bihon.ro Web analytics

Europa își redeschide asimetric granițele. Vezi condițiile de călătorie pentru români

De Călin Corpaș
Reactualizat la:

Europa își redeschide asimetric granițele. Vezi condițiile de călătorie pentru români

Aeroporturile din Spania tocmai s-au redeschis călătorilor din Uniunea Europeană și din Spațiul Schengen, după trei luni de blocaj total, din cauza pandemiei de coronavirus. În imagine, tineri călători, la sosirea pe Aeroportul din Palma de Mallorca Foto: EPA
Reactualizat la:
Măsurile luate la intrarea pe teritoriile țărilor UE diferă, de la stat la stat. Nu se merge aprioric pe reciprocitate. Bunăoară, cetățenii români întâmpină restricții la intrarea în opt state, incluse pe lista verde de către Guvernul României.
Scris de Călin Corpaș - Măsurile luate la intrarea pe teritoriile țărilor UE diferă, de la stat la stat. Nu se merge aprioric pe reciprocitate. Bunăoară, cetățenii români întâmpină restricții la intrarea în opt state, incluse pe lista verde de către Guvernul României.

Pe lista verde, Guvernul României a inclus, până la această oră, 22 de state europene: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Elveția, Germania (cu excepția districtului Kreis Gutersloh), Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, ITALIA, FRANȚA metropolitană (teritoriul european al Franței), FINLANDA, IRLANDA și ESTONIA. Ultimele cinci țări din listă au fost adăugate de Institutul Național de Sănătate Publică în cursul serii de luni, 22 iunie, iar pentru călătorii care provin din aceste țări nu mai există restricții, începând de marți 23 iunie, ora 0. Lista actualizată poate fi consultată pe www.cnscbt.ro.
Persoanele asimptomatice care sosesc în România din aceste țări nu au obligația de a se autoizola, putând circula, practic, fără restricții, pe teritoriul țării noastre. Cu toate acestea, mai multe țări din această listă verde impun, totuși, anumite restricții severe cetățenilor români, la intrarea pe teritoriul lor. Este vorba despre Grecia, Cipru, Cehia, Slovacia, Slovenia, Finlanda, Irlanda și Malta.

Fiecare stat cu propriile sale reguli

Epidemia este încă prezentă, dar viața trebuie să își urmeze cursul. Europa își redeschide granițele, însă o face asimetric, fiecare stat impunându-și propriile sale reguli. Cetățenii britanici, irlandezi, suedezi și portughezi sunt printre cei mai indezirabili în acest moment, iar Danemarca, Irlanda, Slovenia, Finlanda și Malta au regimuri extrem de severe, mergând până la interdicții cvasitotale, la intrarea pe teritoriul lor.

BIHON.RO & JURNAL BIHOREAN VĂ PREZINTĂ CONDIȚIILE CE TREBUIE RESPECTATE LA INTRAREA ÎN ȚĂRILE UNIUNII EUROPENE, conform datelor transmise de portalul european reopen.europa.eu, valabile la data de 22 iunie:

UNGARIA

Cetățenii Uniunii Europene, implicit cetățenii români, pot intra în Ungaria fără restricții, incluzând aici cetățenii din țările Spațiului Economic European (SEE) – Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Elveția. În schimb, cetățenii britanici au nevoie de un permis special și în funcție de situația personală a fiecărui cetățean britanic, aceștia pot fi obligați la intrarea în carantină, pentru două săptămâni, în timp ce cetățenii maghiari care se întorc din Marea Britanie nu au nicio restricție la revenirea în țară.

AUSTRIA

Granițele Austriei sunt deschise pentru cetățenii UE și SEE, așadar inclusiv pentru cetățenii români, dar nu și pentru cetățenii ce provin din Suedia, Marea Britanie, Spania și Portugalia.

SLOVACIA

Cetățenii români au nevoie de teste negative la Covid-19, la intrarea pe teritoriul Slovaciei, deoarece România nu apare încă pe lista „țărilor sigure”, actualizată de guvernul slovac. Astfel, cetățenii români trebuie să prezinte un test PCR pentru Covid-19 nu mai vechi de 96 de ore și trebuie să rămână în izolare până primesc rezultatul unui nou test, realizat în Slovacia.
Pot intra fără restricții doar călătorii ce vin din următoarele țări: Cehia, Ungaria, Austria, Germania, Elveția, Liechtenstein, Slovenia, Croația, Bulgaria, Grecia, Cipru, Malta, Estonia, Letonia, Lituania, Finlanda, Danemarca și Norvegia și Islanda. Din Ucraina în Slovacia se poate intra doar în condiții speciale.
Detalii, pe https://www.mzv.sk/web/en/covid-19.

CEHIA

Restricțiile sunt ridicate gradual. Cetățenii cehi și rezidenții UE, prin urmare și cetățenii români, pot fi supuși unei carantine de 14 zile, dacă nu prezintă un certificat privind un test negativ de Covid-19. Aceleași condiții se aplică și cetățenilor cehi care se întorc din străinătate, cu excepția Slovaciei, Ungariei, Austriei și Germaniei (situație actualizată până la 11 iunie 2020, pe reopen.europa.eu).

CROAȚIA

Măsura autoizolării sau a carantinării a fost eliminată la intrarea în Croația. Prin urmare, românii amatori de turism în Croația nu trebuie să își facă probleme de acest gen. Totuși, măsura carantinării poate fi luată dacă se adeverește, la graniță, că persoana care vrea să intre în țară s-a aflat anterior în contact cu o persoană infectată cu coronavirus.
La intrarea în Croația, polițiștii de frontieră distribuie fluturașe cu instrucțiuni și recomandări ale Institutului Croat de Sănătate Publică. Detalii, pe koronavirus.hr.

SLOVENIA

Cetățenii români vor fi obligați la autoizolare timp de 14 zile, la intrarea pe teritoriul Sloveniei, deoarece România nu se regăsește, încă, pe lista celor 24 de țări exceptate de la această măsură. Polonia și Serbia se află și ele în situația României. Informații, pe https://www.nijz.si/en.

ITALIA

Cetățenii români pot intra în Italia fără restricții de niciun fel, la fel ca toți cetățenii UE, precum și cetățenii britanici și ai micro-statelor de pe teritoriul Italiei.

ELVEȚIA

Cetățenii români, ca mai toți cetățenii UE, pot intra în Elveția fără restricții. În schimb, li se ia temperatura pasagerilor ce ajung în Elveția cu avionul, direct din Suedia.

POLONIA

Cetățenii români, precum toți cetățenii UE, pot intra în Polonia fără restricții și fără riscul de a fi obligat la autoizolare. Cu toate acestea, la graniță se fac verificări, prin sondaj.

GERMANIA

Românii nu au restricții la la intrarea în Germania, țară care este deschisă total pentru cetățenii din UE și SEE. Se dau, însă, indicații de călătorie cu titlu personal. Cetățenii din afara UE și SEE sunt obligați la autoizolare vreme de 14 zile, la intrarea în Germania.

FRANȚA

Nu sunt restricții la intrarea în Franța. Cu toate acestea, călătorii simptomatici depistați în urma controalelor la graniță vor fi supuși carantinării, indiferent de naționalitatea lor. Cetățenilor britanici li se cere o autoizolare voluntară, la intrarea în Franța.

BELGIA

Fără restricții la intrarea în Belgia, pentru cetățenii UE și SEE. În schimb, se interzic călătoriile neesențiale din Belgia, în afara Uniunii Europene.

OLANDA

Turiștii români, precum și ceilalți cetățeni din UE nu au restricții la intrarea în țară, dar trebuie să urmeze regulile statului olandez împotriva răspândirii Covid-19. De asemenea, este obligatorie prezentarea la graniță a rezervării cazării, în Olanda. Turiștii din Marea Britanie și Suedia sunt obligați la o carantină de 14 zile.

LUXEMBURG

Fără restricții la intrarea în Marele Ducat.

DANEMARCA

Granițele sunt închise pentru cetățenii străini care nu au rezidență în Danemarca sau nu prezintă un motiv temeinic justificat pentru a intra în această țară. Un sejur cu conotații turistice nu este considerat ca justificare temeinică.
Rezidenții din Germania, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda pot intra în țară pentru a petrece sejururi în propriile lor case de vacanță din Danemarca, iar cei din Germania, Norvegia și Islanda pot intra în țară pe baza rezervărilor de ordin turistic.

SUEDIA

Nu există restricții la intrarea în Regatul Suediei.

FINLANDA

Finlanda a ridicat controalele la vămi cu Norvegia, Islanda și țările baltice, însă le menține pe cele cu Suedia și cu celelalte state membre ale Spațiului Schengen.
Autoizolarea este recomandată pentru toți cei care sosesc în Finlanda din toate celelalte țări europene, inclusiv din România, dar și din Rusia. Autoizolarea nu este cerută dacă persoana sosește din Estonia, Letonia, Lituania, Norvegia, Danemarca și Islanda.

LITUANIA

Cetățenii români pot intra în Lituania fără restricții, la fel ca și cetățenii din marea majoritate a țărilor europene. Este interzisă intrarea celor care ajung la granița Lituaniei provenind din Marea Britanie, Portugalia și Suedia, iar pentru cei care sosesc din Belgia și Irlanda, este obligatorie autoizolarea, vreme de 14 zile. Detalii, pe https://koronastop.lrv.lt/en/news/a-revised-list-of-coronavirus-safe-countries.

ESTONIA

Este permisă intrarea cetățenilor UE, însă autoizolarea este obligatorie dacă cetățeanul provine dintr-o țară în care rata infectărilor cu Covid-19 depășește 15 cazuri la 100.000 de persoane. Momentan, România este luată în evidență cu 12,1 cazuri la 100.000 de persoane. Prin urmare, nu e necesară autoizolarea cetățenilor români care intră în Estonia.

LETONIA

Și în Letonia se aplică aceleași reguli ca în Lituania și Estonia, cu precizarea că nu e necesară autoizolarea pentru cei care doar tranzitează această țară, aflată între Lituania și Estonia.

BULGARIA

Fără limitări, fără carantină pentru turiștii ce vin din România, Austria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania, Islanda, Norvegia, Elveția, Liechtenstein, Andorra, Monaco, San Marino, Vatican, precum și din Serbia, Bosnia Herțegovina și Muntenegru.
La graniță, aceștia vor trebui, totuși, să completeze o declarație privind luarea la cunoștință despre măsurile antiepidemice, luate de Ministerul Sănătății din Bulgaria, precum și asumarea riscurilor privitoare la posibila infecție cu Covid-19.
În schimb, turiștii care vin din Belgia, Portugalia și Suedia, precum și cei din Marea Britanie, Macedonia de Nord dar și toate celelalte țări, sunt obligați la autocarantinare, vreme de 14 zile.

GRECIA

Doar granița cu Bulgaria este deschisă. La intrarea în Grecia pe calea aerului, pe mări sau rutier/feroviar, se fac teste prin sondaj, iar acestea vor continua și după 1 iulie, în funcție de evoluția datelor epidemiologice. Dacă testul este negativ, vizitatorii se pot deplasa, mai departe. Dacă nu, este obligatorie autoizolarea.
Până la 30 iunie, toți vizitatorii veniți pe calea aerului din Italia, Spania, Olanda și Suedia sunt testați la sosire, pe aeroportul din Atena, iar o noapte de ședere la fața locului este obligatorie. Dacă testul este negativ, aceștia sunt liberi, dar dacă este pozitiv, sunt obligați la carantină sub supraveghere, timp de 14 zile. Pe aeroportul din Salonic, toți vizitatorii sunt testați, până la 30 iunie.

CIPRU

În Cipru, pot intra pentru turism, fără restricții, doar cetățenii țărilor de pe lista A și condiționat, doar cei de pe lista B. În cazul țărilor înscrise pe lista B, cetățeanul este obligat să se testeze PCR pentru Covid-19 în țara sa de origine, cu 72 de ore înainte de a se prezenta la vama cu Cipru.
Momentan, cetățenii României sunt plasați pe lista B, alături de țări precum Italia, Spania, Franța, Polonia, Belgia sau Israel. În schimb, vecini ai României, precum Ungaria, Bulgaria sau țări din regiune, precum Austria, Cehia, Slovacia, Slovemia sau Croația sunt pe lista A. Adică fără restricții.

FOTO: EPA

SPANIA

Măsura controalelor la granița cu Spațiul Schengen (Franța) urma să fie ridicată în data de 21 iunie, la pachet cu măsura autoizolării pe o perioadă de 14 zile. Controalele la granița cu Portugalia ar urma să fie ridicate la data de 1 iulie.

PORTUGALIA

Este permisă intrarea pentru cetățenii UE 27, țările membre Schengen, Regatul Unit, SUA, Brazilia și Africa de Sud. Sunt luate măsuri sporite de protecție pentru cei care vor să viziteze insulele Azore și Madeira. Aceștia sunt testați sau trebuie să prezinte un test valid. Detalii pe www.visitmadeira.pt și covid19.azores.gov.pt.

IRLANDA

Se recomandă evitarea oricărei călătorii în Irlanda, dacă nu este esențială. Călătorii sunt supuși autoizolării timp de 14 zile. La intrare, călătorii sunt obligați să completeze un formular special. Informații, pe www.gov.ie.

MALTA

Măsura autoizolării la intrarea în Malta este obligatorie la sosire, indiferent de naționalitate. Se așteaptă măsuri de relaxare, pentru a înlesni anumite coridoare de deplasare, din 1 iulie.

 

22 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. T. says:

  Irelevant testul,.
  E un test inventat acum 40 de ani pentru a depista SIDA.
  Dacă ai o simplă răceala îți iese pozitiv, apoi te bagă în spital cu medicamente experimentale.. .. iar dacă ai ghinion, treci automat pe cealaltă lume…
  Oricum Covid 19 are vreo 20 de denumiri : o grămadă de denumiri pentru tot tipul de răceli cum ar fi gripă, guturai, răceală sezonieră, Covid…

  • C says:

   Cam asa ceva, dar frica orbeste…

  • Korpas matreata says:

   Daca n-ar fi inca “matreata”aka Korpas prin redactie,ma indoiesc ca pe bihon.ro ar ajunge articole jurnalistice demne de luat in seama!👏🏻D-le Korpas,un articol bine structurat si la obiect!

  • deal says:

   PCR se foloseste pentru depistarea virusilor.Nu e nicidecum un test vechi de 40 de ani pentru sida reinventat acum.Ca orice test are pprecizia si sensibilitatea lui si nici viremia(concentratia de virusi) nu e constanta in corp,neluand la socoteala erorile umane de recoltare,testare.Altul mai bun nu este.

   • Treaba bună says:

    Orbirea noastră cea de toate zilele

   • Fekete says:

    Deal,

    Pune mâna pe carte și mai citește…
    Kary B. Mullis a inventat testul pcr acum 40 de ani.
    Este un test pentru a depista SIDA
    Pentru invenția sa a luat premiul Nobel
    Vezi aici :
    https://www.nobelprize.org/prizes/chemistry/1993/mullis/facts/

    Mai citește și vezi, că însuși inventatorul, a spus ulterior că are o precizie de doar 20 – 30 %…
    Un test pentru SIDA folosit pentru a depista o răceală.

    • Vasile says:

     Ai văzut din comentariul de mai sus partea cu “altul mai bun nu este”?

    • crysss says:

     Nu e test pt SIDA,e un Test folosit pt depistarea Virusului HIV in sangele omului …vorbesti prostii amice…E plina lumea de atotstiutori ca tine…Repet:Pentru depistarea Virusului !!! Poate fi folosit pt depistarea oricarui virus.Sunt imprtante Kit-urile !!!Despre Testele PCR s-a vorbit prima data in 1985,asta e altceva,desi se stia de el din 1984…PCR a devenit un gold standard al diagnosticului infecțiilor virale!!!!Prin PCR se poate detecta orice tip de bacterie, parazit, virus pornind de la ADN sau ARN.SARS-CoV-2 a fost descoperit, însă, acum câteva luni. Laboratoarele au fost nevoite să își obțină kiturile prin procedurile dezvoltate în aceste luni de către OMS. Fiecare tip de test necesită însă componente specifice (primeri sau sonde-sunt convins ca nu stii ce sunt dar e ok) pentru fiecare organism investigat. De aceea, un test pentru SARS-CoV2 trebuia să fie obținut de la zero.PCR funcționează doar prin analiza ADN-ului, iar COVID-19 este un virus ARN (Bill Gheitz n-are legatura aici sa stii), de aceea sunt necesare enzime care transformă materialul genetic viral–ARN în ADN, care va fi analizat.Pune mana si citeste apoi posteaza informatii. Sau esti in tabara celor care cred ca 5G-ul e de vina si este o conspiratie mondiala care vrea sa termine economic o adevarata forta a lumii care se numeste Romania…

     • - says:

      Bă cryss,

      Mai bea și niște apă.
      Apa face bine la creier.
      SIDA e tot una cu HIV.
      HIV e denumirea virusului SIDA în engleză.

     • JR says:

      Cryss,

      Te rog nu mai scrie prostii, râde lumea de tine…
      HIV e denumirea în engleză pentru SIDA
      Vezi aici
      https://ro.m.wikipedia.org/wiki/HIV

     • crysss says:

      Bah JR … mi-ai dat un link prin care te contraici singur prietene…”HIV reprezintă prescurtarea în limba engleză a Human Immunodeficiency Virus (Virusul Imunodeficienței Umane). De fapt, acest termen denumește două virusuri înrudite, din categoria retrovirusurilor, HIV-1 și HIV-2, care cauzează la om sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA). Aparținând retrovirusurilor, nu poate fi îndepărtat complet din organism pentru că acest tip de virusuri are capacitatea de a-și înscrie codul în codul genetic al celulei gazdă. O infectare cu HIV duce după o perioadă lungă de incubare, de ani, chiar zeci de ani, la declanșarea bolii SIDA” HIV e un Virus care cauzeaza boala numita SIDA … cum naiba sa insemne acelasi lucru? Bea apa si culca-te… vorbesti fara tine si tu si “-” . Puneti mana si cititi inainte sa jigniti sau sa combateti aiurea. (HIV-Virusul Imunodeficienței Umane iar SIDA – sindromul imunodeficienței dobândite).Un om poate fi purtator HIV fara a avea SIDA zeci de ani de zile wtf.(vezi Magic Johnson-poate ai auzit de el din intamplare).SIDA e cauzata de un virus,iar acel PCR cu kit-ul specific analizei poate descoperi un virus de genul asta. Cu un alt kit specific poate decoperi COVID-ul. Mari inteligenti sunteti dar habar n-aveti ca HIV si SIDA sunt 2 chestii diferite.Cand virusul HIV patrunde in organism, se dezvolta anticorpii anti-HIV, iar persoana devine “seropozitiva”. A FI SEROPOZITIV NU INSEAMNA A AVEA BOALA SIDA, CI DOAR A FI PURTATOR AL VIRUSULUI.SIDA este o boala infectioasa si transmisibila, provocata de un virus (HIV), care, patruns in organism, actioneaza asupra sistemului imunitar (de aparare al organismului), reducandu-i treptat capacitatea de actiune, pana la distrugere. Hai Noapte buna ca bateti campii pe aici

     • Jvvug says:

      Abureli… cu kit sau fără kit.
      Nu te lua după OMS.
      Aia de la OMS nu sunt doctori.
      USA de ce crezi că le-a retras finanțarea?
      Îi faceți la unu un test… azi iese pozitiv, poimîne negativ, apoi iară pozitiv.
      Amatori în halate în alb.

     • - says:

      Bă Cryss,

      Mai citește aici ce zice
      Dr. Stefan Lanka: Coronița – O pandemie de teste nevalidate.
      Vezi că de aici nu iese nicio șpagâ…

     • ? says:

      Bă Cryss,

      Mai pune mâna pe carte și mai citește aici :
      Dr. Stefan Lanka: Coronița – O pandemie de teste nevalidate.
      Nu te lua după șpăgarii aia de la OMS, Mafia Big Farna.

     • - says:

      Cryss, pune mâna pe carte și vezi ce zic doctorii
      Dr. Stefan Lanka: Coronița – O pandemie de teste nevalidate.
      Vezi aici :

      https://feli-popescu.blogspot.com/2020/04/dr-stefan-lanka-coronita-o-pandemie-de.html?m=1

  • Supozitor, supoziții says:

   Mansarđã la cap,constipaţie.

 2. T. says:

  Se știe ca televiziunile, mass-media din România au luat de la guvern 40mil euro.
  Se pare că și sărăciile de la Bihon au luat ceva mărunțiș..

 3. T. says:

  Bă Bihon,
  Comentariul ăsta îl publicați :
  MUIE psd
  Pentru asta nu ați luat bani ca să nu apară..

 4. ? says:

  Masaj pentru Cryss :

  OK… ,poți să crezi în Kit HIV, poate crezi în Kit SIDA… sau în kit OMS…
  Dar, înainte de astea, sincer, eroii în halate în alb cred în bani…

 5. CrisDumi says:

  Pentru sparanghelezi e doar simetric !?!

 6. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Stație de monitorizare a aerului la Sânmartin
  Sânmartinul este una dintre localitățile în care va fi amplasată una dintre cele 60 de noi stații de monitorizare a aerului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Florica Cherecheș afirmă că poate dezamorsa „bomba ecologică” de la Derna
  Deputatul promite ecologizarea siturilor contaminate cu reziduuri petroliere de la Balc, Derna și Suplac.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  USR reclamă lacune majore în achiziția de materiale din China. Li se cere demisia lui Mihai Jurca și dr. Gheorghe Carp
  Într-un document consistent pus la dispoziția publicului larg, USR Bihor acuză municipalitatea orădeană de manipulare și fals, în ceea ce privește modul în care a fost prezentată achiziția de materiale de protecție, din luna aprilie. Aceasta a costat circa 4 milioane USD, incluzând transportul, taxele și inspecția. 9

  Mapamond

  MAE: 99 de români, infectați cu COVID-19 în Austria
  Un număr de 99 de români au fost diagnosticați cu COVID-19, în Linz, Austria, anunță, marți, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Niciuna dintre persoanele infectate nu a fost spitalizată, precizează sursa citată. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bilanț la șase luni – minus 8,7 milioane lei
  La prima scadență fiscală din 2020 Direcția Economică anunță o scădere cu 9% a încasărilor din impozite și taxe locale, față de aceeași perioadă a anului trecut. 4

  BIHON Sport local

  Barajul pentru Liga 3 se joacă în 1, 5 și 9 august
  Comitetul de Urgență FRF a aprobat ieri, calendarul și regulamentul de organizare și desfășurare pentru partidele din mini-turneele de promovare în Liga 3.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.