bihon.ro Web analytics

Şantierul pasajului Magheru, din 1 mai

Reactualizat la:
Contractul de execuţie s-a semnat cu unicul ofertant din licitaţie, asocierea de firme condusă de Freyrom SA, firma care a făcut Podul Centenarului.
Scris de demeter1 - Contractul de execuţie s-a semnat cu unicul ofertant din licitaţie, asocierea de firme condusă de Freyrom SA, firma care a făcut Podul Centenarului.

Un an de zile ar urma să dureze, conform contractului, executarea pasajului subteran Magheru şi reamenajarea Podului Dacia astfel încât să suporte şase benzi de circulaţie. Contractul privind serviciile de proiectare și execuție a lucrărilor pentru obiectivul de investiții „Soluție inovativă pentru creare undă vede pentru tramvai Pod Dacia – B-dul Magheru Oradea” a fost semnat şi miercuri s-a dat ordinul de începere în ceea ce priveşte proiectarea.

Licitaţia a fost lipsită de suspans, fiind declarată câştigătoare unica ofertă depusă de asocierea formată din Freyrom S.A (lider de asociere), Prodcons Group SRL (asociat), Integrated Road Solutions SRL (asociat) și Electro Excel Green Consulting SRL (asociat). Este aceeași care a realizat și Podul Centenarului.

Undă verde

„Proiectul vizează realizarea unui pasaj subteran pe sub B-dul Magheru care va face legătura între Aleea Ștrandului și Parcul Traian și extinderea Podului Dacia la 6 benzi. Prin această soluție inovativă va crește frecvența de circulație a tramvaielor și va scădea timpul de parcurs al traseelor, prin crearea unei benzi unice pentru tramvai”, transmite municipalitatea. Executivul a estimat lucrarea la valoarea de 18,5 milioane lei fără TVA, adjudecarea s-a făcut la peste 14,5 milioane lei fără TVA, adică aproximativ 3,1 milioane euro.

Sursa de finanțare o reprezintă fondurile europene prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Obiectivul Specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

12 luni

Termenul pentru proiectare și obținerea autorizațiilor de construcție este de 3 luni. Vineri se dă ordinul de începere pentru elaborarea proiectului privind autorizarea executării lucrărilor împreună cu avizele necesare, care are ca termen 2 luni, după care se va trece la elaborarea proiectului tehnic de execuție cu termen de elaborare 1 lună. Urmează apoi partea de execuție, durata de realizare a lucrării fiind de 12 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

„În jurul datei de 1 mai 2019 vor începe efectiv lucrările la soluția inovativă, lucrări care vor dura aproximativ 12 luni. Acest proiect va ajuta la descongestionarea traficului în zona bulevardului Magheru prin eliminarea conflictului de trafic în acea intersecție și va crea o bandă dedicată pentru mijlocul de transport în comun”, apreciază viceprimarul Florin Birta.

Exclusiv auto

Conform caierului de sarcini, pasajul va avea o lungime totală de 224 m, cu tot cu rampele de acces dinspre Aleea Ștrandului și dinspre Parcul Traian. Lungimea efectivă a pasajului subteran care va trece pe sub B-dul Magheru va fi de 32,36 m. Înălțimea tunelului va fi de 3,40 m, iar lățimea acestuia va avea 7,60 m. Sunt prevăzute două linii de carosabil de câte 3 m, plus două trotuare de protecție de aproximativ 0,80 m. Accesul pietonilor şi bicicliştilor în pasaj va fi
interzis, aceştia fiind invitaţi să folosească, ca şi acum, pasajul subteran din staţia de tramvai dacă doresc să traverseze bulevardul.

De altfel, la lansarea proiectului pasajului, edilii au avansat varianta amenajării unei căi de acces velo pe sub podul Dacia, aşa cum este pe malul opus.

Constructorii apreciază că lucrarea e complicată de faptul că, pe sub B-dul Magheru trece pârâul Paris, intubarea care colectează toate apele pluviale de pe str. Louis Pasteur și de pe celelalte străzi de pe dealuri, care se varsă în Crișul Repede la pod. Cum golul tunelului se intersectează cu întubarea, „ovalul” întubării va fi redus, de la o înălţime de circa 3,4 m, va rămâne la 1,6 m.

Îngustat

Reorganizarea Podului Dacia presupune îngustarea celor două trotuare, pentru a face loc pentru trei benzi rutiere pe sens.

Acum, sunt două benzi de circulație pe sens, plus cele două fire de tramvai, plus trotuarele. Prin reconfigurarea circulației vor fi 3 benzi de circulație pe sens. Studiul de fezabilitate prevede că partea carosabilă va avea, atât pe o parte cât și pe alta, 10 m. Calea de tramvai va rămâne în continuare de 3 m pe sensul de mers, iar trotuarul, de la 5,25 m va fi redus la 2,50 m pe fiecare parte.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Invențiile Evului Mediu. Leonardo Da Vinci – apă, vânt şi foc”
  Copiii pot admira la Muzeul Oraşului Oradea o nouă expoziţie cu machete ce reproduc invenţiile lui Leonardo Da Vinci.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  115 milioane de lei pentru Universitatea din Oradea
  115 milioane de lei au fost alocați Universității din Oradea de către Ministerul Educației. Mai mult de jumătate din fonduri vor merge pe salariile angajaților. 1

  BIHON Sport local

  Luceafărul a învins pe CSC Sânmartin II
  Într-un nou joc de pregătire, Luceafărul Oradea a câștigat cu 3-2 (1-1) în fața echipei de eșalon patru CSC Sânmartin II.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dacia 100% electrică la Salonul Auto Geneva
  Grupul Renault va prezenta la Salonul Auto de La Geneva, care va avea loc în perioada 5 – 15 martie, un autoturism 100% electric.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Kamion din Italia, The Hypnotunez din Ucraina şi Skroom vor susţine concerte în Rock Fort
  Trei trupe din trei ţări vor concerta vineri, de la ora 20:00 în Rock Fort din Oradea. Kamion vine din Italia, cu membrii din Trevisto şi Veneţia, şi abordează un heavy'n'roll. Proiectul Kamion s-a născut în 2014, avându-i ca membri fondatori pe Paul şi Patch, care şi-au dorit să pornească o trupă originală.

  Bihon CSM Oradea

  Kristijan Krajina, noul pivot al CSM Oradea
  Kristijan Krajina a semnat cu CSM CSU un contract valabil până la finele acestui sezon.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.