bihon.ro Web analytics

Proiecte importante pentru managementul riscului la inundații

De Simona Drimbău

Proiecte importante pentru managementul riscului la inundații

FOTO: Prefectura Bihor
Pentru a afla părerea bihorenilor ABA Crișuri a creat un chestionar online.
Scris de Simona Drimbău - Pentru a afla părerea bihorenilor ABA Crișuri a creat un chestionar online.

Pentru prima dată de la începutul pandemiei, Comitetul de Bazin Crișuri, prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, s-a reunit în ședință de lucru, marţi, 23 noiembrie, în format hibrid.

În sala mare a Instituției Prefectului județului Bihor, precum și pe platforma online, membrii Comitetului, alături de reprezentanții autorităților locale, județene, operatorilor de apă, instituțiilor publice, agenților economici și ONG-urilor de mediu din Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara, Sălaj și Satu Mare au analizat două proiecte importante pentru managementul riscului la inundații și gestionarea calitativă a resurselor de apă.

Protejaţi

Cu acest mesaj, echipa Administrației Bazinale de Apă (ABA) Crișuri a prezentat invitaților obiectivele și primele etape ale proiectului național RO-FLOODS. Proiectul Întărirea capacității publice centrale în domeniul apelor în scopul impementării etapelor Directivei Inundații – SIPOCA 734, pe scurt RO-FLOODS, este implementat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în parteneriat cu Administrația Națională Apele Române. Prin acest proiect, Banca Mondială acordă Guvernului României asistență tehnică în scopul dezvoltării capacităţii de management al riscului la inundații în cadrul autorităţilor și instituţiilor publice din domeniul gospodăririi apelor. Valoarea totală a proiectului este de cca 140 de milioane de lei. În cadrul proiectului, până la finalul anului 2022 se vor reactualiza hărțile de hazard și de risc la inundații. Procesul de reactualizare ține cont inclusiv de efectele schimbărilor climatice, fiind propuse și promovate cu prioritate măsuri de infrastructură verde și de reconstrucție ecologică a râurilor.

„Anual, inundațiile din România provoacă pagube și pierderi economice estimate la 140 milioane de euro. În același timp, însă, datorită lucrărilor hidrotehnice existente și a măsurilor operative din teren, anual sunt evitate pagube în valoare de aproximativ 1 miliard de euro. Măsurile de apărare împotriva inundațiilor trebuie adaptate și actualizate în mod constant, așa cum am procedat în ultimii doi ani”, a declarat Dumitru Țiplea, președinte Comitet de Bazin Crișuri.

Una dintre cerințele importante ale Directivei Cadru pentru Apă o constituie identificarea problemelor importante de gospodărire a apelor din cadrul spațiului hidrografic. „Planul de management al spațiului hidrografic Crișuri este o oportunitate de a lucra împreună. Documentul este un instrument prin care se urmărește îmbunătățirea calității mediului acvatic pentru riverani, organizații nonguvernamentale, instituții din resortul de mediu, autorități locale și județene”, spun reprezentanţii Prefecturii.

În planificarea aferentă perioadei 2022-2027 sunt stabilite măsuri pentru categoriile de probleme importante de gospodărire a apelor, astfel încât să fie atinse obiectivele de mediu şi să se prevină deteriorarea stării bune a corpurilor de apă de suprafață şi subterane. Documentul supus consultării publice prezintă abordarea ABA Crișuri asupra problemelor semnificative de gestionare a apelor care vor fi luate în considerare în Planul de management al spațiului hidrografic Crișuri 2022-2027.

„Un capitol important al proiectului Planului de Management actualizat al spațiului hidrografic Crișuri 2022-2027 îl reprezintă Programul de măsuri care cuprinde toate măsurile ce trebuie luate, astfel încât obiectivele de mediu să fie atinse până în 2027.” a declarat Pásztor Sándor, directorul ABA Crişuri şi membru Comitet de Bazin Crișuri.

Pentru a afla părerea bihorenilor despre acest document, ABA Crișuri a creat un chestionar online, disponibil pe https://crisuri.rowater.ro/chestionar. Consultarea publică pe acest subiect este deschisă până în decembrie 2021.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Triazã says:

  Betonu salveazã
  Dacã-i pus
  Dig şi bareazã.

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un transport agabaritic va tranzita județul Bihor. Traseul vehiculului
  CNAIR a anunțat, miercuri, că în următoarea perioadă se va efectua un transport agabaritic cu depășiri pe ruta Sibiu-Borș II.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încă o contestație a fraților Costa și a pompierului Butuc, respinsă de Curtea de Apel Oradea
  Frații Florin și Andrada Costa și fostul pompier Cătălin Butuc rămân în continuare după gratii. Curtea de Apel Oradea a respins miercuri, contestația celor trei tineri care au terorizat o femeie, de prelungire a arestului preventiv.

  BIHON Sport local

  Turneu caritabil la Avram Iancu. „Maracanito 2021, ediție specială Ionuț Mânz”

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  VIDEO | Dacă o persoană are anumite boli, trebuie să evite vaccinul? Răspunde dr. Ramona German, medic specialist în medicina de familie
  Întrebarea și răspunsul au fost formulate în cadrul dezbaterii „În dialog cu medicii”, moderată de către jurnalistul Octavian Haragoș. Dezbaterea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare desfășurată sub genericul „COVID-19 și vaccinarea: Realitatea dozată fără prejudecăți”, inițiată de către Primăria Municipiului Oradea.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ - C. 10 si 15.12.2021 - PL Salonta + Rural + Oradea - anuntate cu 2 zile

  Mapamond

  Pfizer: Doza 3 a vaccinului este eficientă împotriva Omicron. Un nou vaccin va fi gata în martie
  Reprezentanții companiei Pfizer anunță că doza 3 a vaccinului anti-COVID este eficientă împotriva variantei Omicron. Un nou vaccin, adaptat noii variante a virusului, ar putea fi lansat în luna martie. 8

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.