bihon.ro Web analytics

Curioșii pot admira drapele de pe vremea lui Ștefan cel Mare sau Mihai Viteazul

Reactualizat la:

Curioșii pot admira drapele de pe vremea lui Ștefan cel Mare sau Mihai Viteazul

<p>FOTO: Raul Simea</p>
Reactualizat la:
Curioșii orădeni pot admira în această perioadă o colecție de drapele de luptă istorice de pe vremea unor domnitori precum Ștefan cel Mare, Petru Rareș, Mihai Viteazul, Alexandru Ghica.
Scris de Raul Simea - Curioșii orădeni pot admira în această perioadă o colecție de drapele de luptă istorice de pe vremea unor domnitori precum Ștefan cel Mare, Petru Rareș, Mihai Viteazul, Alexandru Ghica.

O colecție de peste 30 de drapele istorice a fost expusă luni, 28 noiembrie la Muzeul Militar Regele Ferdinand I. Colecția de steaguri îi aparține colonelului în cadrul serviciului vamal a Republicii Moldova, Petru Costin. Steagurile sunt replici identice ale celor originale, executate cu lux de amănunte, cel mai vechi „datând” din secolul XIV până în secolul XX. De asemenea, în aceeași încăpere este prezentă o colecție de steaguri de luptă ale Diviziei 11 Infanterie.

steaguri-3

„Drapelul de lupta … simbolul onoarei și patriei. Simbolul de la strămoșii noștri dacii. Avem reunite pe steaguri devize, îndemnuri, simboluri naționale, creștine, luptători (pe Sfântul Gheorghe). Avem bourul moldovenesc, vulturul ardelenesc… avem simboluri astrale și așa mai departe. Toate acestea îi motivează în luptă pe cei care servesc drapelul” a afirmat Petru Costin.

steaguri-6

Cep prezenți pot observa cum arătau steagurile sub care luptau oastea lui Ștefan cel Mare, Dragoș Vodă, Mihai Viteazul, Alexandru Ipsilanti, Alexandru Șuțu, Mihai Sturdza și Alexandru Ghica. Colecția cuprinde și steaguri „mai recente” precum drapelul Reginei Elisabeta, Reginei Maria, Regelui Ferdinand, Regelui Mihai cât și primul drapel al Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești din 1859 care, spre deosebire de azi, avea cele trei culori dispuse orizontal. Culorile pe orizontal au fost folosite și de revoluționarii din 1848 care apărea în Moldova, Ardeal și până la Paris, unde este fluturat de către studenții români. Pe steag este scrisă deviza „Dreptate, Frăție”.

steaguri2

Colecția poate fi admirată până la finele sărbătorilor și a fost adusă la Oradea în urma colaborării dintre Primăria Chișinăului și a Oradiei, Cercul de Cultură şi Istorie Militară al Republicii Moldova, Asociaţia Cultul Eroilor şi Asociaţia Cavalerilor de Clio, Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai şi Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea. Anul trecut pe 29 noiembrie a fost vernisata la Muzeul Unirii din Alba Iulia. A mai fost itinerata și în străinătate, în țări precum Ungaria și Austria.

steaguri-4

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cum porți corect pantofii la vestimentație
  Stilul vestimentar reflectă personalitatea fiecărui bărbat.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Priveşte natura în ochi în „România sălbatică”. Pelicula poate fi văzută la Cinema Palace Oradea
  Filmul realizat de Dan Dinu şi Cosmin Dumitrache poate fi vizionat la Cinema Palace.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Momente de emoţie la Festivalul Național de Folk „Pro Lirica", de la Oradea
  Cea de a patra ediţie s-a desfăşurat timp de două zile în Parcul Bălcescu din municipiu.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  7 străzi din Oradea rămân miercuri pentru câteva ore fără apă

  BIHON CAO

  CITIRI CAO 13.09.2021-17.09.2021

  România

  Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, demis de premierul Florin Cîțu. Fostul șef al GNM i-a mulțumit ministrului Tanczos Barna
  Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu (USR PLUS), a fost demis, luni, din funcție de premierul Florin Cîțu. Decizia fost publicată în Monitorul Oficial.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Profesoara orădeană Mirela Tanc, susținută de ministrul Educației în cursa pentru un milion de dolari: „E singura din România care în ultimii 5 ani a reușit această performanță"
  Mirela Tanc, profesoară de limba română la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" se află pe lista scurtă a celor 50 de dascăli finalişti ai competiţiei "Global Teacher Prize", "Oscar- ul Educaţiei", al cărui câştigător va primi uriaşa sumă de un milion de dolari.

  Anunturi Electrica

  Întreruperi energie electrică -B. 23.09.2021 - 24.09.2021 -PL Salonta + Oradea - anuntate cu 2 zile

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.