bihon.ro Web analytics

Cine poate beneficia de eșalonarea la plată

De Dan Birta

Cine poate beneficia de eșalonarea la plată

Eșalonarea la plată se acordă pe maxim 12 luni
Reactualizat la:
Eșalonarea la plată simplificată se acordă pe o perioadă de maxim 12 luni, pentru obligațiile bugetare datorate după declararea stării de urgență.
Scris de Dan Birta - Eșalonarea la plată simplificată se acordă pe o perioadă de maxim 12 luni, pentru obligațiile bugetare datorate după declararea stării de urgență.

Potrivit informațiilor primite de la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Cluj Napoca, cererile vor putea fi depuse prin mijloace electronice de transmitere la distanță, după publicarea ordinului in Monitorul Oficial al României.

Proiectul de ordin al președintelui ANAF pentru aprobarea procedurii de aplicare a acordării eşalonării la plată, precum și procedura de aplicare, poate fi consultat pe site-ul www.anaf.ro. Actul normativ a fost elaborat în vederea reglementării procedurii ce trebuie aplicată în mod unitar atât de către contribuabili, cât si de către organele fiscale.

Condiții de acordare

Eșalonarea la plată simplificată se acordă pe o perioadă de maxim 12 luni, pentru obligațiile bugetare datorate după declararea stării de urgență. „Adoptarea acestei facilități a vizat susținerea conformării la plată și menținerea lichidităților financiare pentru revitalizarea activității contribuabililor, ca efect al crizei sanitare”, transmit reprezentanții DGRFP Cluj Napoca. Pentru a beneficia de eșalonare la plată, contribuabilii trebuie să depună cerere până la data de 15 decembrie 2020 inclusiv, sub sancțiunea decăderii. La cerere, debitorul poate anexa graficul de eşalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eşalonare.

Contribuabilul care solicită eșalonarea la plată trebuie să nu înregistreze obligații bugetare restante la data declarării stării de urgență, nestinse la data eliberării certificatului de atestare fiscală, să nu se afle în procedura faliment sau dizolvare, să aibă depuse toate declarațiile fiscale și să nu i se fi stabilit răspunderea potrivit legislației privind insolvența și/sau răspunderea solidară, potrivit prevederilor art. 25 și 26 din Codul de procedură fiscală.

Avantaje

Eșalonarea la plată este o alternativă la măsurile fiscale adoptate după intrarea în starea de urgență, în vederea susținerii conformării voluntare la plată pentru obligațiile acumulate în perioada de criză sanitară. De asemenea, reprezintă o procedură simplificată de acordare a eșalonarii la plată, pentru contribuabilii care și-au achitat obligațiile fiscale datorate până la data intrării în starea de urgență. Ea se acordă numai în baza unei cereri la care se poate atașa o propunere de grafic, fără a fi depuse alte documente. Termenul de soluționare este de cel mult 5 zile.

Se suspendă executarea silită pentru obligațiile bugetare ce fac obiectul eșalonării la plată, nu se constituie garanții, nu se consideră a fi restante obligațiile bugetare pe perioada eșalonării la plată. Pe perioada eșalonării la plată, contribuabilii trebuie să achite toate obligațiile născute în această perioadă, cu posibilitatea de prelungire a termenelor de plată. Se poate solicita, de două ori pe perioada de valabilitate a eșalonării la plată, modificarea eșalonării la plată prin includerea în eșalonare a obligațiilor ce constituie condiție de menținere a valabilității acesteia. Se poate menține eșalonarea la plată pierdută, de două ori pe perioada de valabilitate a eșalonarii la plată.

Un alt aspect pe care îl vizează eșalonarea simplificată este acela că, această facilitate fiscală poate fi accesată și de către debitorii care au în derulare eșalonări la plată acordate potrivit Codului de procedură fiscală, prin depunerea unei cereri la organul fiscal. Astfel, în cazul acestora se poate acorda eșalonarea la plată pe o perioadă de maxim 12 luni, numai pentru obligațiile bugetare datorate după declararea stării de urgență, condițiile mai sus menționate fiind aplicabile și în cazul lor.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Oamenii sunt bine informați. Lupta PSD – PNL nu a adus nimic bun”
  Claudiu Pop (Pro România) asigură că deține resursele necesare pentru a genera legi utile pentru oameni, din Parlament. El susține totodată nevoia acordării unui sprijin consistent pentru capitalul românesc. Pop militează pentru redeschiderea școlilor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ioan Mang (PSD): Trebuie să mergem la vot să ne salvăm viața! PSD va câștiga alegerile!
  Adevăratul virus cu care se confruntă astăzi România se numește incompetență, se numește neglijență și ticăloșie. Pe scurt, se numește PNL. Iar singurul vaccin anti-Orban este votul! 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Construcțiile și serviciile, în scădere în perioada următoare
  Managerii estimează o scădere a activității în construcții și servicii pentru perioada noiembrie – ianuarie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Atenție la afumători! Incendiu la o gospodărie din Oradea
  Incendiul s-a produs miercuri, în jurul prânzului, la o locuință de pe strada Bihorului din Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încep lucrările la parcarea subterană din Centrul Civic
  Miercuri au început lucrările la parcare subterană care se va amenaja în jurul catedralei ortodoxe din Centrul Civic, în prezența primarului Florin Birta și a reprezentanților constructorilor, Construcții Erbașu și Simbac. 16

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Medic de la Oradea, decorat: „S-a adus practic mulțumire și recunoștință întregului corp medical din țară, nu doar nouă, celor prezenți”
  Patru medici și o asistentă, care lucrează la Spitalul Județean Oradea au fost premiați de președintele țării. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.