bihon.ro Web analytics

Doi elevi orădeni, admiși cu bursă dublă la cea mai prestigioasă instituție de învățământ din Franța: École Polytechnique Paris

De Veronica Bursasiu
Reactualizat la:

Doi elevi orădeni, admiși cu bursă dublă la cea mai prestigioasă instituție de învățământ din Franța: École Polytechnique Paris

Reactualizat la:
Smausz Marc și Bogdan Budura sunt colegi de bancă în clasa a XII-a B (diriginte prof. Viorel Sadoveanu) a Colegiului National „Emanuil Gojdu”.
Scris de Veronica Bursasiu - Smausz Marc și Bogdan Budura sunt colegi de bancă în clasa a XII-a B (diriginte prof. Viorel Sadoveanu) a Colegiului National „Emanuil Gojdu”.

Din toamnă, ei vor studia la cea mai prestigioasă instituție de învățământ din Franța, École Polytechnique Paris, unde au fost admisi cu bursă integrală (acoperirea taxei de 12.500 de euro) și bursă de merit (200 de euro lunar).

„În cei 4 ani de liceu, Bogdan și cu mine am participat împreună la numeroase concursuri și olimpiade naționale, peste tot în țară și ne leagă o prietenie plină de experiențe unice. Bogdan a fost primul pe județ, în fiecare an, la Olimpiada de Matematică (calificându-se la națională) și are mai multe premii I interjudețene (Al. Papiu Ilarian, Argument, Gheorghe S. Nadiu). Eu am fost pe locul 6 pe țară la Olimpiada Națională de Chimie în clasa a IX-a , în clasa a X-a am obținut medalie de argint și mențiune MEN la Olimpiada Națională de Fizică, iar anul acesta am obținut medalie de bronz la Olimpiada de Chimie. Din 1 Septembrie 2021, amândoi vom studia la cea mai prestigioasă instituție de învățământ din Franța, École Polytechnique din Paris, unde am fost admisi cu bursă integrală (acoperirea taxei de 12.500 de euro) și bursă de merit (200 euro lunar)”, ne-a explicat Marc Smausz .

Programul cu durată de 3 ani la care cei doi gojdiști au fost admiși constă într-o dublă licență de matematică și o disciplină la alegere dintre fizică, informatică sau economie.

„Eu voi alege, desigur, fizica, iar Bogdan va alege, cel mai probabil, informatica. Ceea ce ne-a atras la această universitate, pe lânga prestigiul ei, este un curriculum foarte serios, în special în matematică, pe care se bazează în formarea studenților. Sunt unele cursuri obligatorii în anul I, care în Anglia sau SUA sunt predate abia în anul III de facultate”, ne-a spus Marc.

Rezultatele obținute de Marc și Bogdan la olimpiade au convins.

Admiterea a constat în două etape, prima de depunere a unui dosar cu rezultatele de la concursuri și olimpiade, notele de la școală și alte activități extracuriculare, iar a doua într-un interviu de o oră, „unde am avut de rezolvat mai multe probleme de analiză matematică de un nivel de dificultate destul de ridicat”. Concurența a fost extrem de mare, de aproximativ 2.000 de aplicanți pentru 150 de locuri.

„Sunt foarte mulțumit de rezultat, pentru că acest program este unul dintre cele mai riguroase din Europa la momentul actual, pe domeniul matematicii și al științelor. Faptul că alți olimpici naționali și internaționali din țară studiază aici demonstrează acest lucru. Aștept cu nerăbdare să încep cursurile în 1 septembrie și să regăsesc atmosfera de la olimpiade, pierdută din cauza pandemiei. Cred că un rol decisiv în admiterea mea l-au avut olimpiadele, interviul și maratonul de 25 ore, pe care l-am realizat cu 6 luni în urmă. Cu această ocazie, vreau să le mulțumesc, din nou, profesorilor care m-au susținut în realizarea acestei reușite: Bogdan Karoly, Anița Luncan, Sadoveanu Viorel, Jurca Andreea, Mititean Viorel, Maria și Adrian Niță”, spune Smausz Marc.

„Sunt foarte încântat pentru că am fost admis la Ecole Polytechnique, aceasta fiind una dintre cele mai bune universități din Europa. Consider că ea va reprezenta un factor fundamental în dezvoltarea mea intelectuală pe termen lung. Realizez însă că această admitere nu ar fi fost posibilă fără pregătirea mea îndelungată pentru concursurile și olimpiadele de Matematică. Aș dori să le mulțumesc foarte mult profesorilor Petruța Gelu, Sadoveanu Viorel și Ioan Fechete. Domnul profesor Petruța Gelu a fost profesorul care mi-a insuflat dragostea pentru matematică și îi multumesc din inimă, iar domnul profesor și diriginte Sadoveanu Viorel și domnul profesor Ioan Fechete sunt cei care m-au îndrumat, susținut și pregătit pe tot parcursul liceului, oameni fără de care nu aș fi putut obține rezultatele pe care le am astăzi”, ne-a spus Bogdan Budura.

„În încheiere, vrem să aducem mulțumiri speciale dirigintelui Sadoveanu Viorel, care este, fără îndoială, atât cel mai bun profesor de matematică, cât și cel mai bun diriginte al Colegiului Gojdu. Ne-a susținut necondiționat, cu o atitudine sinceră și originală, desprinsă din monotonia sistemului din care am făcut parte”, transmit cei doi elevi, Bogdan și Marc.

45 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Sorin says:

  Felicitari celor doi elevi! De astfel de oameni are nevoie tara noastra.

 2. lili says:

  Din pacate se sting pe drum din cauza mentalitatii proaste.

  • Alexandru says:

   Te rog explica, nu se înțelege aluzia ta.

   • lili says:

    De cati elevi talentati ai auzit pana acum? O gramada. De cati ai auzit sa realizeze ceva? A ajuns macar unul sa conduca un program de cercetare de succes? Au introdus pe piata un produs de succes? O inovatie cat de mica, practica sau teoretica. Invata bine lucruri care se stiu deja. Cand trebuie sa munceasca din greu pentru a produce ceva nou, dau rateuri. Cauta si ei o “smecherie” ca toti romanii.

    • DF2 says:

     Sunt de exemplu multi ingineri romani care lucreaza la firme din afara (de exemplu Philips) si care au inregistrat o gramada de patente (inventii). Faptul ca tu ai aflat despre ei nu inseamna ca nu exista. Inginerii romani sunt foarte apreciati in afara.

     • daacumtrolez says:

      i-ai numărat tu, sigur ai un tabel, pe undeva. dar, auzi, tu de ce mai vorbești cu din astea, ”firme din afară”, de zici că tocmai ai dansat la cântarea româniei în fața tovarpășului nicolae ceaușescu?

     • lili says:

      Sunt angajati sa mature pe jos, pentru ca pot fi platiti mai prost decat inginerii adevarati. Tu vorbesti de ingineri de duzina iar eu de performanta.

     • lili says:

      Alt ratat. Nici nu e in stare sa spuna care a fost contributia lui la acel tv. A dus apa inginerilor adevarati?

    • daacumtrolez says:

     așa e, dragă, scuipă pe niște copii deștepți că-s copii deștepți și nu țoape proaste ca tine. mama lor de copii deștepți. pentru asta ți-ai pierdut tu banii la caritas? la muncă, copii deștepți, nu la întins mâna! cum adică nu e legal să pui copii la muncă? mofturi! azi-mâine nu mai ai voie nici să îi vinzi. rușine! bine că te avem pe tine, lili, cred că îți transpiră gurița și deștele pe taste, de la cât muncești tu la comentarii. noroc bun!

     • lili says:

      Tu nu intelegi ca nu sunt destepti? Au memorat ce stie toata lumea. Greul incepe dupa ce termina facultatea. Romanii se cred destepti inainte ca sa o inceapa. Despre mentalitatea asta de cacat vorbesc eu. Dar cum sa priceapa niste prosti ca voi?

     • lili_vanili says:

      lasa, stie lili cu 5 clase ce inseamna Ingineria la Ecole Polytechnique, nu e mare smecherie, orice om poate anvata numere, greu e sa le aduni

     • daacumtrolez says:

      dar du-te, dragă, la vamă și latră la ei când trec. fă caca în palmă și aruncă-l după ei. ridică-ți poalele peste cap și bate-ți pizda cu degetul, în timp ce strigi la ei că e = mc pătrat. arată-le valoarea, du-le degetele pe la nas, să miroasă valoarea, bagă-ți degetele cu valoare în gură. înjură-i pe copii până înțeleg mentalitatea corectă. hai, treci la transpirat! mama lor de copii. huo copiiiiiii!!!

   • lili says:

    Explicatie pentru prosti: in anii 90 te impiedicai de genii pe strada. Asta e generatia lui Frigusor Dan. Banuiesc ca nu mai e nevoie sa-ti explic beneficiile.

  • greek says:

   mentalitate proasta a cui? a ta?

   • lili says:

    Proasta e mata.

    • greek says:

     bravo….dai o dovada de cultura iesita din comun….de aici se trage si treaba cu mentalitatea…. :))

    • Vasile says:

     Mamă-ta => mă-ta.
     Ce e așa complicat?

     • daacumtrolez says:

      zi-le, ba, sa puna apostrof, ca o sa creada ca e cool. o s’a inceap’a s’al puna’a pes’te tot

     • Elisav says:

      🖕 Pentru tine si pentru ma’ta

     • lili says:

      Nici tu nu produci nimic. Alt geniu de apartament.

     • daacumtrolez says:

      lasă, lili dragă, spargeți ușa, tu și minerii. mă înveți tu să am respect, să fiu muncitor și să huidui pe puștiulache. pun pariu că la tine acasă, nevasta și copiii stau în picioare câtă vreme mergi tu la baie. pe ai tăi i-ai crescut bine, aștepți să adoarmă ca să îi huidui și-n somn. așa-i ce păcat că nu poți spune chestii de genul ”muie la copilași”, că se interpretează că ai fi pedo? lasă, se fac mari și, la majorat, le trimiți carte poștală cu: ”mai ții minte când erai copil? muie ție, fraiere!”

    • DF2 says:

     Am inteles, toti sunt si suntem prosti, in afara de geniul “sclipicios” lili care nu stie sa scrie corect. Bai lili, ce virgula are ma-ta! Lili, desteapta pul… overului…

     • lili says:

      Din pacate si eu m-am nascut in Romania si sufar de aceasi prostie. Singura diferenta e ca eu imi recunosc handicapul.

 3. Garfield says:

  Bravo

 4. Zic și eu says:

  Felicitări elevilor și profesorilor. Mult succes și mari realizări în continuare. Vivat CN Emanuil Gojdu !!

 5. daniela pantis says:

  Felicitari!

 6. BlageJos says:

  Mai spuneti si la Blage, el nu prea stie mult despre educatie.

 7. daacumtrolez says:

  aoleu, bieții de ei. nu vă duceți, puștiulache, că o să vă spele creierul și o să facă din voi roboți de fabrică. pe bune, nu mai e ca odinioară. acum, dacă sunteți deștepți, faceți pe proștii, că trimit dementorii să vă fure creierul. învățați pe ascuns, să știe numai părinții, popa și bibliotecarul.

 8. marius_b says:

  sa va fie de bine, petreceti mult pe terase, cafele si tigari, doar asa vin si rezultatele,
  (nu ca asta ar fi treaba inspecttoratului ce fac copii in timpul lor liber)
  copiilor din toate scolile, pe terasa cu voi si ve-ti avea note bune!
  retardat inspector

 9. Armand says:

  Ai noștri tineri la Paris învață, la gât, cravata cum se leagă nodul…..

 10. Cerebel says:

  Sadoveanu treagea o laba de fiecare data cand dadea o nota de 4…….si dadea multe !

 11. Rtt says:

  Nu ai auzit de români care au reușit să facă treabă afară?cum să auzi dacă ești ocupat doar cu manele? Lili, dacă e așa ușor să ajungi la o universitate de prestigiu, du-te și tu.nu sta la bandă ori la aranjat marfă pe raft

 12. HiHa says:

  Wow, au reusit sa fie admisi la un program de 3 ani la o universitate politehnica?
  Da, este Grand Ecole, dar nu pentru programul de 3 ani 🙂
  Un program care si-a inceput existenta in 2017?
  Chiar nu i-a sfatuit nimeni pe acesti elevi?

 13. Vrem o ţarã sã nu sarã says:

  Trãiascã geniul român, ar trebui sã scaneze dupã metalitãţile din ultimul rãzboi.

 14. Construția says:

  Ai noștri tineri în on-line învaţã la gât şomajului sã -i facă faţã.

 15. Andrei says:

  am si eu o curiozitate si anume, cu ce difera École Polytechnique Paris de Politehnica din Bucuresti? ca la poli Bucuresti numai pe baza de admitere se intra.Ce vor invata ei in plus acolo fata de sus mentionat facultate? Daca sa zicem ca la terminarea studiilor au loc de munca asigurat la Nasa sau ceva mega hiper institutie pe salarii enorme, ii inteleg.

 16. Sandu2100 says:

  Atatea comentarii pline de ura fata de acesti 2 tineri. Idiotilor in loc sa va bucurati, unii ii faceti in fel si chip. Felicitari celor 2 tineri, MU13 idiotilor care comenteaza aiurea

 17. Bihon CSM Oradea

  Renasc speranțele la calificare: CSM Oradea câștigă meciul din deplasare cu Szolnoki Olajbányász
  CSM Oradea a câștigat cu scorul de 75-58 meciul din deplasare cu Szolnoki Olajbányász.

  România

  Incident halucinant: O familie a fost atacată de propriii câini. Jandarmii au venit în ajutor
  Incidentul a avut loc miercuri după-amiaza, în locuința unei familii din Arad. Acasă se aflau bunicii împreună cu nepoțica lor. La un moment dat, unul dintre cei doi câini pe care aceștia îi dețin, a devenit agresiv și a mușcat-o pe bunică.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Selina și Construcții Bihor, oferte pentru parcarea de pe str. Iosif Vulcan 
  Inițiativa a stârnit nemulțumirea riveranilor, dar petiția lor n-a produs efectele dorite. Primăria a scos la licitație proiectarea și execuția parcării dintre case.

  BIHON CAO

  Cum se face accesul la Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  PSD și UDMR au blocat reorganizarea de la Școala Francisc Hubic
  Aleșii județeni au respins, pentru a treia oară, aprobarea organigramei Centrului de Cultură al Județului Bihor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Victorie civică la Sântandrei: Justiția spune ”NU” definitiv incineratorului de animale de lângă Palota
  Asociația ”Santandrei Metropolitan Area” (SMA) a reușit să blocheze definitiv prin intermediul justiției înființarea unui incinerator de animale pe raza comunei. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Drumul Oradea - Sânmartin - exproprieri în valoare de 2 milioane euro
  Consilierii județeni au aprobat marți culoarul de expropriere pentru drumul de legătură Oradea - Sânmartin. 4

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.