bihon.ro Web analytics

O nouă sursă de mirosuri la Sântandrei

Reactualizat la:
Reactualizat la:
La Sântandrei va fi construită o fermă de pui cu 528.000 de capete.
Scris de farcas - La Sântandrei va fi construită o fermă de pui cu 528.000 de capete.

Locuitorii din Sântandrei sunt îngrijoraţi. O fermă de pui cu 528.000 de capete este pe cale să se construiască în localitate. Aceasta ar urma să se adauge celei de pui, de 42.000 capete şi celei de 24.000 de porci, existente în comună. Acest lucru ar trebui să le dea de gândit şi locuitorilor din Rogerius şi Ioşia, dar nu numai, cât şi celor din satele învecinate, care sunt „parfumaţi” periodic cu mirosul ce provine din zonă.

Potrivit informaţiilor primite de la un locuitor din Sântandrei, marţi, 14 iunie, de la ora 15:00, la Primăria Sântandrei va avea loc o dezbatare publică pe această temă. „Vrem să ne mobilizăm mai mulţi locuitori şi să blocăm această extindere. Am invitat-o şi pe Nadia Pal care se «luptă» cu Nutrientul de mai mulţi ani şi a promis că va veni”, ne-a informat locuitorul din Sântandrei.

Acesta este îngrijorat de faptul că se prevede „o platformă de dejecţii descoperită” lângă drumul judeţean şi apoi deversarea dejecţiilor pe câmpurile agricole. „Nimic despre o staţie de epurare sau vreo centrală pe biomasă care să folosească dejecţiile (cum există la Săcueni). Există un bloc de locuinţe chiar la intrare în fermă, unde există proprietari persoane private, deci nu se respecta nici o distanţă minimă faţă de zonele de locuit. Apoi studiul de impact de mediu se referă doar la mirosurile generate de noua extindere şi ei spun că se încadrează în limite, fără a ţine cont de ferma existentă şi dejecţiile (mirosurile) care există deja la Palota. Suntem afectaţi cei din Sântandrei, dar daca bate vântul spre Oradea mirosul va ajunge şi în oraş”, mai spune omul.

Anul trecut a existat o dezbatere publică despre care n-a ştiut nimeni, fiind ţinută la secret.

Concluziile studiului

Concluzia finală a studiului de impact asupra stării de sănătate a populației, elaborat de Centrul de mediu și sănătate Cluj-Napoca este că „Impactul global al funcționării complexului de ferme asupra calității aerului nu va fi semnificativ, estimările arătând că amoniacul și pulberile generate vor avea concentrații în imisii sub normele în vigoare. Măsurătorile actuale au arătat că funcționarea corespunzătoare a fermei de pui de carne existente generează în imisii, concentrații cu cel puțin un ordin de mărime mai mici față de cele normate pentru perioada de mediere de 24 ore”.

„În concluzie, modernizarea și funcţionarea fermei la capacitatea sa maximă va afecta calitatea aerului atmosferic în limite admisibile, dar nu va induce un impact negativ asupra factorilor de mediu: sănătatea populației, apă, sol, subsol, biodiversitate”, susţine studiul în cauză.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Sport local

  Start la Memorialul Antonio Alexe. Un punct diferență între vicecampioanele României și Bulgariei

  România

  Cum va fi verificat certificatul verde? Aplicaţia e deja disponibilă
  Autorităţile au impus noi restricţii în România: cei care merg la restaurant, nuntă, eveniment sportiv, spectacol sau concert vor trebui să prezinte certificatul care atestă vaccinarea anti-Covid-19, testarea sau trecerea prin boală. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Cauzele accidentului grav din Arieșeni, în care un bihorean a fost preluat de elicopterul SMURD, după ce s-a răsturnat cu autoturismul
  Accidentul rutier s-a produs joi după-masa pe raza comunei Arieșeni, județul Alba. 3

  BIHON CAO

  7 străzi din Oradea rămân miercuri pentru câteva ore fără apă

  BIHON CAO

  CITIRI CAO 13.09.2021-17.09.2021

  BIHON CAO

  Patru străzi din Oradea rămân luni fără apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Scandal în ședința CJ. Bolojan: „Mie nu mi-a prestat Ansamblul Crișana niciun fel de activitate"
  Contre în Consiliul Județean Bihor între Ilie Bolojan și consilierii UDMR și PSD pe marginea desființării Ansamblului Crișana și externalizării serviciilor folclorice. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La MedLife Oradea, consultația de diabet e gratuită cu bilet de trimitere CAS
  Diabetul zaharat reprezintă o boală cronică tăcută, netransmisibilă, care nediagnosticată și mai ales netratată duce la multiple complicații. Diagnosticarea și tratarea corectă previne apariția complicațiilor și mai ales persoana diagnosticată poate avea o viață perfect normală.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Raluca Turcan, de la Oradea: Salariul minim va crește, taxele pe muncă nu scad
  Ministrul Muncii promite că majorarea salariului minim va fi una consistentă, ea urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.