bihon.ro Web analytics

De mică a visat să fie actriţă

De Camelia Buşu

De mică a visat să fie actriţă

Actrița Zentania Lupşe FOTO: Arcadia
Reactualizat la:
Actriţa Zentania Lupșe a jucat roluri foarte diferite, toate dragi, în cei 14 ani de activitate.
Scris de Camelia Buşu - Actriţa Zentania Lupșe a jucat roluri foarte diferite, toate dragi, în cei 14 ani de activitate.

Teatrul Arcadia continuă prezentarea actorilor săi, cu Zentania Lupşe. Actorul mânuitor de păpuşi a copilărit până la zece ani în Seini, judeţul Maramureş. A absolvit Universitatea Oradea – Facultatea de Arta Spectacolului Teatral, cu două specializări în paralel: Canto și Artă Teatrală, actoria fiind absolvită la clasa maestrului Dorel Vișan. „Ziua participam la cursuri, repetiții, studiu individual, iar seara, chiar și noaptea, la repetiții în teatru, alături de actorii trupei «Iosif Vulcan», de altfel o experiență foarte benefică”, spune actriţa.

A primit roluri încă de la debut, jucând de toate, roluri pozitive dar şi negative, principale dar şi secundare, pe viu sau cu păpuşi. S-a descoperit cu fiecare rol şi îi este greu să se oprească asupra unuia anume. Îşi aminteşte, de pildă, de rolul Albă-ca-Zăpada jucat pe viu, spectacol reluat apoi în altă regie dar în ipostaza Maşterei, rol cu păpuşă. Consideră că un rol negativ este mai ofertant şi necesită mai multe abilităţi interpretative.

Roluri dragi

Printre rolurile dragi sunt: Mica Sirenă, în regia regretatului actor Ion Mâinea, Jonny din „Ultima aventură” sau Amorad din „Noaptea cea mare”, în regia lui Mihai Păun, Capra din „Capra cu trei iezi”, în regia lui Daniel Vulcu, Scufița Roșie din „Scufița Roșie” ori Stanca din „Stan Bolovan”, în regia Mariei Mierluț, Dulcella – fata mijlocie, ori Cățelușa Lușa din „Frumoasa și Bestia”, în regia lui Florian Silaghi, Cotoșman Motanul Încălțat din spectacolul – operă „Motanul Încălțat”, în regia lui Traian Savinescu, o serie de personaje din spectacolul „Apolodor, Pinguinul călător”, în regia lui Sebastian Lupu, Vulpea din „Pinocchio”, în regia Adelei Moldovan. În cei 14 ani de activitate, îşi aminteşte „roluri de forţă”: Zmeoaica din „Stan Bolovan” sau Drăcoaica din „Isprăvile lui Păcală”, în regia actorului Petre Ghimbășan.

Zentania a fost un copil curios ca toţi copiii. De mică s-a visat cântăreaţă sau actriţă, improvizând concursuri de cântat. Are şi azi un „semn de bună purtare” de la o căzătură în şanţ, de pe movila de pământ care îi servea drept scenă. Un motiv ca de câte ori îşi vede semnul, să îşi amintească faptul că visele pot deveni realitate. „Sfatul meu e să lăsăm copiii să viseze, să exploreze, să nu fim exagerați în a-i face «responsabili» pentru că, la un moment dat, inevitabilul tot se va produce. Și atunci, ei trebuie să aibă luxul de a se refugia în copilăria lor, acolo unde părinții zâmbeau și nu-i mustrau pentru gândurile lor «mărețe»”, spune actriţa.

Un public cu adevărat viu

Îşi iubeşte publicul. Copiii sunt sinceri şi critici, care nu ezită să te certe, să râdă cu tine, să plângă. „Te iubesc și-ți spun asta chiar în timpul actului teatral. Copiii sunt un public cu adevărat viu, pe care-l iubesc cu toată ființa mea și în fața căruia nu pot să mă manifest decât cu sinceritate și seriozitate”, mărturiseşte Zentania.

Îşi aminteşte de o fetiţă, Anda, care nu a lipsit la niciun spectacol „Albă-ca-Zăpada”, ani de zile. Ştia textul pe de rost, dar se uita de fiecare dată fascinată la spectacol. Rolul acela le-a legat şi – cine ştie – poate că Anda va deveni actriţă cândva. Acum, dacă ar putea da timpul înapoi, Zentania şi-ar dori să aibă din nou 7-8 ani, în orăşelul natal, cu toată familia şi să se bucure de fiecare moment petrecut împreună.

Îşi aminteşte cu drag de cărţile care au influenţat-o: „Micul Prinț”, de Antoine de Saint-Exupery, „Pescărușul” de Anton Cehov, sau „Pigmalion” de George Bernard Shaw. I-ar plăcea să fie o pasăre. „Sunt o fire curioasă. Îmi place să observ și să analizez. Dacă aș fi o pasăre, mi-ar fi mai ușor să mă deplasez mai repede dintr-un loc în altul, așa că aș putea să observ mai multe lucruri într-un timp mai scurt”.

Dacă ar putea, ar schimba ritmul vieții umane. „Și noi, oamenii, la fel ca întreaga natură, avem un anumit ritm. Doar că acum totul se întâmplă într-un ritm mega-accelerat. De aici lipsa de răbdare dintre noi, lipsa răbdării de a asculta și lipsa răbdării de a te face înțeles. Deci asta aș face: aș schimba ritmul vieții de zi cu zi. Sau, poate, deja se schimbă? Dacă am fi înconjuraţi de nuanţe de verde am reuși, poate, să fim mai aproape de noi înșine, să nu ne risipim atât de mult în afară”, şi-ar dori actriţa Zentania Lupşe, pe care sperăm să o vedem alături de colegii ei cât mai curând, pe scenă.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Crește taxa de depunere a gunoiului pe haldă
  Din această lună, se majorează tarifele de depunere a gunoiului pe halda ecologică gestionată de Eco Bihor, în funcție de inflația din ultima perioadă. 2

  Bihon CSM Oradea

  CSM Oradea nu se va prezenta la baraj
  După cum se știe, echipa de handbal masculin CSM Oradea și-a câștigat dreptul de participare la barajul pentru promovarea în Liga Națională.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Persoanele asimptomatice care au COVID-19 nu-i pot infecta pe cei din jur - studiu
  Un studiu recent arată că o persoană infectată, dar care nu are simptome, nu transmite virusul mai departe. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cod galben în Bihor: grindină și descărcări electrice
  Administrația Națională de Meteorologie a emis în cursul zilei de luni mai multe avertizări meteo pentru județul Bihor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  44 de arbori tăiați pentru pista de biciclete, lângă Cartierul Europa
  O pistă de biciclete urmează să fie amenajajată pe strada Universității, de-a lungul Cartierului Europa, cale de acces spre Piața 100. 9

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Elevii din România vor avea transport gratuit
  Executivul a aprobat hotărârea care prevede că elevii vor beneficia în mod gratuit de transport în orice perioadă anului, iar cei care fac naveta naveta între localitatea de domiciliu și cea unde sunt școlarizați vor avea asigurat transport gratuit pe toată perioada anului școlar. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.