bihon.ro Web analytics

Rectificare bugetară: mai puțină distracție, mai mult pentru lucrări

De Cristina Ghilea

Rectificare bugetară: mai puțină distracție, mai mult pentru lucrări

Reactualizat la:
Întrunit în condiții extraordinare, Consiliul Local Oradea are de votat inclusiv o rectificare a bugetului local pe 2020.
Scris de Cristina Ghilea - Întrunit în condiții extraordinare, Consiliul Local Oradea are de votat inclusiv o rectificare a bugetului local pe 2020.

Cu mască sau fără mască, după ce vor trece de termoscanner și se vor răsfira prin sala mare la mai mult de 1 m distanță, consilierii municipali vor avea de votat, joi, prima rectificare a bugetului local. Reașezarea bugetului local atât de devreme în acest an e cauzată de epidemia de Covid 19, care anulează evenimentele din calendarele sportive și de distracții.

Banii luați de la CSM, APTOR și Fundația pentru Protejarea Monumentelor merg doar în mică măsură spre spitale și combaterea epidemiei, destinatarii principali sunt proiectele în derulare. Motivația: la nevoie, există fondul de rezervă de un milion de lei, iar spitalele dispun de resurse financiare proprii.

Discuții politice pe banii de distracție

Asociația de Promovare a Turismului din Oradea și Regiune își reduce bugetul cu 230.000 de lei. Conform proiectului de hotărâre, suma ar fi acoperit trei evenimente: 15 martie – Zi Națională a Ungariei, 20 aprilie – Ziua Eliberării Oradiei și Târgul de Paști, programat în intervalul 10-20 aprilie. Bugetele celor trei evenimente sunt: primele două câte 65.000 de lei, respectiv 100.000 lei, târgul.

Banii au fost scăzuți din alocarea inițială de la bugetul local, de la peste 8.351.000 de lei și au rămas puțin peste 8.121.000 de lei. Măsura este contestată politic dinspre USR Bihor: „Cerem primarilor și Consiliului Județean Bihor să dea dovadă de responsabilitate și să rectifice de urgență bugetele locale, astfel încât banii destinați inițial pentru evenimente publice de divertisment să fie direcționați către sistemul de sănătate local și județean. Doar la nivelul municipiului Oradea, Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR) are un buget de 9.799.820 de lei pe anul 2020, bani din care pot beneficia suplimentar spitalele din Oradea, dacă se renunță la City Break Festival (2.090.000 de lei), Târgul de Paști (100.000 de lei), European Music Open, Zilele Sfântului Ladislau, Festivalul Medieval al Cetății, Zilele Culturii Maghiare, Carnavalul Florilor, TIFF Oradea, Oradea FestiFall (Toamna Orădeană), Târgul de Crăciun sau alte evenimente din județ cu iz electoral. Sumele pot fi folosite, în întregime sau parțial, în lupta împotriva COVID-19”, transmite USR.

Și mai concret, politicienii USR cred că APTOR ar trebui să taie din calendar „toate evenimentele organizare în perioada martie – mai. Evenimente care au cheltuieli de organizare în valoare de 440.000 de lei”.

Banii economisiți ar trebui să meargă spre „echipamente sanitare de protecție pentru personalul medical, materiale dezinfectante și soluții biocide pentru instituțiile publice” sau „pentru serviciile mobile care să trateze la domiciliu bolnavii cu afecțiuni ușoare și pentru sprijinirea voluntarilor care asistă persoanele vârstnice”.

Alte reduceri

Corelat cu anularea unor evenimente ale APTOR, Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor propune diminuarea propriului buget cu peste 682.000 de lei. Banii economisiți vin din închiderea mai multor cheltuieli de reabilitate a fațadelor, dar și din reducerea numărului de pliante și tipărituri.

În ceea ce privește CSM, consilierii locali vor avea de aprobat donațiile de peste 330 mii de lei primite din mediul privat, dar și „diminuarea de 270 mii de lei a subvențiilor de la bugetul local, pe fondul reducerii competițiilor sportive, care au fost anulate”.

La final de iarnă, aleșii au de votat și redistribuirea cheltuielilor de salubrizare și deszăpezire, diminuate cu 253 mii de lei. Executivul propune alocarea a peste 237 mii de lei pentru întreținerea viitoarelor culoare verzi din Cartierul Veteranilor, de pe Barcăului și de pe A. Covaci.

Se propun alocări suplimentare pentru proiecte de reabilitare a unităților de învățământ, în contul unor proiecte cu finanțare europeană, precum Școala Dacia, dar și reparații curente, precum cele de peste 500 mii de lei, la Liceul Blaga.

La capitolul sănătate, suplimentarea este de 315 mii de lei, bani care merg în reabilitarea termică a celor două spitale, Județeanul și Municipalul.
Solicitări de suplimentare de fonduri a depus și DMPFI, pentru centrul geotermal din Ioșia sau pentru muzeul masoneriei.

Alocări și donații pentru spitale

Aleșii mai au de validat, în cadrul aceluiași proiect de hotărâre, și validarea dispoziției primarului în baza căreia s-a făcut alocarea necesară pentru achiziția „Echipamentului de diagnostic molecular rapid „Real Time PCR”, cumpărat în regim de urgență de Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu” și includerea investiției în valoare de aproximativ 300.000 de lei plus TVA (cca 70.000 de euro), în bugetul Oradiei pe 2020.

De asemenea, aleșii mai au de aprobat donația de 100.000 de lei încasată de la Lotus Center SA, plus încă 1.057 de lei, de la o persoană privată, pentru Spitalul Județean. Atât achizițiile cât și donațiile au fost făcute în baza unor decizii ale primarului, nepublicate pe site-ul Primăriei.

De ce nu mai mult pentru spitale?

Chestionat despre motivul pentru care rectificarea bugetară nu este masivă în folosul unităților medicale, în condițiile epidemiei de Covid-19, directorul economic al Primăriei ne-a spus că eventuale cereri ale sistemului sanitar local vor fi finanțate dintr-un fond de rezervă.

„Avem un fond de rezervă de un milion de lei, care poate fi și va fi folosit, cu siguranță, pentru urgențe. Noi avem discuții permanente cu spitalele, dar nu avem un buget pentru funcționarea unităților medicale, funcționarea lor fiind acoperită de DSP și de la Ministerul Sănătății. În plus, Spitalul Județean are la dispoziție resurse, are un excedent mare, mai mare decât al nostru”, spune Eduard Florea, precizând că s-au făcut alocări suplimentare și pentru Direcția Socială, care are de efectuat acțiuni de protecție socială în perioada epidemiei.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Florin says:

  Prea puțin, goz in ochi.Voi consilierilor nici unu nu nu aveți curaj sa propuneți primarului da mai reducă cheltuielile și de pe șantierele din ambiție a acesuia.Nu uitați că o mare parte sânt făcute pe bani noștri.Atata timp când mâncați din aceași troaca e normal sa va temeți.

 2. România

  Alertă la Ministerul Sănătăţii. Director, depistat cu coronavirus/ Nelu Tătaru, testat de urgenţă pentru COVID-19
  Ministerul Sănătăţii anunţă că şeful Corpului de control - directorul Direcţiei Control şi Integritate din cadrul Ministerului Sănătăţii (MS) - a fost depistat pozitiv cu infecţie cu noul coronavirus.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  România: locul 23 la nivel mondial, lider între vecini
  Cazurile de persoane infectate cu coronavirs se înmulțesc de la o oră la alta.

  România

  Primul român arestat pentru că a fugit de un filtru de control
  Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a transmis sâmbătă că un român a fost arestat pentru că a fugit de un filtru de poliție.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ordonanța militară nr. 7: Se suspendă zborurile spre 9 țări. Încă un oraș intră în carantină
  Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat au prezentat sâmbătă Ordonanța Militară nr. 7. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Și-a donat primul salariu de medic rezident pentru a face măști de protecție
  În urmă cu mai bine de cinci ani, David Banda salva, împreună cu un prieten, viața unui om.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Internaționalii bihoreni sunt „nerăbdători să reînceapă antrenamentele"
  Internaționalii bihoreni Claudiu Micovschi și Ricardo Farcaș sunt în Italia și așteaptă depășirea crizei de coronavirus. Singurul care s-a repatriat fiind atacantul Patrick Gânțe.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.