bihon.ro Web analytics

CET II - accidente extreme, teren de joacă extremă

Deşi era mai nou decât CET I de pe Borşului, CET II a fost închis primul atunci când a scăzut nevoia de energie a oraşului.
Scris de Raul Simea - Deşi era mai nou decât CET I de pe Borşului, CET II a fost închis primul atunci când a scăzut nevoia de energie a oraşului.

Alegerea a fost justificată şi de faptul că centrala a suferit două mari avarii în istoria sa recentă.

Explozii în exploatare

„Prima dată a fost o avarie care a distrus generatorul 3 şi a avariat grav turbina 3, în 29 decembrie 1990. S-au făcut reparaţii şi s-a cumpărat un generator nou, după care în 15 mai 1995 instalaţia a fost repusă în funcţiune”, ne-a povestit Cornel Fofiu, tehnician la CET, aflat la serviciu când s-a produs avaria. O vreme, l-a marcat evenimentul. „Odată, pe vremuri, mergeam la Beiuş cu un autobuz vechi şi un pneu a făcut explozie. Eu dormeam cu capul pe scaunul din faţă şi când am auzit zgomotul ăla, am sărit şi am început să caut panourile de comandă, până m-am dezmeticit că nu-s la CET, ci în autobuz”, ne-a povestit el o păţanie personală, de după prima avarie.

A doua avarie a fost şi mai urâtă şi, ulterior, a pecetluit soarta uzinei termoelectrice. În 8 martie 1998, la ora 18:59, s-a produs avarierea turbinei 2 şi incendiul s-a extins şi la turbina 3. Rotorul turbinei 2 s-a supraturat, a ajuns la 4.500 turații pe minut, faţă de 3.000, cât ar fi trebuit să aibă în mod normal. Părţi din turbină s-au dezintegrat şi au ieşit prin tavanul CET-ului, aterizând în zona Metro de azi.

Incendiul s-a extins apoi la rezervorul de ulei de la turbina 3. Instalaţiile au fost reparate din nou, turbina 3 a repornit în 31 noiembrie 98, iar turbina 2 în noiembrie 99. Când industria oraşului a căzut, pe măsură ce a devenit evident că oraşului îi e suficient un singur CET, uzina de pe Centură a fost închisă. Turbina 1 a fost vândută în ţările arabe şi acum întreaga platformă este dezafectată.

Turnul de joacă

După închiderea centralei termocentralei, coşul de fum al CET II a servit ca teren de joacă pentru practicanţii de sport extrem în mai multe rânduri. Un paraşutist pasionat de base jump ne-a relatat că are acest turn în palmaresul personal. La adăpostul nopţii, în 2009, a intrat în incintă „peste gard şi tiptil, printre câinii paznicilor. Mi-au luat urma, dar ca norocu , era speriat paznicul şi i-a chemat înapoi”.

A urcat turnul pe scara fragilă şi apoi s-a lansat de pe marginea turnului. „Mi s-a părut mai periculos să urc pe scara aia şubredă, decât să sar din turn”, ne-a povestit el. Nu că saltul în sine ar fi uşor. Spune că nu mai ştie de alţii care să fi încercat, din motive de pază – „dacă ar fi fost careva, ar fi fost din Ungaria, deşi nu cred, că e chiar dificil de intrat şi e greu de ajuns la o zonă de aterizare decentă”, zona decentă de aterizare depinzând de „vânt şi de eventuale incidente”.

Un alt „extremist” a ajuns ziua pe gura coşului de fum şi şi-a postat performanţa pe internet. Bănăţeanul Flaviu Cernescu – Balaurul, programator de profesie şi practicant de slackline, s-a filmat traversând diametrul coşului din CET II pe chinga tubulară. Filmul îi este dedicat orădeanului Ovidiu Bălan, care şi-a găsit sfârşitul în urma unui salt de pe acelaşi turn.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Noi reguli RCA: constatarea amiabilă se va face electronic, reguli simple pentru mașina la schimb
  Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a aprobat un proiect de normă care aduce modificări substanțiale Normei 20/2017 privind asigurările auto în România. Actul normativ a fost trimis către Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare după 90 de zile de la publicare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pianina e din nou în Parcul Libertăţii
  Pianina din Parcul Libertăţii, aflată în grija Fundaţiei Comunitare Oradea, este din nou la dispoziţia orădenilor pentru a aduce un plus de frumos în viaţa oraşului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bihorean dat dispărut după ce a plecat la lucru în Deva. L-ați văzut?
  Polițiștii bihoreni fac un apel către persoanele care pot să ofere informații despre Bodog Balazs, în vârstă de 31 de ani, din localitatea bihoreană Vaida.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Sport local

  Cristian Lupuț și-a găsit angajament. Se va duela cu echipele bihorene în sezonul viitor

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost semnat contractul pentru podul nou din Nimăiești
  Podul vechi peste Valea Beiușele va fi înlocuit cu unul nou, valoarea construcției fiind de 2 milioane de lei.

  BIHON Sport local

  Misiune imposibilă pentru CAO 1910

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.