bihon.ro Web analytics

Creșă și grădiniță, lângă fabrici - facilitate pentru părinții care lucrează în parcul industrial

De Cristina Ghilea

Creșă și grădiniță, lângă fabrici - facilitate pentru părinții care lucrează în parcul industrial

„Tărâmul magic” și „Căsuța Prieteniei”, cea mai modernă grădiniță, respectiv creșă din Oradea sunt gata să primească copiii începând din toamnă.
Scris de Cristina Ghilea - „Tărâmul magic” și „Căsuța Prieteniei”, cea mai modernă grădiniță, respectiv creșă din Oradea sunt gata să primească copiii începând din toamnă.

Clădirea modernă, cu terase la etaj și cu o mică curte dotată cu jocuri este situată în Parcul Industrial I, pe Mărdărescu 12. A fost inaugurate astăzi, în prezenţa primarului Florin Birta, a directorului ADR Nord-Vest, Marcel Boloș, a mai multor directori și funcționari din Primărie – Marius Moș – DMPFI, Lucian Popa – DPI sau Anca Grama – Direcția Socială. Unitatea de învățământ dedicată preșcolarilor își va deschide porțile din toamna acestui an.

Delegația oficială a făcut un tur al clădirii, pe culoarele pictate cu personaje de desene animate și cu mesaje amuzante și încurajatoare și prin sălile cu mese, scaune și pătuțuri miniaturale. Clădirea e structurată pe două nivele, o parte din etaj servește ca terasă unde copiii pot ieși să se joace la aer. „Gratiile” din dotare – alegere „interesantă” pentru un spațiu dedicat celor mici, oferă totuși protecție maximă.

În numele finanțatorului, Marcel Boloș a observat că investiția de la Oradea este unicat la nivel național.

„Aș vrea să felicit Primăria Municipiului Oradea și pe domnul primar pentru că au reușit să finalizeze un proiect care este unicat în România, întrucât este într-un parc industrial. Este o locație special aleasă pentru ca părinții și cei care lucrează în parcul industrial să-și aducă copiii aici, să fie aproape unul de celălalt, părinte-copil, astfel încât activitățile lor la locul de muncă și cele educaţionale ale copiilor să se poată desfășura în bune condiții. Centrul are un amplasament deosebit, dar în același timp are și o arhitectură frumoasă. Celelalte primării din țară sunt îndemnate să urmeze acest exemplu, mai ales că în următoarea perioadă de programare proiectele de acest gen vor fi susținute și finanțate”, a declarat el.

Investiția a fost concretizată după ce Agenția de Dezvoltare Locală Oradea a chestionat, în 2016, 15 companii mari din Parcul Industrial I de pe Calea Borșului. La momentul respectiv, 93,3% dintre acestea au considerat oportună amenajarea grădiniței și 86,6% a creșei. Asta în condițiile în care în Parcului Industrial I își desfășoară activitatea 45 companii, cu un număr de 4.943 angajați.

Cât despre programul centrului, cele mai multe companii își doresc ca acesta să fie prelungit, chiar până la ora 18:00.

Funcțiunile din imobil sunt separate atât pe niveluri, cât și în cadrul aceluiași nivel. Creșa are acces separat față de grădiniță și se întinde doar pe parter, pe aproximativ o jumătate din suprafață, împreună cu spațiile conexe dedicate – cabinet medical și izolator.
Grădinița se întinde atât pe parter cât și pe etaj, accesul făcându-se separat. Spațiile dedicate zonei administrative și de birouri sunt grupate și poziţionate în capătul holului principal, pentru a facilita accesul personalului grădiniței/creșei atât la sălile de grupă, cât și la spațiile de joacă exterioare.

Primarul Florin Birta a precizat că unitatea are 120 de locuri, 40 dintre ele pentru învățământul antepreșcolar și 80 pentru învățământ preșcolar. Valoarea investiției este de 1,5 milioane euro, banii venind prin POR.

„Un proiect minunat, care a ieșit foarte bine. Îi mulțumesc domnului Boloș pe această cale”, a mai spus primarul.

„Sălile sunt mobilate, oficiile alimentare utilate, spațiile de joacă sunt amenajate cu tartan și echipamente de joacă specifice vârstei, separat pentru copiii de la grădiniță și separat pentru cei de la creșă. Sălile de grupă de la grădiniță și cele de la creșă sunt separate cu zonă de joacă și dormitoare. În plus, copiii au la dispoziție o sală de sport pentru desfășurarea activităților sportive și o sală multifuncțională pentru activitățile artistice și a serbărilor. Sala multifuncțională va fi folosită și pentru servirea meselor. Totodată, sălile de baie sunt dotate cu wc-uri și chiuvete adaptate vârstei copiilor, dar și cu dușuri așa cum prevăd reglementările Direcției de Sănătate Publică”, a mai explicat Diana Ionescu, consilier superior în cadrul Direcției Patrimoniului Imobiliar din cadrul Primăriei. Noua grădiniță va funcționa ca structură a Grădiniței nr. 54.

Lucrarea a fost executată de asocierea formată din Drum Asfalt SRL (lider de asociere – 90%), Trameco SA (asociat – 8,36%) și SC Novartis SRL (asociat – 1,64%).

8 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Ghiță says:

  Slăbuț pentru noii comuniști.
  Ceaușescu a făcut și cantine lângă fabrici.

 2. Ghiță says:

  Slăbuț pentru noii comuniști.
  Ceaușescu a făcut și cantine lângă fabrici.

 3. Criss says:

  Grădinița făcută special pt oamenii de birou! Nu pt oameni care lucrează in producție/ pe schimburi !

  • Decretel says:

   Sa se puna in schimburi inverse parintii.
   Este solutia salvatoare.
   Atata va mananca in fund ca nu aveti limite.
   Parintii si bunicii vostri faceau serviciu 6 zile din 7.
   Nu ca voi.
   Si lucrau in trei schimburi majoritatea.
   Si nu se plangeau cat va tot plangeti voi.
   Mergeau cu autobusul si tramvaiul nasoa pridus in comunism.mirisindu-si transpiratia unii altora.
   Erau copii cu miile, la fiecare scoala clasele aveau 35 -38 – 42 de copii. Si erau clasa I-a A, B, C, D, E, F.
   Nu existau crese si gradinite suficiente ptr.cati copii se nasteau an de an.
   Si atunci solutia proletara gasita, a fost ca sa se duca parintii in schimburi inverse la munca .
   Sotul in schimbul 1 si sotia schimbul 2.
   Voi nu puteti face la fel ?
   Sau sunteti prea comozi?

   • Criss says:

    Decretel, asai! Nu zic nu, dar care firma accepta sa îți faci programul cu vrei tu. Ca mai degrabă merge după cum vor ei!

  • VivaNicolae! says:

   In curand camin pentru casatoriti ca pe vremuri.

 4. maria cotaln says:

  In cartierul GRIGORESCU cand vom avea o cresa s-au gradinita domnule primar?

 5. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Note mai mari după contestații la BAC: 80 de elevi din Bihor au primit note peste 6 și au promovat
  75,94 % etse rata de promovare în prima sesiune a examenului național de Bacalaureat în județul Bihor 2022 (după contestații).

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Accident cu 3 mașini implicate în zona girației din fața bisericii Emanuel. O persoană a fost transportată la spital
  Accidentul a avut loc vineri, 1 iulie, în jurul orei 15.00 la intersecția străzilor Calea Aradului și Bulevardul Decebal.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Kaufland retrage un produs de distrugere a insectelor de pe piață
  Kaufland retrage voluntar, din motive ce țin de protejarea consumatorilor, produsul My Project Insectocutor Distrugere Insecte GTIN: 4063367290183, anunță lanțul comercial. Retragerea este valabilă pentru toate loturile.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  Bihon CSM Oradea

  Fometescu și-a reziliat contractul cu echipa de baschet a CSM Oradea
  CSM CSU Oradea și jucătorul Tudor Fometescu au decis de comun acord să încheie raporturile contractuale, după aproape cinci ani de colaborare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Trei bărbați și o femeie din Salonta au fost reținuți fiind bănuiți că au deținut și transportat 530.000 de țigări nemarcate

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Inspectoratul de Poliție Județean Bihor scoate la concurs, cu recrutare din sursă externă, 29 de posturi. Care sunt acestea
  Perioada de recrutare a început epe 29 iunie 2022 și se va încheia în ziua de 12 iulie 2022, (în ultima zi, doar până la orele 16:00).

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.