bihon.ro Web analytics

Memorialul generaţiei pierdute: Eva Heyman, imortalizată în Oradea

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Dezvelirea memorialului din Parcul N. Bălcescu este rodul muncii Asociaţiei Tikvah şi a generozităţii donatorilor privaţi, persoane sau instituţii şi culte.
Scris de Demian - Dezvelirea memorialului din Parcul N. Bălcescu este rodul muncii Asociaţiei Tikvah şi a generozităţii donatorilor privaţi, persoane sau instituţii şi culte.

După trei ani de efort şi colectare de fonduri, Asociaţia Tikvah şi-a văzut, ieri, dorinţa realizată. Intarea în Parcul Bălcescu, loc situat în vecinătatea fostei gări de unde a pornit uriaşa deportare a populaţiei evreieşti spre lagărele naziste, este străjuită de memorialul Eva Heyman. În varianta sa de bronz, realizată de sculptoriţa britanică Flor Kent, adolescenta evreică din Oradea ţine mâna pe jurnalul său. Pe blocul de piatră, locul rămas gol, invită trecătorul la pauză, reflecţie.

Public generos

Anterior dezvelirii lucrării din parc, Asociaţia Tikvah a organizat o scurtă prezentare a demersurilor şi intenţiilor sale, peste drum, la Biblioteca Judeţeană. Holul s-a umplut de lume – membri ai comunităţii evreieşti din Oradea, elevi veniţi cu clasa de la Liceul Aurel Lazăr sau de la Liceul Onisifor Ghibu, reprezentanţi de instituţii publice precum şi şefi a mai multor culte religioase, dar nu şi cel majoritar. Autoarea lucrării, Flor Kent şi arhitectul Emodi Tamas – cel care a oferit gratuit o parte din documentaţia necesară amplasării statuii, s-au aflat în public şi au primit mulţumiri din partea Emiliei Teszler.

Mulţi dar…

„Suntem mulţi azi aici. Dar suntem puţini faţă de cei care au pierit în Holocaust, faţă de câţi suntem în Oradea. Unde sunt ceilalţi orădeni?”, a fost constatarea – apel formulată de episcopul greco-catolic Virgil Bercea.

Anterior, sculptoriţa a oferit o scurtă descriere a lucrării sale: „aşa cum o percepem din jurnalul ei personal, Eva a fost un copil plin de imaginaţie, cu o mare poftă de viaţă. Nu a fost să fie .Zâmbetul său special a încetat să existe. Nu apare, deci, nici în lucrare. Acest memorial este dedicat tuturor Evelor, din trecut şi din prezent, care au făcut şi fac faţă persecuţiei. Trist, dar lumea este, încă plină de războaie şi prejudecăţi”, crede Flor Kent.

Ca descendeţi ai unora direct afectaţi de tragedia Holocaustului, evreii mesianici au fost reprezentaţi de David Nagy. „Două feluri de sentimente trăiesc în această zi. Primul e de tristeţe pentru copiii şi adolescenţii care au pierit în Holocaust şi acesta persistă cu zilele şi cu anii. Al doilea este de speranţă. Până vor fi comemorări,  inaugurări precum cea de azi, până atunci nu e pierdută speranţa că vom conştientiza unde poate duce ura”, a spus rabinul.

Festivitatea organizată de Asociaţia Tikvah a fost o revărsare de emoţie – tristeţe amestecată cu speranţă şi recunoştinţă.

„Shalom”, a fost salutul adresat audienţei de Shraia Kav, rabin de Oradea şi al Transilvaniei. „Sunt situaţii în viaţă când chiar nu ai ce să spui. Şi tăcerea poate spune multe iar când e vorba de Shoah, e de preferat să stăm în linişte”, a îndemnat acesta.

Doar ulterior, în parc, sfatul său a fost ascultat. Audienţa a ascultat în parc, în prezenţa statuii interpretarea la vioară a piesei A Yiddishe Mame – Mamă evreică, oferită cu emoţie vizibilă de Levi Nicolae şi îngânată cu nostalgie, în ebraică, din public. După aceea, Maia Teszler şi viceprimarul Mircea Mălan au dezvelit lucrarea şi o linişte oarecum nefirească a acoperit zumzetul evenimentului pentru câteva zeci de secunde.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Sport local

  Start la Memorialul Antonio Alexe. Un punct diferență între vicecampioanele României și Bulgariei

  România

  Cum va fi verificat certificatul verde? Aplicaţia e deja disponibilă
  Autorităţile au impus noi restricţii în România: cei care merg la restaurant, nuntă, eveniment sportiv, spectacol sau concert vor trebui să prezinte certificatul care atestă vaccinarea anti-Covid-19, testarea sau trecerea prin boală. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Cauzele accidentului grav din Arieșeni, în care un bihorean a fost preluat de elicopterul SMURD, după ce s-a răsturnat cu autoturismul
  Accidentul rutier s-a produs joi după-masa pe raza comunei Arieșeni, județul Alba. 3

  BIHON CAO

  7 străzi din Oradea rămân miercuri pentru câteva ore fără apă

  BIHON CAO

  CITIRI CAO 13.09.2021-17.09.2021

  BIHON CAO

  Patru străzi din Oradea rămân luni fără apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Scandal în ședința CJ. Bolojan: „Mie nu mi-a prestat Ansamblul Crișana niciun fel de activitate"
  Contre în Consiliul Județean Bihor între Ilie Bolojan și consilierii UDMR și PSD pe marginea desființării Ansamblului Crișana și externalizării serviciilor folclorice. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La MedLife Oradea, consultația de diabet e gratuită cu bilet de trimitere CAS
  Diabetul zaharat reprezintă o boală cronică tăcută, netransmisibilă, care nediagnosticată și mai ales netratată duce la multiple complicații. Diagnosticarea și tratarea corectă previne apariția complicațiilor și mai ales persoana diagnosticată poate avea o viață perfect normală.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Raluca Turcan, de la Oradea: Salariul minim va crește, taxele pe muncă nu scad
  Ministrul Muncii promite că majorarea salariului minim va fi una consistentă, ea urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.