bihon.ro Web analytics

Angajați confirmați cu coronavirus în parcul industrial de pe Borșului

De Cristina Ghilea și Costel Demian
Reactualizat la:

Angajați confirmați cu coronavirus în parcul industrial de pe Borșului

Reactualizat la:
Angajat Faist Mekatronic: „cei care au avut contact cu persoanele infectate confirmate vin în continuare la lucru. De ce nu se închide, să se testeze toți angajații și să se oprească răspândirea?” Conducerea fabricii refuză să comenteze, atât pe numărul de cazuri cât și pe măsurile luate.
Scris de Cristina Ghilea și Costel Demian - Angajat Faist Mekatronic: „cei care au avut contact cu persoanele infectate confirmate vin în continuare la lucru. De ce nu se închide, să se testeze toți angajații și să se oprească răspândirea?” Conducerea fabricii refuză să comenteze, atât pe numărul de cazuri cât și pe măsurile luate.

Primele cazuri de infectare cu Covid 19 într-una dintre fabricile mari din parcul industrial de pe Borșului au iscat îngrijorare între muncitori. La adăpostul anonimatului, de teamă să nu își piardă locul de muncă, un angajat al Faist Mekatronic ne-a relatat despre situația recentă și despre nemulțumirile sale. Deși firma testează eșalonat oamenii de pe câte un schimb, omul consideră că se face prea puțin pentru limitarea contaminării, având în vedere că angajații de pe diverse schimburi continuă să se întâlnească, la ieșirea respectiv intrarea în ture și în mijoacele de transport.

„Problema e că cei care au avut contact cu persoanele infectate confirmate vin în continuare la lucru. Nu înțeleg de ce nu se închide, să se testeze toți angajații și să se oprească răspândirea? Cei confirmați s-au întâlnit cu ceilalți de pe schimb, au făcut naveta împreună”, spune omul.

Primii 50 testați, 6 confirmați

El ne-a relatat că la începutul săptămânii trecute, marți, au fost testați primii 50 de angajați dintr-un schimb. „Au venit la fabrică, au recoltat probele pentru 50 de persoane la cabinetul medical din fabrică. La aceștia 50, primele rezultate au venit miercuri, 6 persoane au fost găsite infectate și, din câte știu, au fost internate în spital”, spune angajatul. Toți cei 50 lucrează pe același schimb, dar o tură are, de fapt în jur 180 de persoane, așa că au fost șanse bune ca și alții, netestați în prima tură, să se fi molipsit.

„Oamenii din schimbul cu probleme au avut contact și între ei dar și cu schimburile care au ieșit sau au intrat la muncă, înainte și după ei. Mulți călătoresc cu aceleași mijloace de transport, riscul există”, consideră, îngrijorat, omul, care ne-a mai zis că „firma a continuat să funcționeze, eu cred că au ascuns față de cei din celelalte schimburi situația asta”.

Încă nouă cazuri

La finalul săptămânii trecute a avut loc o a doua testare la Faist, sâmbătă au fost chemați 190 de pe schimb. Până marți, noua testare scosese la iveală încă nouă cazuri, angajații au fost informați de conducere că testările continuă.

Alți 9 bihoreni confirmați cu coronavirus. 155 cazuri noi în România

În fabrică

Niciunul dintre cei cu teste pozitivate nu a avut vreun simptom, motiv în plus de îngrijorare pentru colegii lor. După cele două testări, oamenii au primit informări despre numărul de confirmați cu Covid 19.

Contactat telefonic și invitat să detalieze situația din fabrică și măsurile luate, directorul Faist Mekatronic, Remus Cotuț, a refuzat să facă declarații pentru ziar.

La rândul său, Alina Silaghi, managerul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), s-a ferit să enunțe vreo cifră în ceea ce privește numărul de infectări din parcurile industriale. A pomenit despre posibilitățile de testare puse la dispoziția firmelor de pe platformele orașului, pentru limitarea epidemiei și cu scopul continuării activității.

Nu-s singurii

Alte surse apropiate parcurilor industriale ne-au relatat că situația de la Faist, care are aproximativ 1000 de angajați, nu e unică în parcurile industriale. „Multe firme au cerut, inițial, testarea angajaților care au fost contacți pentru cazuri deja confirmate. La unele companii, testele au ieșit negative, la alții pozitive. DSP dictează ce se întâmplă mai departe”, au comentat acestea.

Risc de focar

Faptul că fabricile cu număr mare de angajați pot deveni centre de contaminare a fost enunțat deja, de comandamentul local de gestionare a epidemiei de Covid19. „Cele trei locuri care pot genera focare sunt comunitățile care nu respectă regulile de igienă și de distanțare socială, spitalele – unde se iau măsuri speciale care limitează, totuși, posibilitatea de răspândire. Au mai rămas marile companii care au mii de muncitori, de salariați, care, prin naveta pe care o practică, de la domiciliu la companie, precum și aglomerațiile mari de la locul de muncă, pot fi generatoare de infecții”, a spus, dr. Carp Gheorghe, în cea mai recentă intervenție online, de la Primărie. Cu această ocazie, s-a anunțat și oficializarea ofertei de testare la cerere pentru marile companii, datorită dotării Spitalului Județean cu un al treilea aparat de testare RT-PCR.

Cu aceeași ocazie, de altfel, coordonatorul spitalelor bihorene pe perioada criziei, Gheorghe Carp, a anunțat că una dintre marile companii și-a testat angajații și că 90% dintre rezultate au fost negative.

DSP zice…

Invitată să informeze despre situația din parcul industrial Direcția de Sănătate Publică ne-a livrat generalități procedurale, „pentru protejarea imaginii companiilor private din județul Bihor și pentru prevenirea stigmatizării persoanelor confirmate”. Astfel, în cazul depistării de cazuri la o firmă:„personalul de specialitate al DSP Bihor efectuează o anchetă epidemiologică pe baza căreia sunt dispuse măsuri:

-izolarea la domiciliu a contacților direcți apropiați și din familie ai persoanei confirmate;

-dezinfecția terminală în toată unitatea (în toate spațiile);

-informarea angajaților privitor la măsurile de protecție individuală și colectivă pentru prevenirea îmbolnăvirilor”.

49 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Mitru says:

  oameni buni, evitati cat se poate EBM, sunt la primul sens giratoriu pe stanga in parcul industrial. cele mai prostoace muieri in hr din cate o pomenit orasul asta. isi bat joc de angajati, le suspenda contracteele de munca de mai multe ori pe an si nu dau doi bani pe protejarea angajatilor.

  • Nemo says:

   Cum asa ceva…? Doar directoarea de la EBM, cea care este mare aici prin oradea intr-un partid, se tot lauda pe o retea de socializare cum se respecta la ea in fabrica normele de protectie a angajatilor, pana si la transportul angajatilor le-a oferit posibilitatea de spatiu pentru distantare… Oare nu a spus adevarul?

  • Blabla says:

   Suspenda ca sa ii bage in somaj tehnic. Dar incultii nu stiu asta.

  • Loredan Blajovici says:

   Nu raspandi stiri false, nu se intampla asa ceva!

   • Jeff says:

    Nu,nu sigur,ca asa spui tu.
    Aveti aere ca santeti sefi,hr,directori,etc…si muncitorul nu valoreaza nimic.De RESPECT nici nu ati auzit.Comportamentul vostru lasa mult de dorit.
    In germania unde am lucrat directorul fabricii venea pe bicicleta la lucru,saruta mina la femeia de serviciu. Aici cand o sa vezi asa ceva? NEVER. Sfatul meu sa evitati tot ce este in zona in frunte cu plex.s

    • ! says:

     Jeff,
     Foarte bine zici!
     Respect și cinste, asta nu avem în România.
     Fac toți școli pe banii lui tăticu, apoi se angajează ca șefi pe bază de pile sau de păsărică.
     România e în Evul Mediu.

   • George says:

    Loredan, mai bine ai tăcea, tu ești unul din lingăii șefilor de acolo e normal sa le iei apărarea, poate mâine primești o prima. Evitați aceasta firma de comuniști care are angajați preferați doar rudele și pilele șefilor și managerilor restul sunt doar sclavi.Isi bat joc de oameni și de drepturile acestora. MUIErile de la HR cele mai mari incompetente din toată ROMANIA!!!!

    • Giani says:

     Tu numesti comunisti pe privatii care au decis voluntar sa vina sa-ti dea de mancare! Ai idee cat de prost esti?! Nici macar nu figurezi pe scara legala prostiei. Si mai bine lingau cu discernamant decat sandilau zurbagiu, sunt mai utili societatii. Daca chiar esti tu liber si independent de dreapta, fa-ti tu pravalia ta si esti stapan cu discretia sa angajezi pe cine vrei, inclusiv propria persoana. Daca nu, ciocu’ mic, mers cu grija in genunchi si respecta mana care te hraneste.

    • Totti says:

     🤣😂🤣😂nor de râs 🤣😂🤣🤣

 2. Fekete says:

  Testul pentru depistarea Covid se cheamă PCR, a fost inventat de Karry Mulins acum 40 de ani.
  Este un test pentru a depista SIDA.
  Însuși cel care l-a inventat a recunoscut că testul său este doar 20-30% exact….
  Vezi aici :
  https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Kary_Mullis#Reac%C8%9Bia_de_polimerizare_%C3%AEn_lan%C8%9B

  Un lucru ciudat este că dacă ai o simplă răceală, acest test îți arată că ești pozitiv, adică ai Covid, zic ei.
  Doctorul mi-a spus treaba asta prin anii ’90, cănd a refuzat să îmi facă testul, fiind răcit, mi-a spus că o să iasă testul pozitiv….

  Așa că nu vă speriați, totul e mare vrăjeală.

  • Radu says:

   Din anii 90 pana in prezent au trecut 30 de ani, iar timpul nu s a oprit

   • Fekete says:

    Da, timpul nu s-a oprit, a trecut, și a trecut degeaba…
    Mafia a evoluat la nivel global…

   • Fekete says:

    Radu, în anii ’90 mai găseai doctori adevărați.
    Erai săraci pentru că erau cinstiți.
    Acuma a evoluat mafia sanitară la nivel global.
    Vezi bine ce averi au toți doctorii.
    Cercel, de exemplu e milionar în euro.
    De unde crezi au grămezi de bani?
    Din muncă cinstită sigur.

  • Musti says:

   Nu pot sa nu ma umfle rasul. Fekete, draga, insusi citatul tau e dintr-o sursa de toata jena. Sa spui ca PCR este reactia de polimerizare in lant… Ce legatura o avea cu polimerizarea cu polimeraza, care e o enzima? Dar, nah, multi vad, putini pricep… Nu-i de mirare. Da’, in schimb, avem o pofta de a crede si, mai ales, colporta toate nazbatiile de pe net, ceva de groaza. Nu-i de mirare. Scoala putina si degeaba, combinata cu vremurile astea in care tot prostu’ are o voce pe internet. In care ajunge sa comunice si sa transmita “adevaruri” fundamentale catre alti natarai. Si, cum se aud din ce in ce mai multe voci dintr-astea, indivizii capata incredere. Se aduna in grupuri, ies la manifestatii, se bat cu jandarmii…
   De-aia zic. N-am cum sa nu ma amuz de spectacolul asta. In rest, selectia naturala isi va spune cuvantul. Gibonii vor deveni, inevitabil, statistici. Doua lucruri sunt, insa, regretabile. Unul e ca gibonii vor antrena in dementa lor si imbolnavirea unor nevinovati. Iar al doilea ar fi ca prostu’ are noroc in viata. Dovada ca multi supravietuiesc chiar si traficului rutier.

   • Fekete says:

    Musti,

    Sursa mea e WIKIPEDIA, o sursă recunoscută la nivel global.
    Dacă nu ai auzit de ea, nu ai nicio vină.
    Mai caută, mai citește… că nu doare…
    Noapte bună…

    • Fekete says:

     Musti,

     Cănd deschizi link-ul, adică dacă dai cu degetul pe scrisul ăla albastru, apoi mai dai cu degetul ca să vezi sus ce scrie… WIKIPEDIA scrie, aia e sursa.

     • Cornel says:

      Wikipedia nu e sursă stiintifică.

     • Mihai says:

      Realizezi ca daca am chef, ma duc acum si modific ce scrie acolo si aia e? right? Wikipedia nu este, nu a fost, si nici nu va fi vreodata o sursa buna 😉

    • deal says:

     Pe wikipedia poate scrie oricine ,chiar si articol despre tine.Nu prea are sens sa ne citezi wikipedia.

   • deal says:

    Foarte bine punctat.Felicitari

  • Oradeanul says:

   Fekete, draga, ai fost suspect de HIV? Ce test sa-ti faca doctorul in anii 90, cand nici spirt nu se gasea in spitale?

  • Em says:

   Sunt perfect deacord cu tine. Am niste cunoștinte apropiate care sunt obligate de DSP sa ramana in izolare desi nu au avut niciun contact direct sau macar apropiat cu persoane diagnosticate pozitiv covid. DSP izoleaza cat mai multa lume fara dovezi clare si fara investigatii corecte de covid doar ca sa aiba un numar cat mai mare de izolati si incearca sa sperie lumea cu numarul mare de persoane izolate.
   Cu toate ca izoleaza lumea care nu prezinta un pericol de infectare,nu le ofera condiții de hrana,medicamente etc.
   Prin urmare, isi bate joc de societate si pune diagnostic gresit la oricine care prezinta cea mai mica forma de raceala fara a face niste investigatii mai amanuntite oricarui pacient.

 3. Om says:

  Asa, felicitari Remus fmm de gunoi imputit. Dupa ce le-ati taiat salariile cu 20 de procente, i-ati adus in continuare la munca pe acelasi program. Sa nu te miri daca iti da careva foc si tie si la mizerabila aia de ghiontariu sau cu mortii ei o cheama. Trebuie sa faceti productie sa dati la corporatie ca in loc sa bagati banii la faist i-ati bagat la IRMS si dincolo la reciclat span. De ti-ar crapa tie tot arborele genealogic, fmm de mic psihopat comunist

 4. Ela says:

  La ce curătenie este si la ce condiții de muncă sunt mă mir că nu au murit angajații. Numai că si instituțile statului îi acoperă f mult

 5. Mihai says:

  Fi ți cu capul pe umeri e manipulare în masa totul e o minciuna…

 6. Gogule says:

  Iarasi incepeti cu aceeasi poveste plicticoasa? Si ce-i daca sunt infectati? E o nenorocita de gripa, nenorocitilor imbecili ce sunteti. Panica si prostia va distrug sistemul imunitar. De virus are grija sistemul imunitar daca-l ai, daca nu-l ai atunci mori dintr-o zgarietura. Da nu va duce capul pe niciunul, ascultati mizeriile unor ticalosi de la televizor pana vi se atrofiaza creierul si asa gol.

 7. Dr. Gigi says:

  Oameni buni de pretutindeni, apreciati efortul de testare, nu mai cracniti ca frizerimea la circ! Daca esuati sa va conformati, nu se mai merita sa fiti ajutati si veti fi lasati asa, fiecare cu soarta in plata pe barba lui. Aviz corifeilor amatori dar si mediilor profesioniste!

 8. Attila says:

  Și în Celestia au fost testate 52 de persoane și a ieșit 6 pozitive, apoi sa testat toată fabrica 1000 și ceva de persoane și la toți au ieșit negativ,deci care este adevărat

 9. Liber la alegere says:

  Nu s-ar rezolva dacă oamenii ar fi în izolare la locul de muncã? Sã fie producție, sã fie salarii, sã fie mâncare, sã fie protecţie pentru toți? +

 10. esti_prost_ca_noaptea says:

  Draga fekete, asemenea tie, wikipedia nu e o sursa de incredere. Uite ce am gasit pe internet, deci e absolut adevarat, mai ales ca e luat de pe wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:About)

  Wikipedia is written collaboratively by largely anonymous volunteers who write without pay. Anyone with internet access can write and make changes to Wikipedia articles, except in limited cases where editing is restricted to prevent disruption or vandalism.

  Daca nu intelegi ce scrie mai sus, foloseste google translate, ai aici link-ul: https://translate.google.com/#view=home&op=translate&sl=auto&tl=ro&text=Wikipedia%20is%20written%20collaboratively%20by%20largely%20anonymous%20volunteers%20who%20write%20without%20pay.%20Anyone%20with%20internet%20access%20can%20write%20and%20make%20changes%20to%20Wikipedia%20articles%2C%20except%20in%20limited%20cases%20where%20editing%20is%20restricted%20to%20prevent%20disruption%20or%20vandalism.

  • Fekete says:

   Dragă Eșt_Prost_ca_Noaptea,

   Frumos nume ai!
   Am citit ce mi-ai trimis despre Wikipedia.
   Tu nu ai citit atent până la capăt.
   Citește te rog mai atent ce scrie la urmă, e în limba romănă:

   “Pe Wikipedia editarea este restricționată pentru a preveni perturbarea sau vandalismul”

   În anii ’90 se făceau teste pentru SIDA la angajarea în poliție.

   Te-am pupat pe portofel!

 11. Nicu says:

  Asta face DSP, acoperă cu bună știință focarele, căminele de bătrâni FRENȚIU ȘI LASER SYSTEM au pozitivi și nu face nimeni nimic

 12. Vasile says:

  Ieri a mai fost testat un lot de angajati. Acum se asteapta rezultatul lor. Teoretic toti din fabrica sunt suspecti in conditiile date, insa cei din conducerea fabricii nu comunica nicio informatie catre angajati. Ganditi-va ca toti acesti suspecti au mers de ieri pana azi la familiile lor, au intrat in contact cu vecini sau cu vanzatori de la magazine. Fabrica trebuia de mult inchisa, dar totul e trecut sub tacere. Azi dimineata s-a intrat in schimb ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Presupun ca nici macar un avertisment de la DSP. Ar trebui sa se lase cel putin cu niste dosare penale pentru cei din conducerea fabricii.

  • Iohaniss says:

   De evitat mai bine lucrați in retail sau paznici decât in acel parc industrial unde ești sclav pentru niște ordinari care calcă pe cadavre!!!

 13. gobilborac says:

  La romunica si wiki e de kk.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Polymerase
  de exp.
  da asta e .

 14. Mitica Liga says:

  Intr-o țara dezvoltată atat cultural cat și cu principii de viața acești escroci cu firmele lor care distrug vieți omenești ar fi demult închiși !! Acolo nu e de ajuns ca te îmbolnăvești de plămâni colac peste pupăza Corona virus iarăși tot la plămâni !!!! Alooo nimeni nu se autosesizează ???

 15. gobilborac says:

  Viata sclavului tigan , nu conteaza , nu a contat niciodata , in muioslavia dai sa-mputa locu, pacat de oamenii care muncesc acolo fara a avea o alternativa reala, si care se expun la pericole inutuile datorita acestor , boiernasi locali de culoarea marone..

 16. Fekete says:

  Dragă Orădeanul

  În anii ’90 se făceau teste pentru SIDA la angajarea în poliție.

  Pentru Cornel și pentru Mihai niște surse științifice :

  Vezi aici surse credibile.
  Unul e site-ul Premiilor Nobel, celălalt e site-ul inventatorului. :

  https://www.karymullis.com/pcr.shtml

  https://www.nobelprize.org/prizes/chemistry/1993/mullis/facts/

  Editarea pe Wikipedia este restricționată pentru a preveni perturbarea sau vandalismul.

 17. ALexandru says:

  Parca ar fi un concurs de cele mai stupide postari.Cetateanul care nu vrea sa-si piarda locul de munca, vrea sa se inchida fabrica deci nu va avea unde sa lucreze…Multi se asteapta ca statul salvator sa le dea acel somaj pe veci, fara sa munceasca, ca doar e pericol de viata si de moarte, acel stat care se imprumuta anual sa plateasca pensiile si nu stie cati angajati are in sistemul bugetar….Acel stat care vrea sa puna pe picioare economia aplicand amenzi la tot ce apuca.
  Acum s-a terminat, economia este la pamant, nimeni nu o sa va roage sa lucrati, sa fiti platiti.Cautati locuri caldute in continuare, paza si plimbat ursul, poate ar trebui sa reganditi situatia si sa puneti mana sa lucrati.
  Sau nu, stati la intins mana, la blamat, la injurat capitalismul sau comunismul, si sigur veti avea un viitor stralucit.Vai de urmasii vostrii.

  • Rãtãcea şi nu tãcea says:

   Vorbeşti despre oameni bolnavi.

  • Victor says:

   Bine punctat ! Cam asta ar fi esenta lucrurilor la care am ajuns cu psd, cere-ti salar mare pentru lucru de nimic, injurati statul paralel si pe toti care va pica ‘n cale… Mergeti la slujba de inviere editia a doua din 2020 si ascultati latrina 3 ca sa stiti ce face Soros, Bill Gates si oculta mondiala… Somn usor si vise placute, numai sa nu va mirati ca la trezire aveti si chilotii vanduti de catre comunisti…

 18. Cetatean says:

  Dacu sa va ia cu virisul vostru sunt toti asimptomatici !!!! Nua i nimic nu ati distrus inca tot mai vreti sa distrugeti toate locurile de munca nu au nimic stam toti acasa si murim de foame asimtomatic ii mai bine …..

 19. Ianos says:

  Pe coreeni să nu-i verificați, la ce e acolo bate orice imaginație de prostie, incultură și mizerie…trăiească corupția liberală !

 20. Norma pas cu pas, mandat 4 ani says:

  Creşterea imunitãţii contribuabililor, efortul general.
  Cum ar reuşi consiliile locale creşterea nivelului de salarizare în parcurile industriale şi între ce limite?

 21. BIHON Sport local

  Irina Bara a fost eliminată la dublu. Monica Niculescu a câștigat duelul românesc
  Joi, după amiază, în turul II al probei de simplu, Irina se va duela cu belgianca Alison Van Uytvanck

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ceremonia de deschidere a noului an universitar, LIVE pe Bihon.ro
  Joi, 1 octombrie 2020, de la ora 11.00, va avea loc la Sala Polivalentă a Universității din Oradea, ceremonia de deschidere a noului an universitar 2020-2021.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La 5 ani de la ani de la tragedia Colectiv, „Suflet Colectiv”: o piesă pentru neuitare
  Compoziţia şi textul piesei aparţin avocatului şi pianistului Alex Penescu, supravieţuitor al tragediei de la Colectiv.

  BIHON Sport local

  Trei bihoreni la națională, pentru trei meciuri importante. Avem și un jucător naturalizat!
  Selecționerul Mirel Rădoi a anunțat jucătorii pe care va miza în cele trei partide pe care naționala României le dispută în luna octombrie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Microbuz de transport persoane implicat într-un accident în Hidișelu de Sus
  Un microbuz și un autoturism au fost implicate într-un accident produs pe DN 76, în localitatea bihoreană Hidișelu de Sus. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Focar de infecție coronavirus la un cămin de bătrâni din Marghita: 18 vârstnici și 4 angajați
  Căminul de bătrâni "Sfântul Anton" al Caritas Catolica din Marghita e confirmat aproape în totalitate cu coronavirus. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.