Potrivit datelor cuprinse în bilanțul pe anul trecut al Inspectoratului de Poliție Județean, în cursul lui 2024 a crescut cu 41% numărul infracțiunilor economice constatate și cu o treime cel al persoanelor investigate pentru evaziune.
„Totodată, au crescut cu 43% propunerile de trimitere în judecată pentru evaziune fiscală”, arată sursa citată. „Au fost recuperate prejudicii în valoare de 2.760.540 de lei. De asemenea, au fost puse în aplicare măsuri asigurătorii în valoare de 56.758.200 de lei.”
Dosare cu prejudicii de milioane de lei
Cel mai recent caz a fost cel în care, pe 6 decembrie 2024, polițiștii de investigare a criminalității economice, sub coordonarea Parchetului Bihor, au descins în sediile a 36 de societăți comerciale și la domiciliile a 35 de persoane, într-un dosar de evaziune cu un prejudiciu estimat la 12 milioane de lei. Potrivit anchetatorilor, omul de afaceri orădean Marius Fildan, de 55 de ani, patron al Novaeuro Grup, a fost acuzat că, începând cu 2018, „ar fi creat și coordonat un mecanism infracțional complex, în domeniul exploatării și comercializării de materiale agregate minerale (nisip, pietriș, balast), în care ar fi fost atrase și implicate 44 de societăți beneficiare și 137 de societăți de «sacrificiu»”.
Un alt caz i-a vizat pe reprezentanții a nouă firme de transport marfă din județ, suspectați că timp de 5 ani, în perioada 2019 – 2024, ar fi înregistrat în evidențele contabile ale societăților facturi și bonuri fictive, prin care simulau cumpărarea de carburanți auto, în valoare de aproximativ 9.000.000 de lei, de la o companie din București.
SICE Bihor anchetează și un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 4 milioane de lei, în care sunt vizate 16 firme din Gepiu și reprezentanta acestora, o femeie de 46 de ani. Acestea ar fi obținut venituri din prestări de servicii în construcții și amenajarea terenurilor de sport și nu ar fi declarat o parte din bani la Fisc.
Ținta: creșterea gradului de colectare
Întrebat care sunt motivele care au dus la creșterea numărului de cazuri de evaziune fiscală investigate în 2024, șeful Poliției Bihor, chestorul Alin Haniș, a explicat că activitățile ofițerilor SICE Bihor s-au concentrat pe aducerea a cât mai multor bani la bugetul de stat: „Aceasta este una dintre țintele importante, respectiv creșterea gradului de colectare.”
Chestorul Haniș a precizat că o parte din anchetele de evaziune au pornit de la sesizările venite din partea ANAF.
„Polițiștii de investigare a criminalității economice au acționat pentru combaterea faptelor ilegale grave din economie, obiectivul prioritar de acţiune fiind menţinerea unui climat de legalitate în sfera afacerilor, în vederea consolidării unui mediu de afaceri stabil şi predictibil, capabil a asigura buna funcţionare a economiei româneşti”, se arată într-un comunicat al Poliției Bihor.
În plus, polițiștii SICE Bihor au derulat acțiuni și verificări, ocazii cu care au dat 43 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 120.000 de lei. În plus, au fost confiscate peste 610.000 de țigări marcate necorespunzător și mai bine de 100 de kilograme de tutun pentru fumat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!