Fostul procuror militar şef Cătălin Ranco Pițu revine la Oradea. Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează lansarea cărții sale, „Mineriada s-a născut la Revoluție. Evenimentele din 13-15 iunie 1990”. Evenimentul va avea loc marți, 20 mai, ora 17:00, în Sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), şi va fi moderat de prof. univ. dr. Gabriel Moisa – manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal. Intrarea este liberă în limita a 150 de locuri.
„Cartea, apărută la Editura Litera, București, 2025, analizează violențele din 13-15 iunie 1990, evidențiind felul în care autoritățile postrevoluționare au orchestrat represiunea brutală împotriva protestatarilor din Piața Universității, folosindu-se de mineri și de forțe de ordine pentru a suprima opoziția civică și a reinstaura un control autoritar. Autorul oferă o perspectivă documentată asupra modului în care noul regim politic a deturnat idealurile Revoluției din 1989, transformând speranțele democratice într-o restaurație a vechilor structuri de putere”, anunţă organizatorii.
Cătălin Ranco Pițu, născut în 1973 la Timișoara, este o personalitate marcantă a magistraturii militare românești, specializat în drept penal și criminalistică. De-a lungul unei cariere de peste două decenii, a investigat cu meticulozitate evenimentele din decembrie 1989, culminând cu semnarea rechizitoriului în Dosarul Revoluției, un dosar alcătuit din 3000 de volume. În această calitate, Pițu a contribuit la trimiterea în judecată a unor lideri de rang înalt, precum Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, pentru infracțiuni contra umanității. De asemenea, a semnat rechizitoriul în Dosarul Mineriadei din iunie 1990.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Editura Litera, București.
Citiți principiile noastre de moderare aici!