bihon.ro Web analytics

Laboratoarele rurale se extind la nivel național

De Crina Dobocan

Laboratoarele rurale se extind la nivel național

Reactualizat la:
Echipa proiectului ,,Laboratoare rurale” a încheiat un parteneriat cu Asociația ,,Îngeri pentru suflete” și își dorește să elimine lipsurile care îngrădesc accesul la educație.
Scris de Crina Dobocan - Echipa proiectului ,,Laboratoare rurale” a încheiat un parteneriat cu Asociația ,,Îngeri pentru suflete” și își dorește să elimine lipsurile care îngrădesc accesul la educație.

Un studiu a arătat că peste 60% dintre școlile din mediul rural din România nu dețin un laborator informatic. Pornind de la această realitate, Ionuț Coman, directorul județean al Consiliului Tineretului din România, a lansat campania „Laboratoare rurale”, prin care a dotat șase laboratoare de informatică din județul Bihor (la Tulca, Tăuteu, Chiribiș, Balc, Suplacu de Barcău și Bogei), fiind utilizate de peste 1.500 de elevi.

Computerele donate școlilor au fost adunate într-o campanie de colectare de componente IT, de la companii și persoane fizice. Ulterior, cu sprijinul unei echipe de voluntari, între care cei mai activi au fost Ionuț Jarca și Andrei Lupu, le-au recondiționat, iar calculatoarele au ajuns în școli, dar și la copii care nu dețineau dispozitive pentru a lua parte la lecțiile online. Proiectul „Laboratoare rurale” își propune să se extindă la nivel național și să ajungă în toate școlile care nu dețin echipamentele necesare unui laborator de informatică. Aceste laboratoare sunt dedicate orelor de informatică, dar pot fi utilizate și pentru celelalte materii, oferind posibilitatea de a susține ore moderne, asistate de calculator.

Parteneriat

Recent, Ionuț a încheiat un acord de parteneriat cu Asociația „Îngeri pentrru suflete”, alături de care își dorește să dezvolte acest proiect la nivel național. Parteneriatul a avut imediat ecou, Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad, prin prof. Coralia Adina Cotoraci, a donat peste 100 de componente IT. Prin această donație, Asociația „Îngeri pentru suflete” a primit în cadrul campaniei 65 de monitoare PC, 48 de sisteme PC complete sau parțiale și componente pentru calculatoare.

„Doar în Bihor mai sunt peste 150 de școli care au nevoie. Aceste lipsuri îngrădesc accesul la educație pentru sute de mii de copii. Cererea fiind foarte mare, ne dorim să dezvoltăm proiectul la nivel național. Tocmai de aceea, am încheiat un parteneriat cu Asociația Îngeri pentru suflete (Alexandra Timar), alături de care ne dorim să dezvoltăm acest proiect, amenajând laboratoare. Ne dorim ca acestea să fie complet echipate, inclusiv cu mobilierul necesar și să reînnoim încăperea destinată laboratoarelor”, a explicat Ionuț Coman.

Pe lângă accesul la tehnologie, echipa de proiect dorește să amenajeze în viitoarele laboratoare și un spațiu în care elevii fără posibilități materiale să aibă acces la rechizite școlare.

„Pentru a putea realiza ceea ce ne-am propus, avem nevoie de sprijin de la companii și de la persoane fizice. Sprijinul poate consta în componente IT, obiecte de mobilier, materiale necesare renovării sau spriijin financiar. Noi dorim să le oferim o șansă elevilor care nu au acces la educație, iar peste ani, o să-i regăsim printre noi pe acei elevi cărora le-am dat o șansă la educație. Aceștia vor fi simpli angajați, dar și medici, ingineri sau poate chiar antreprenori”, a mai spus Ionuț Coman, inițiatorul acestui proiect.

Șase laboratoare din Bihor au fost dotate în cadrul campaniei „Laboratoare rurale”

Cum s-a dezvoltat proiectul ,,Laboratoare rurale”?

Oradea. Asociația ,,Cătunul Verde” a dezvoltat un proiect prin care își dorește să vină în sprijinul autorităților și să suplinească lipsa de tehnologie din școlile din Bihor. De asemenea, ONG-ul orădean vrea să le ofere o șansă la educație elevilor care provin din familii care nu-și permit să achiziționeze un calculator sau a un laptop. După o campanie de colectare de echipamente IT, desfășurată prin proiectul ,,Cercul Solidarității”, inspirat de receptivitatea orădenilor și a companiilor din Parcul Industrial, Ionuț Coman a ales să continue un alt proiect, numit ,,Laboratoare Rurale”.

Până în momentul de față, au reușit să adune aproape 250 de componente IT, componente ce trec printr-un amplu proces de recondiționare. Fiecare calculator este verificat, curățat, i se înlocuiesc anumite componente sau i se adaugă componentele necesare, pentru ca acesta să fie cât mai performant.

Toate acestea sunt făcute cu ajutorul unor voluntari pricepuți, pasionați de IT și dornici de a ajuta pe cei din jurul lor. În proiect sunt implicați voluntari de toate vârstele, dar, cei mai mulți sunt elevi de la Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu”. Doi dintre cei mai activi voluntari sunt artistul fotograf Ionuț Jarca și Andrei Lupu, avocatul elevilor din Bihor. Aceștia au fost alături de Ionuț Coman de la începutul proiectului ,,Cercul solidarității”.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  13 milioane de lei investiți pentru eficiența energetică a Spitalului Salonta
  În momentul de faţă, Spitalul Municipal Salonta deserveşte circa 60.000 de locuitori, reprezentând populația acestui municipiu și din localitățile limitrofe.

  România

  Berea slab alcoolizată ar putea fi vândută pe stadioanele din România

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O nouă campanie de e-mail-uri frauduloase, trimise în numele a șase bănci din România

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încă o demisie: Anca Grama a plecat din CJ Bihor. Vezi cine o va înlocui
  3

  BIHON Sport local

  CAO a aruncat tinerii în luptă cu CS Ineu. La orădeni a mai debutat un internațional de juniori

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ANL dublează chiriile. „Copiii și șobolanii împart același ANL”
  6

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.