bihon.ro Web analytics

Premieră naţională: F.A.D. (Noduri și plăci)

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Este cea de a doua premieră națională din acest an a Trupei Iosif Vulcan.
Scris de Demian - Este cea de a doua premieră națională din acest an a Trupei Iosif Vulcan.

Tânărul regizor Horia Suru propune, în premieră naţională, un text foarte nou, care a avut premiera în 2015 la Londra, şi iată că în 2018 ajunge şi în România, pus în scenă la Teatrul Regina Maria din Oradea. Textul este scris de Nicola Wilson, iar piesa „Noduri și plăci” a fost tradusă din limba engleză de către Ionuț Grama special pentru proiectul Teatrului Regina Maria. Titlul original a fost înlocuit de acronimul „F.A.D.”, care înseamnă Familial Alzheimer`s Disease și se referă la o subcategorie a bolii Alzheimer, caracterizată prin debutul precoce și prin faptul că gena este transmisă ereditar. Denumirea „Noduri și plăci”, păstrată ca subtitlu, are însă aceeași importanță edificatoare pentru text, deoarece nodurile și plăcile sunt considerate ca fiind principalii factorii declanșatori ai bolii Alzheimer.

„Este un subiect care m-a interesat în mod special să îl fac, şi am găsit aici conjunctura potrivită. Pe mine mă interesează problemele şi dilemele societăţii în care trăim, şi mi se pare important ca acestea să fie tratate pe scenă”, spune regizorul Horia Suru. „Subiectul piesei se desfăşoară pe parcursul a 26 de ani, un puzzle destul de complicat, pe care spectatorul este chemat să îl rezolve. Este o combinaţie foarte interesantă între o tratare analitică – e foarte multă informaţie pură, care trebuie digerată, asimilată, înţeleasă – versus relaţiile, emoţiile, tot ceea ce ar trebui să primim «pentru suflet»”.

Spectacolul tratează tema bolii Alzheimer familială într-o manieră captivantă, surprinzând momente din viața Verei, care se află la diferite etape ale mentalității și la diferite vârste. Vivacitatea atmosferei de familie se estompează când ea decide să le dezvăluie soțului și copiilor că are deja primele simptome ale acestei boli, însă doar pentru un moment. Trăsătura care-i caracterizează pe toți, surclasând astfel gena F.A.D., este capacitatea de a evita în mod conștient să ia ceva prea în serios, chiar și în cele mai nepotrivite momente. Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani!

Echipă tânără

Echipa de creație a spectacolului este formată din tineri talentați. „Ne bucurăm de colaborarea cu facultatea din Cluj-Napoca. Nu este pentru prima oară. La spectacolul «În inima nopţii – Episodul Lear» am colaborat cu Universitatea din Târgu Mureş şi cu cea din Cluj-Napoca”, spune Victoria Balint, directorul artistic al Teatrului Regina Maria.

Decorul spectacolului este realizat de scenograful Cristian Marin, muzica originală este creația lui Petre Ancuța, ca o noutate este prezenţa lui Cristian Niculescu în echipa tehnică, cel care realizează light design-ul. Coregrafia este coordonată de Arcadie Rus. „Cred că este importantă estetica vizuală în care uneori actorii sunt ghidaţi din afară, pentru a se ajunge la un efect care ţine pur şi simplu de construcţia noastră, ca mai departe să ajungem la o emoţie. Teatrul nu înseamnă numai voce, teatrul înseamnă şi corp. Iar corpul este un instrument, şi acesta trebuie să fie cât mai bine controlat. Părţile de coregrafie sunt construite pe versuri şi pe dramaturgia momentelor care se înglobează în spectacol ca un puzzle”, explică Arcadie Rus.

Premiera spectacolului „F.A.D.” va avea loc duminică, 11 martie, de la ora 19:00, la Sala Mare. Din distribuție fac parte actorii: Ioana Dragoș Gajdo, Georgia Căprărin, Richard Balint, Eugen Neag, Corina Cernea și Gabriela Codrea. Pe lângă actorii Trupei Iosif Vulcan, vor face parte din distribuție studenții Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca Calița Nantu și Yannick Becker, precum și tânăra actriță Carina Bunea, pe care publicul orădean o poate vedea și în spectacolele „În inima nopții – Episodul Lear” și „Domnul Jurdan”.

Orchestra care va cânta live este formată din artiștii orădeni Henrietta Varady (pian), Flaviu Seretoc (contrabas), Alexandru Seretoc (tobe) și Georgiana Mircescu (flaut).

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -B. 09.12.2021- 10.12.2021 - PL Oradea - anuntate cu 2 zile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 400 de șoferi amendați în weekend: 38 au rămas fără permis de conducere
  Polițiștii bihoreni au acordat 439 de sancțiuni în perioada 3-5 decembrie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Reabilitarea Școlii Gimnaziale Dacia, finalizată
  Primăria a recepționat lucrările derulate în ultima perioadă la unitatea de învățământ, în contul unui proiect cu finanțare europeană.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Târgul de Crăciun de la Sibiu, Cluj-Napoca sau Oradea? Care este cel mai frumos?
  După un an de pauză provocată de restricțiile Covid-19, Târgurile de Crăciun au revenit în marile orașe ale României. 6

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Arestați după ce au spart o casă din Oradea și au furat picturi și bani
  Doi bărbați, de 42 și 44 de ani, ambii din comuna Sărmășag, județul Sălaj, au fost arestați pentru infracțiunea de furt calificat.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Incendiu provocat de jarul căzut din centrala termică
  Pompierii bihoreni au intervenit duminică seara pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din din localitatea Hodoș, comuna Sălard.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.