bihon.ro Web analytics

Proiecte importante pentru managementul riscului la inundații

De Simona Drimbău

Proiecte importante pentru managementul riscului la inundații

FOTO: Prefectura Bihor
Pentru a afla părerea bihorenilor ABA Crișuri a creat un chestionar online.
Scris de Simona Drimbău - Pentru a afla părerea bihorenilor ABA Crișuri a creat un chestionar online.

Pentru prima dată de la începutul pandemiei, Comitetul de Bazin Crișuri, prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, s-a reunit în ședință de lucru, marţi, 23 noiembrie, în format hibrid.

În sala mare a Instituției Prefectului județului Bihor, precum și pe platforma online, membrii Comitetului, alături de reprezentanții autorităților locale, județene, operatorilor de apă, instituțiilor publice, agenților economici și ONG-urilor de mediu din Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara, Sălaj și Satu Mare au analizat două proiecte importante pentru managementul riscului la inundații și gestionarea calitativă a resurselor de apă.

Protejaţi

Cu acest mesaj, echipa Administrației Bazinale de Apă (ABA) Crișuri a prezentat invitaților obiectivele și primele etape ale proiectului național RO-FLOODS. Proiectul Întărirea capacității publice centrale în domeniul apelor în scopul impementării etapelor Directivei Inundații – SIPOCA 734, pe scurt RO-FLOODS, este implementat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în parteneriat cu Administrația Națională Apele Române. Prin acest proiect, Banca Mondială acordă Guvernului României asistență tehnică în scopul dezvoltării capacităţii de management al riscului la inundații în cadrul autorităţilor și instituţiilor publice din domeniul gospodăririi apelor. Valoarea totală a proiectului este de cca 140 de milioane de lei. În cadrul proiectului, până la finalul anului 2022 se vor reactualiza hărțile de hazard și de risc la inundații. Procesul de reactualizare ține cont inclusiv de efectele schimbărilor climatice, fiind propuse și promovate cu prioritate măsuri de infrastructură verde și de reconstrucție ecologică a râurilor.

„Anual, inundațiile din România provoacă pagube și pierderi economice estimate la 140 milioane de euro. În același timp, însă, datorită lucrărilor hidrotehnice existente și a măsurilor operative din teren, anual sunt evitate pagube în valoare de aproximativ 1 miliard de euro. Măsurile de apărare împotriva inundațiilor trebuie adaptate și actualizate în mod constant, așa cum am procedat în ultimii doi ani”, a declarat Dumitru Țiplea, președinte Comitet de Bazin Crișuri.

Una dintre cerințele importante ale Directivei Cadru pentru Apă o constituie identificarea problemelor importante de gospodărire a apelor din cadrul spațiului hidrografic. „Planul de management al spațiului hidrografic Crișuri este o oportunitate de a lucra împreună. Documentul este un instrument prin care se urmărește îmbunătățirea calității mediului acvatic pentru riverani, organizații nonguvernamentale, instituții din resortul de mediu, autorități locale și județene”, spun reprezentanţii Prefecturii.

În planificarea aferentă perioadei 2022-2027 sunt stabilite măsuri pentru categoriile de probleme importante de gospodărire a apelor, astfel încât să fie atinse obiectivele de mediu şi să se prevină deteriorarea stării bune a corpurilor de apă de suprafață şi subterane. Documentul supus consultării publice prezintă abordarea ABA Crișuri asupra problemelor semnificative de gestionare a apelor care vor fi luate în considerare în Planul de management al spațiului hidrografic Crișuri 2022-2027.

„Un capitol important al proiectului Planului de Management actualizat al spațiului hidrografic Crișuri 2022-2027 îl reprezintă Programul de măsuri care cuprinde toate măsurile ce trebuie luate, astfel încât obiectivele de mediu să fie atinse până în 2027.” a declarat Pásztor Sándor, directorul ABA Crişuri şi membru Comitet de Bazin Crișuri.

Pentru a afla părerea bihorenilor despre acest document, ABA Crișuri a creat un chestionar online, disponibil pe https://crisuri.rowater.ro/chestionar. Consultarea publică pe acest subiect este deschisă până în decembrie 2021.

1 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Triazã says:

  Betonu salveazã
  Dacã-i pus
  Dig şi bareazã.

 2. România

  Au vopsit balustradele podului cu tot cu mașinile parcate sub el, dar și pe cele aflate în trafic
  O echipă de muncitori a reușit să vopsească balustradele podului de la Otopeni cu tot cu mașinile parcate sub, dar și cu cele aflate în trecere.

  Mapamond

  Rusia clonează marile branduri - CoolCola, Fancy și Street
  Ochakovo, un producător rus de băuturi, a anunţat că va produce o nouă gamă de băuturi răcoritoare pentru a înlocui mărcile emblematice precum Coca-Cola, Fanta şi Sprite, care au părăsit piaţa rusă în urma invaziei militare ruse în Ucraina.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Alimentele viitorului: Ce am putea mânca până în 2050
  Oamenii de știință au întocmit o listă de plante puțin cunoscute care ar putea săapară în meniuri până în 2050. Din listă fac parte banana falsă, fasolea și pandanusul.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Variola maimuței. Avem motive de îngrijorare? Precizările RO Vaccinare
  RO Vaccinare postează precizările dr. Cristian Apetrei despre variola maimuței: „Nu e nicio mare resetare, nicio mare vrăjitorie, nici gut feeling, biocurenți sau vreo previziune de-a lui Nostradamus”.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Excelența Sa ambasadorul George Bologan, scrisoare de acreditare în fața Regelui Spaniei
  Cooperarea multidirecțională, academică, economică, politică și organizarea unei ședințe comune de guvern s-au aflat, de asemenea, pe agenda discuțiilor. Bihoreanul George Bologan devine ambasador cu drepturi depline.

  BIHON Sport local

  CAO 1910 Oradea a câștigat „derby-ul viitorului”. Multe debuturi în Liga 3 și o retragere!
  Două echipe bihorene cu „sacii în căruță” s-au întâlnit sâmbătă în ultima etapă a play-off-ului din Liga 3, Seria 10.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.