bihon.ro Web analytics

Invitaţi la ziua lui Gojdu în Cetate. Muzeu sau casă memorială

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Cultura în Mişcare nu se dezminte. După ce i-a chemat pe orădeni la ziua lui Emanuil Gojdu la ştrand, acum organizează acelaşi eveniment în Cetate.
Scris de farcas - Cultura în Mişcare nu se dezminte. După ce i-a chemat pe orădeni la ziua lui Emanuil Gojdu la ştrand, acum organizează acelaşi eveniment în Cetate.

Asociaţia condusă de Favius Bunoiu a reuşi să determine autorităţile să restaureze statuia cărturarului, organiyând o petrecere de ziua lui Emanuil Gojdu în ştrand, acolo unde statuia se degrada abandonată.

Peste noapte, sub impulsul acestui eveniment, statuia a fost mutată în Cetate şi acum e restaurată. Pentru a-l vedea pe Gojdu la locul lui, Cultura în Mişcare reeditează evenimentul.

„Dragi orădeni, va invit să fiţi alături de mine la ceas aniversar. Sunt 217 ani de la naşterea mea. Din păcate nu mă pot deplasa aşa că vă invit să mă vizitaţi în locul meu de cazare temporară, Cetatea Oradea”, e invitaţia lansată de asociaţiei în numele cărturarurlui.

Evenimentul are loc sâmbătă, 9 februarie, ora 11.00 în contextul în care Flavius Bunoiu crede că „povestea statuii lui Emanuil Gojdu pare să se apropie de sfarsit. La mai bine de trei ani distanţă de ziua în care monumentul a fost demontat din Piaţa Unirii, ne face plăcere să vă anunţăm că statuia a fost restaurată şi pare pregătită să-şi reia locul cuvenit. În toată această perioadă, Asociaţia Cultura în Mişcare a urmărit cu interes subiectul şi a încercat să determine autorităţile locale să-şi îndrepte atenţia asupra acestui simbol al comunităţii noastre. Eforturile noastre au fost răsplătite când statuia a fost mutată din Ştrandul Iosia şi a fost dusă în Cetatea Oradea în vederea restaurarii. Din căte a lăsat să se înţeleagă, Primăria Oradea a decis mutarea statuii în Parcul 1 Decembrie, în apropierea liceului care-i poartă numele. Deşi ne-am fi dorit reamplasarea statuii în Piaţa Unirii, considerăm totuşi noul amplasament mult mai potrivit decât fostul perimetru prognozat -platoul taximetristilor din Centrul Civic”, spune Flavius Bunoiu.

Presiunea publică exercitată de Asociaţia Cultura în Mişcare a debutat pe 11 octombrie 2017, când a publicat un articol referitor la depozitarea necorespunzatoare a statuii lui Emanuil Gojdu în ştrandul Iosia din Oradea.

Articolul respectiv a fost preluat şi comentat pe larg atât de presa locală, cât şi de cea naţională precum şi de numeroşi membri ai comunităţii locale, CIM reuşind astfel să creeze o dezbatere şi interes în jurul acestui simbol al oraşului nostru. Asociaţia speră că şi cererile lansate în 2015 vor avea sorţi de izbândă: acordarea respectului cuvenit cunoscutului avocat Emanuil Gojdu prin amenajarea unui muzeu sau a unei case memoriale.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Acuzat că a încercat să-și ucidă fosta soție, fostul șef al Poliției Locale din Oradea a fost condamnat la 5 ani de închisoare
  Acuzat că a încercat să-și ucidă fosta soție, fostul polițist local Paul Kover a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Karpaten Bistro Haus, un restaurant orădean în stil bavarez! Evenimente private, meniul zilei, happy hour 1+1 gratis, muzică live, livrări la domiciliu!
  Orădenii care doresc să servească un meniu deosebit cu specific bavarez o pot face aproape de centrul orașului, la Karpaten Bistro Haus. Localul este situat pe strada Tudor Vladimirescu, nr. 77/A, pe locul fostului restaurant Intim.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Festivalul Baroc în Cetate: Oradea devine capitala muzicii baroce
  A doua ediție a Festivalului Baroc se va derula în perioada 23-31 mai 2022.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  An pregătitor pentru studenții străini din cadrul Universității din Oradea
  Studenții străini au la dispoziție un an pentru a învăța limba română, în cadrul unui program dezvoltat de Facultatea de Litere din Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 1,3 milioane de euro pentru Universitate din Oradea în cadrul Erasmus+
  Universitatea din Oradea se află în topul alocărilor de fonduri pentru proiectele de mobilitate Erasmus+.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Aleșii din Vadu Crișului, la „Trezoreria domnească” din Hajduszoboszló
  În cadrul unui proiect comun finanțat de către BGA (Ungaria), o delegație de 12 persoane din Vadu Crișului a făcut cunoștiintă cu oportunitățile de vizitare oferite de localitatea maghiară Hajduszoboszló.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.