bihon.ro Web analytics

Laborator de informatică realizat cu sprijinul voluntarilor

De Crina Dobocan
Reactualizat la:

Laborator de informatică realizat cu sprijinul voluntarilor

Reactualizat la:
Sub coordonarea lui Ionuț Coman, director regional de tineret, o echipă de voluntari a dotat un laborator de informatică la standarde europene.
Scris de Crina Dobocan - Sub coordonarea lui Ionuț Coman, director regional de tineret, o echipă de voluntari a dotat un laborator de informatică la standarde europene.

Elevii care frecventează Școala Gimnazială nr. 1 din Almașul Mare se pot bucura de un laborator de informatică nou-nouț. Noul laborator a trecut printr-o importantă etapă de reabilitare, de la parchet la instalații electrice, de la zugrăvit pereți și până la dotare cu mobilier, fiind complet echipat cu calculatoare tip desktop și sistem interactiv cu tablă smart și videoproiector. Astfel, elevii vor beneficia de o sală și sisteme moderne de IT.

„Cu entuziasm și energie, coordonați de o echipă de meșteri iscusiți și cu ajutorul și implicarea voluntarilor, în aproximativ 12 ore de muncă, am reușit să schimbăm fața laboratorului, dându-i puțină culoare și strălucire. Am reușit să finalizăm montarea parchetului, am zugravit pereții, am vopsit tabla, am pus uși noi, am finisat în proporție de 80% tavanul. Mai să nu recunoașteam acea sală sumbră care a fost odinioară.

Am trecut primul hop. Nu a fost nici greu, nici ușor. Ne întoarcem într-o altă zi, pentru a finaliza ceea ce a rămas”, a anunțat Ionuț Coman. Astfel, noul laborator, realizat cu sprijinul Profi România, în cadrul proiectului #Laboratoare Rurale, va fi inaugurat sâmbătă 27 februarie 2021, la ora 12:00.

Dincolo de satisfacția realizării primului laborator rural, cei 20 de tineri voluntari implicați și-au dezvoltat și unele abilități: de organizare și management de proiect (de la conceperea ideii de proiect până la implementare), comunicare persuasivă (scris, vorbit, folosind mijloacele media), abilitățile de cercetare, analiză, lucru în echipă, gestionare bugetară, dar și valori, precum creativitatea, perseverența, curajul.

Din echipa de proiect fac parte, printre alții, gojdistul Andrei Lupu, coordonatorul voluntarilor, dar și artistul Ionuț Jarca, cel care coordonează partea de recondiționare a calculatoarelor.

Calculatoare și laptopuri

„Proiectul nostru #LaboratoareRurale a derivat dintr-un alt proiect al Asociației Cătunul Verde, numit Cerul Solidarității, fiind o activitate a acelui proiect prin care colectăm componente IT, le recondiționăm și le donăm elevilor din familiile nevoiașe. Am dat o altă direcție proiectului, atunci când am aflat din presă nevoia comunității bihorene. Din păcate, în momentul de față sunt peste 150 de școli din mediul rural care nu dețin un laborator de informatică, iar elevii nu au acces la digitalizare. Astfel, am inițiat o campanie de colectare de componente IT printre firmele din parcul industrial, dar și de la persoane fizice. Împreună cu o echipă de voluntari am recondiționat toate acele echipamente, cu care, ulterior, am început să amenajăm laboratoare de informatică în școlile din mediul rural. Până în prezent am reușit să dotăm șase școli din județul Bihor, iar de la începutul campaniei am recondiționat peste 300 de calculatoare și 50 de laptopuri și tablete. Apoi ne-am întors la Școala Gimnazială nr. 1 din Almașu Mare, acolo unde am dus primele calculatoare. Aici urmează să inaugurăm primul laborator de informatică amenajat de la zero”, a reamintit Ionuț Coman.

Reamenajarea acestui laborator a durat aproximativ o lună de zile și s-a desfășurat cu ajutorul a peste 20 de voluntari din mai multe asociații, dar și elevi, profesori și părinți din comunitate. Ei au fost ghidați de doi constructori cu experiență, după un proiect al designerului Diana Micle.

Proiectul a prins viață în urma unui parteneriat semnat cu Asociația Îngeri pentru Suflete din Arad, condusă de Alexandra Timar, cu ajutorul Profi România.

„Ne-am propus ca proiectul Laboratoare Rurale să fie extins la nivel național, iar pentru Bihor, ținta noastră este să acoperim 10% din deficitul de laboratoare de informatică din mediul rural. Următorul județ în care o să amenajăm laboratoare de informatică va fi Aradul. Pe lângă accesul la tehnologie, în viitoarele laboratoatele vom amenaja și un spațiu în care elevii fără posibilități materiale să aibă acces la rechizite școlare. În viitor, acești elevi pe care îi ajutăm astăzi s-ar putea regăsi printre colegii noștri de birou, șefii noștri sau antreprenori”, este de părere Ionuț Coman.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Opinii

  Accident rutier. Recuperarea sumelor plătite de asigurator

  Mapamond

  Globurile de Aur 2021: Filmul „Nomadland” și serialul „The Crown”, marii câștigători ai galei. Vezi lista câștigătorilor

  Mapamond

  Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat pentru corupție

  România

  Șoferița care a provocat accidentul mortal din Capitală consumase alcool. A fost reținută
  1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Atenție, călători: devieri pe liniile de autobuz 14, 30 și 33

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Primăria prelungește pista de biciclete din zona Parcului Brătianu

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.