bihon.ro Web analytics

Expoziție de excepţie: „Kabuki. Stampe japoneze”

De Camelia Buşu
Reactualizat la:

Expoziție de excepţie: „Kabuki. Stampe japoneze”

Reactualizat la:
Expoziţia va putea fi vizitată începând de sâmbătă, 24 octombrie, la Muzeul oraşului Oradea.
Scris de Camelia Buşu - Expoziţia va putea fi vizitată începând de sâmbătă, 24 octombrie, la Muzeul oraşului Oradea.

În vara lui 2018, stampe din colecţia avocatului George Şerban au fost expuse într-o expoziţie la Teatrul Naţional Bucureşti. Un an mai târziu, în aprilie 2019, se vernisa expoziția „Kabuki” la Muzeul Național Brukenthal.

E rândul Muzeului oraşului Oradea de a avea privilegiul să găzduiască expoziţia „Kabuki. Stampe japoneze. Ukiyo – E – Japonese theatre prints”, o incursiune în lumea fascinantă a gravurii, într-o călătorie imaginară în Japonia shogunală, într-un univers artistic de mare originalitate. Curatorul expoziţiei este Alexandru Chituţă.
Expoziţia este organizată în colaborare cu Ambasada Japoniei în România, Asociația Culturală Pictor „Octavian Smigelschi” și Societatea de Avocati „Șerban și Asociații”, şi va putea fi vizitată începând cu data de 24 octombrie în Cetatea Oradea, Palatul Princiar, etaj 1, sala 12. Lucrările din expoziţie fac parte din Colecția privată avocat George Șerban.

Colecția acestuia este alcătuită pe trei mari direcții: artă românească modernă și contemporană, artă europeană și artă japoneză. George Șerban are cea mai mare colecţie de stampe japoneze, 1800 de lucrări realizate de peste 50 de artiști japonezi începând cu secolul XVII, continuând cu secolele XVIII, XIX și XX. Avocatul investeşte de trei ani în această colecţie impresionantă.

Stampele japoneze au pătruns mai târziu în cultura românească, colecţiile din România fiind destul de puţine. Muzeul Naţional Brukenthal are câteva, de asemnea Muzeul Național de Artă al României are aproximativ 1000 de exemplare, şi mai găsim stampe şi la Biblioteca Academiei Române.

Expoziția de la Oradea prezintă imagini cu actori și scene de teatru Kabuki, realizate de artiștii japonezi pe parcursul secolelor XVII-XIX. Vor fi expuse circa 110 de stampe japoneze semnate de peste 27 de artiști.
Stampa este o imagine imprimată de cele mai multe ori pe mătase sau hârtie, după desene gravate pe piatră, plăcuțe de metal moale precum cupru sau zinc, sau pe lemn. Stampele reprezintă o importantă sursă de informație cu privire la cultura niponă, la tradiții și obiceiuri. Teatrul Kabuki a fost subiectul preferat de cele mai importante școli de artiști japonezi din istoria acestora: Școala Utagawa, Saraku, Școala Katsukawa, fondată de Shunsho şi Școala Torii.

Apariția artei ukiyo-e este strâns legată de climatul politic, social și economic din epoca Edo (1603-1868), perioadă în care, în ciuda izolaționismului adoptat, Japonia s-a bucurat de o creștere economică susținută. Xilogravurile ukiyo-e („imagini ale lumii plutitoare”) reflectă istoria bogată și modul de viață din Japonia. Ukiyo-e: The Art of the Japanese Print abordează mai multe tematici: gheișe și curtezane, actori kabuki, luptători de sumo, erotică, natură, subiecte istorice.

Una dintre particularităţile stilului de viaţă promovat de burghezia Edo este teatrul kabuki. Piesele erau inspirate din legende istorice sau din viaţa de zi cu zi. În mod tradiţional, spectacolele de kabuki erau susţinute doar de bărbaţi care moşteneau din familie rolul de actori. În gravuri era redată atmosfera spectacolelor, costumele generos decorate şi personalitatea actorilor.

La Oradea, vizitatorii vor putea admira începând de sâmbătă un număr de 110 lucrări de tip unic, diptic, și triptic. „Astfel de expoziţii sunt foarte rare. Nu găsiţi o alta pe întreg mapamondul, aşa că puneţi-o în agendă!”, anunţă colecţionarul George Şerban. Expoziția se poate vizita până în data de 31 martie 2021.

Artişti în expoziţie

– Secolul XVII: Hishikawa Moronobu (1618-1694),
– Secolul XVIII: Torii Kiyonaga (1752-1815), Kato Kiyomasa (1562-1611), Torii Kiyoshige (active 1716-1764), Torii Kiyonobu (1664-1729), Torii Kiyomasu I (1690s-1720s), Torii Kiyomasu II (1720-1750), Ippitsusai Buncho (1755-1790), Katsukawa Sunsho (1726-1793), Katsukawa Shundo (1778-?), Toshusai Sharaku (active )1794-1795, Katsukawa Shun’ei (1762-1819).
– Secolul XIX: Ochiai Yoshiiku (1833-1904), Utagawa Toyokuni I (1769-1825), Utagawa Kuniyasu (1794-1832), Utagawa Toyokuni II (1777-1835), Utagawa Kunisada Toyokuni III (1823-1880), Keisai Eisen(1790-1848), Utagawa Hiroshige (1797-1858), Utagawa Kunisada (1786-1865), Utagawa Kuniyoshi (1798-1861), Utagawa Kunisada III (1848-1920), Toyohora Kunichika (1835-1900), Torii Kiyodata (1844-1901), Torii Kiosada (1875-1941), Toyohara Chikanobu (1838-1912), Katsushika Hokusai (1760-1849).

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Sport local

  CAO 1910 Oradea merge din victorie în victorie
  Declicul produs în deplasarea de la Șomcuta Mare a dat roade. De atunci, echipa antrenată de Florin Farcaș a contabilizat doar victorii, una dintre ele fiind la „masa verde”.

  BIHON Sport local

  Luceafărul a condus de două ori, dar s-a întors fără niciun punct
  La echipa bihoreană și-a făcut debutul un internațional de juniori în vârstă de 15 ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  33 de agenții loto din Bihor sunt închise
  Conform anunțului făcut de Loteria Română, agențiile loto din localitățile aflate în scenariul roșu sunt închise temporar.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O mamă din Oradea a așteptat 27 de ore Ambulanța solicitată pentru fiica ei. Operatoarea 112 i-a închis telefonul în nas
  Caz revoltător la Oradea. O mamă a fost nevoită să aștepte 27 de ore pentru ca un echipaj al Ambulanței Bihor să se deplaseze pentru a-i testa fiica de coronavirus, femeia fiind în imposibilitatea de a se deplasa deoarece se afla în izolare. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bărbat prins în flagrant în timp ce fura o bicicletă din curtea unei case din Oradea
  Polițiștii orădeni au prins în flagrant delict un bărbat de 43 de ani din Mureș, în timp ce fura o biclicletă din curtea unei case din Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Expoziţia „Art-Eco”, un mesaj colectiv prin limbaj vizual, în apărarea planetei
  La Galerii de Arta -Reperaj. Cetate s-a deschis expoziţia „Art Eco” a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Oradea.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.