bihon.ro Web analytics

Americanii sunt gata să exploateze brucit în mina lui Vântu din Bihor

De Veronica Bursașiu
Reactualizat la:

Americanii sunt gata să exploateze brucit în mina lui Vântu din Bihor

Reactualizat la:
Firma Amerocap, prin Magnum SRL, solicită concesionarea unor suprafețe de teren la Budureasa pentru a exploata mina de brucit, deținută în trecut de Sorin Ovidiu Vântu, apoi de Cosmin Gușe.
Scris de Veronica Bursașiu - Firma Amerocap, prin Magnum SRL, solicită concesionarea unor suprafețe de teren la Budureasa pentru a exploata mina de brucit, deținută în trecut de Sorin Ovidiu Vântu, apoi de Cosmin Gușe.

Evaluările specialiștilor, făcute în 1977, au indicat că în perimetrul Budureasa – Valea Mare s-ar afla cel mai mare zăcământ din Europa. Compania americană de private equity Amerocap, care se prezintă ca având plasamente de peste 1 miliard de dolari și care și-a exprimat recent interesul de a investi în societatea de stat Oil Terminal, operatorul terminalului petrolier de la Marea Neagră, fapt care a dus la explozia pe bursă a prețului acțiunilor firmei constănțene, vrea să concesioneze teren la Budureasa pentru a exploata brucit din mină.

În trecut, Mina de la Budureasa i-a aparținut lui Sorin Ovidiu Vântu, care la arestarea sa din 2011, declara că miza reținerii sale e tocmai mina de brucit de la Budureasa. Miza exploatării brucitului e evaluată la 10 miliarde de euro. În noul tablou al exploatării brucitului, folosit în industria aeronautică și cea auto, e prezent din nou Gelu Mărgineanu, cotat drept specialist, dar și omul lui Sorin Ovidiu Vântu. Tocmai prezența acestuia ii face reticenți pe oamenii din Budureasa. În trecut, Gelu Mărgineanu a fost, printre altele directorul general al Comaniei Naționale a Uraniului, directorul Agenției Naționale a Resurselor Minerale, dar și șef la Geoasset, deținută de PSV Company, firma lui Vântu care a concesionat exploatarea zacamântului de brucit. Geoasset se află în insolvență și în trecut a mai concesionat terenuri de la Primăria Budureasa și Asociația Urbarială Poiana Budureasa.

Omul resoponsabil de aceasta a fost tocmai Gelu Mărgineanu. Sătenii se temeau că la finalul exploatării munţii care înconjoară satul vor fi puşi la pământ. Geoasset s-a obligat însă ca în locul fiecărui hectar de pădure defrişat să planteze altul. Mărăcineanu spunea că intenția lor era să obţină, în premieră magneziu metalic, exploatarea de la Budureasa putând transforma România în cel de-al doilea producător mondial. Geosset intenționa să investească 33 de milioane de euro în două fabrici care să producă lianţi eco şi lingouri de magneziu. Ulterior a intrat în insolvență, iar PSV în faliment.

8 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. T. says:

  Nu e niciun american,
  E un cetățean mondial, Soros…
  Experimentul  iscant de acești cetățeni mondiali funncționează și vei vedea ce o să urmeze. Pentru că exercițiul iscat de acest virus va fi continuat, o dată la nu știm câți ani.

 2. Uwe says:

  Domnule Cosmin Guşe, nu ne vindeţi Ţara a-ţi vândut-0 destul , nu vã gândiţi cã nouã oamenilor de modeşti nu rãmâne nimic din acestã frumoasã Ţarã. A-ţi vândut toate minele de Aur la Canadieni toatã Europa ne rânde cã România e o Ţarã sãracã Germania nie considerã cea mai sãracã Ţarã din Europa. Eu am trãit şi muncit din greu în Germania mereu la muncã trebuia sã lucrez 7-8 oregano pe sãptãmânã mai mult decât unul de al lor când sã mi se dea banii pe morele suplimentare spuneau cã am fãcut muncã voluntarã. Unde-i Mândria noastrã de român dacã voi ãştia de la putere nu aveţi ambiţia sã puneţi o afacere profitabilã pentru noi cei care ne numim PATRIOTI❓ Gândeşte Domnule Cosmin Guşe foarte bine la faptul cã nu vei fi mereu tânãr şi când vei fi bolnav nepoţii tãi nu te vor îngriji nu vor da doi bani pe tine vei muri singur, pedepsit de puterea Dumnezeiascã cã ai vândut ultima Minã din România. Vei muri sãrac nu o sã ai pe nimeni lângã tine sã îți dea un pahar cu apã. Sã îți dea Dumnezeu parte de cea mai grea şi cea mai cumplitã boalã Parchinson dacã vinzi Mina de Burcit de la Budureasa şi pe toţi ceilalţi Parlamentari şi Miniştrii care te susţin.

 3. K62i says:

  Cat de prost trebuie sa fii ca sa dai la altii pentru exploatare zece miiliarde de euro cand ai putea lua tehnologia pentru prelucrarea resurselor dar totul este de vanzare la noi!!!

  • Anonimul says:

   Uite asa de prosti si mai ales tradatori. Numai la auzul ca se vehiculeaza 10 mld. de euroi m-a cutremurat. Bun, ok, nu suntem in stare de exploatare, macar am putea sa face o firma mixta sau acum cum datele actuale sunt mult schimbate, cu implicarea majora a statului.

 4. altuss says:

  Minciuni politice prin care se fac transferuri de bani.

 5. Cosmin says:

  In loc de 1 ha padure defrisata, ar trebui sa planteze 5 ha ….pana ajunge la maturitate noua padure trec decenii…..si muti arbori nici nu ajung….

 6. Graur says:

  Cariera de piatra din Dobrești muta dealurile din loc și defriseaza ha de pădure distruge casele și drumurile poluează

 7. România

  Femeia care a spulberat doi copii pe trotuar a declarat că a încurcat pedalele. A fost lăsată să plece

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Aproape 400 de bihoreni imunizați în ultimele 24 de ore. Peste 17.000 persoane vaccinate cu rapelul

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  COVID în Bihor: 73 de infectări noi și cinci decese. Numărul cazurilor active se apropie de 750

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Belgienii de la VPK Packaging investesc un milion de euro la Salonta
  Compania are deja aproape 300 de angajați în municipiul Salonta. Anul trecut, compania deținea o cifră de afaceri de peste 30 de milioane de euro.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Profesionalism şi empatie - La Capela - servicii funerare Non Stop!
  Până şi cei mai puternici dintre noi putem fi afectaţi profund de trecerea în nefiinţă a unei persoane apropiate.

  România

  Accident mortal: O fetiță de 6 ani și o adolescentă de 14 ani au fost spulberate de o mașină, pe trotuar
  5

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.