secolul XIV până în secolul XX. De asemenea, în aceeași încăpere este prezentă o colecție de steaguri de luptă ale Diviziei 11 Infanterie.

steaguri-3

„Drapelul de lupta … simbolul onoarei și patriei. Simbolul de la strămoșii noștri dacii. Avem reunite pe steaguri devize, îndemnuri, simboluri naționale, creștine, luptători (pe Sfântul Gheorghe). Avem bourul moldovenesc, vulturul ardelenesc… avem simboluri astrale și așa mai departe. Toate acestea îi motivează în luptă pe cei care servesc drapelul” a afirmat Petru Costin.

steaguri-6

Cep prezenți pot observa cum arătau steagurile sub care luptau oastea lui Ștefan cel Mare, Dragoș Vodă, Mihai Viteazul, Alexandru Ipsilanti, Alexandru Șuțu, Mihai Sturdza și Alexandru Ghica. Colecția cuprinde și steaguri „mai recente” precum drapelul Reginei Elisabeta, Reginei Maria, Regelui Ferdinand, Regelui Mihai cât și primul drapel al Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești din 1859 care, spre deosebire de azi, avea cele trei culori dispuse orizontal. Culorile pe orizontal au fost folosite și de revoluționarii din 1848 care apărea în Moldova, Ardeal și până la Paris, unde este fluturat de către studenții români. Pe steag este scrisă deviza „Dreptate, Frăție”.

steaguri2

Colecția poate fi admirată până la finele sărbătorilor și a fost adusă la Oradea în urma colaborării dintre Primăria Chișinăului și a Oradiei, Cercul de Cultură şi Istorie Militară al Republicii Moldova, Asociaţia Cultul Eroilor şi Asociaţia Cavalerilor de Clio, Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai şi Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea. Anul trecut pe 29 noiembrie a fost vernisata la Muzeul Unirii din Alba Iulia. A mai fost itinerata și în străinătate, în țări precum Ungaria și Austria.

steaguri-4

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Agenți din Arad și Bihor, detașați pentru a repune pe picioare înmatriculările din Timișoara
  Criză de personal la înmatriculări, după ce zece angajați au fost ridicați de DGA pentru luare de mită. Trei agenți au fost chemați din concediu, iar alții au fost aduși din Arad și Bihor. Înmatriculările definitive vor fi reluate după program normal abia de săptămâna viitoare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cele trei motive posibile pentru care Apple a eliminat logo-ul luminos de pe spatele MacBook-urilor în 2015
  2021 marchează șase ani de când Apple a decis să scoată ”mărul” luminos de pe carcasa tuturor modelelor de Apple laptop.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost desemnat câștigătorul licitației pentru Drumul Expres Oradea – Arad
  Valoarea estimată a lucrărilor pentru drumul expres Oradea – Arad este de un miliard de euro.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lucrările la parcarea de la Voința, la 85%. Urmează faza finisajelor
  Termenul contractual este luna octombrie 2021, lucrarea e acum la 85%, transmite ADP SA. 8

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Austriecii de la Strabag vor construi drumul de legătură Oradea - Autostrada A3
  CNAIR a anunțat vineri, 18 iunie, câștigătorul licitației pentru proiectarea și execuția proiectului „Legătura Centura Oradea (Girație Calea Sîntandrei) - Autostrada A3 (Biharia)". 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic: Marea Britanie rămâne în zona roșie. Grecia și Franța, în zona verde
  Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat clasificarea țărilor și teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată a cazurilor de Covid. Astfel, Marea Britanie rămâne în zona roșie.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.