bihon.ro Web analytics

Lacul Ochiul Mare are „pleoapele” grele...

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Lacul termal din Băile 1 Mai este în continuare susţinut artificial, printr-un furtun ce pompează apă geotermală în lac.
Scris de Demian - Lacul termal din Băile 1 Mai este în continuare susţinut artificial, printr-un furtun ce pompează apă geotermală în lac.

 Ochiul Mare, lacul din Băile 1 Mai, îşi mai păstrează proprietăţile termale doar cu ajutorul unui furtun prin care se injectează apă geotermală de la un foraj al SC Turism Felix, aflat la câteva sute de metri distanţă. Nivelul lacului a scăzut drastic, dat fiind faptul că izvorul dublacustru debitează tot mai puţină apă. De altfel, o parte din lac a şi îngheţat, semn că temperatura izvorului devine o problemă tot mai mare.

Rezervaţia naturală din Băile 1 Mai e pusă în pericol deja de mai bine de un an. În decembrie 2011, lacul a secat la jumătate şi ulterior a şi îngheţat, punând în pericol nuferii şi speciile protejate. Ulterior, în luna august, în plin sezon estival, s-a constatat o nouă scădere drastică a nivelului apei de la Ochiul Mare. Muzeologii au alertat din nou autorităţile, la nivelul Prefecturii constituindu-se o comisie mixtă de control. S-au verificat atunci forajele din Băi, însă acţiunea a rămas oarecum în coadă de… peşte! Destui proprietari vizaţi au scăpat neverificaţi, deoarece autorităţilor nu li s-a deschis poarta.

În acest context, reprezentantul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) Bihor, Radu Miron, dădea astă-toamnă vina mai degrabă pe cauzele naturale, cum ar fi seceta, decât pe exploatarea nechibzuită şi ilegală a resursei geotermale. Muzeul Ţării Crişurilor este custodele rezervaţiei. Directorul Muzeului, Aurel Chiriac şi Radu Huza, muzeograful ce se ocupă direct de rezervaţie, nu înghit însă găluşca servită de omul care acordă licenţe de exploatare.

O rezervaţie naturală unică în Europa prin natura şi perenitatea sa, ce vine din terţiar, e pe cale să-şi dea duhul. Nici nu putem vorbi despre o surpriză prea mare, după 22 de ani de exploatare haotică a resursei geotermale, sub ochii suspect de indulgenţi ai autorităţilor, din toţi aceşti ani.

Ochiul adormit al Statului

Lacul a secat şi a îngheţat prima dată în urmă cu un an, tot iarna. Apoi, lacul era să dispară şi astă-vară, în august. Omul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) în Bihor, Radu Miron, a speculat momentul, dând vina îndeosebi pe secetă! Ca autoritate ce eliberează licenţe atât pentru foraje de apă rece, cât şi pentru exploatarea apei geotermale, Miron susţinea astă-toamnă că şi mâna omului a avut o influenţă asupra situaţiei dramatice în care a ajuns lacul cu nuferi Ochiul Mare, însă insista că anii de secetă şi-au spus cuvântul. Şeful ANRM în Bihor ignora însă faptul că lacul a secat prima dată în plină iarnă. Şi azi, lacul Ochiul Mare e mic. Tot mai mic. Poate că nu ar mai fi deloc, dacă nu s-ar fi găsit soluţia provizorie a alimentării lacului cu apa geotermală pompată printr-un furtun, de la un foraj al SC Turism Felix. O soluţie provizorie care tinde să se permanentizeze, chiar dacă este clar pentru toată lumea că nu se va putea continua aşa la nesfârşit. Este tot mai evident că fără o soluţie radicală, izvorul termal de sub lac va seca de tot, într-o bună zi. Dacă ziua aceea nu este deja aici.

Ieri, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac şi muzeologul Erika Posmoşanu au fost la faţa locului, în Băile 1 Mai. Erika Posmoşanu constata că nivelul lacului crescuse, totuşi, de duminică şi până ieri, marţi! Semn că activităţile de agrement şi tratament de peste weekend, din Băi, au un efect asupra lacului termal.

Raţionalizare?

Directorul Chiriac nu a dorit să facă declaraţii pe acest subiect, dar a transmis un semnal către toţi cei responsabili, într-un fel sau altul, de situaţia creată. Aurel Chiriac consideră că apa termală ar trebui folosită în Băi doar pentru tratamente. Adică, s-ar impune o raţionalizare a folosirii apei curative. De asemenea, reinjectarea apei geotermale e o necesitate, e de părere directorul Muzeului. Aşa cum procedează Transgex la forajul din cartierul Nufărul, folosit la încălzirea locuinţelor. La fel cum, de altfel, se face şi în Ungaria! De altfel, muzeologii orădeni nu cred în niciun caz că seceta e motivul principal pentru secarea lacului termal Ochiul Mare din Băile 1 Mai.

Cum rezervaţia naturală e pusă în pericol, muzeologii au adus la Muzeu mai multe exemplare din fauna specifică rezervaţiei, precum roşioara lui Racoviţă şi melcul relict. Pentru ca aceste specii să nu dispară de tot.

Miercuri, la Prefectură a fost convocată o şedinţă în care se va analiza situaţia de la rezervaţia naturală din Băile 1 Mai. Rămâne de văzut care vor fi soluţiile. În toamna anului trecut, prefectul Claudiu Pop lua în calcul inclusiv raţionalizarea folosirii apei geotermale în Băile 1 Mai şi Băile Felix. De atunci, nu s-a făcut însă niciun pas în acest sens.

Călin Corpaș, Cristian Horgoș

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  S-a stins din viaţă un mare dascăl: Dorel Tifor
  S-a stins un dascăl cum puţini mai sunt în ziua de astăzi.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Muzică populară, teatru-dans şi muzică clasică în Piaţa Unirii
  Evenimentul a fost organizat pe baza protocolului dintre Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Multipla campioană Elena Pagu, la 96 de ani, la startul Beiuș Runnnig Day
  Evenimentul care a avut loc pe 12 iunie 2021 se află la cea de-a doua ediție și a reunit la start sute de participanți printre care și mari campioni.

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON CAO

  Întrerupere în furnizare apei în Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 400 de teste efectuate, un singur caz nou de coronavirus
  Numărul de cazuri noi continuă să fie redus în județul Bihor. 1

  Ştiri sportive

  Prima declaraţie a medicului care l-a salvat pe Christian Eriksen
  Medicul care l-a ajutat pe Erksen pe teren, medicul echipei naţionale a Danemarcei, Morten Boesen, a povestit despre momentele în care fotbalistul a fost la un pas să-şi piardă viaţa pe teren. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vaccinarea anti-coronavirus, restrânsă în Bihor
  Din pricina numărului tot mai mic de doze de ser anti-Covid administrate zilnic în Bihor, s-a decis reorganizarea procesului de vaccinare.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.