bihon.ro Web analytics

Solutii doar pe hârtie pentru Baile 1 Mai

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Autorităţile întârzie să acţioneze concret pentru revitalizarea lacului termal din Rezervaţia Naturală Pârâul Peţea.
Scris de bontea - Autorităţile întârzie să acţioneze concret pentru revitalizarea lacului termal din Rezervaţia Naturală Pârâul Peţea.

 Pe 21 ianuarie, Muzeul Ţării Crişurilor transmitea către Prefectură propunerile pentru salvarea lacului cu nuferi Ochiul Mare, din Băile 1 Mai. La două zile după, Muzeul trimitea o adresă cu două propuneri prioritare şi către Ministerul Mediului, pentru ca săptămâna aceasta, Prefectura să trimită, la rându-i, un raport către acelaşi minister! Lacul termal din Băile 1 Mai este menţinut artificial de mai bine de un an de zile, printr-un furtun ce pompează apă termală, transportată de la un foraj al SC Turism Felix, aflat la câteva sute de metri distanţă.

Muzeul are 15 propuneri proprii pentru salvarea Rezervaţiei Naturale Pârâul Peţea din Băile 1 Mai. Şi, deşi a trecut deja un an, încă nu se ştie ce se va face. Radu Huza, custode al rezervaţiei, spune că miercurea viitoare va avea loc o altă întâlnire (!), cu specialişti în apă geotermală. „Vrem să vedem dacă aceste măsuri sunt OK sau nu. Ne vom întâlni cu cei care au lucrat în anii ‘70-’80, au conturat zăcământul şi nu vorbesc după ureche”, ne-a transmis Huza.

Nici dacă ar şti ce să facă pentru revitalizarea izvorului termal, de un an de zile autorităţile bihorene implicate (Muzeu, Prefectură, ANRM) nu au fost în stare să obţină avizul Academiei Române, necesar pentru a se interveni în rezervaţie. Aceasta chiar dacă vicepreşedintele Academiei, Marius Sala, este cetăţean de onoare al Oradiei.

Leapşa cu vina, în cazul din Băile 1 Mai

SC Turism Felix s-a supărat pe Muzeu. Muzeul arată spre ANRM, iar prefectul dă vina tot pe custode.

 SC Turism Felix solicită autorităţilor implicate în criza de la lacul termal din Băile 1 Mai să nu i se mai taxeze apa geotermală pe care o pompează în lac. Directorul Florian Serac declară că din 1 februarie nu mai vrea să plătească apa termală prin care SCT Felix „aprovizionează”, dintr-un foraj propriu lacul termal bolnav, aflat în Rezervaţia Naturală Peţea. Printr-un furtun, deja de-un an acest lac e alimentat artificial cu apă termală de la un foraj al societăţii de turism din Felix, aflat la câteva sute de metri distanţă.

Serac spune că într-un an, SC Turism Felix plăteşte către Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) circa 800.000 de lei noi, ca redevenţe pentru forajele prin care extrage apă termală, în perimetrul Felix – 1 Mai. Deoarece apa pompată în lacul termal nu e folosită în interesul SCT Felix, Serac se aşteaptă ca ANRM să nu i-o mai impute, de acum încolo.

 Soluţii nu, nervi da!

În altă ordine de idei, deşi a înaintat către Prefectură 15 propuneri pentru luarea de măsuri în vederea salvării lacului termal Ochiul Mare şi, implicit, a rezervaţiei, custodele sitului natural – Muzeul Ţării Crişurilor – nu pare deloc sigur pe ceea ce ar trebui făcut. De altfel, muzeologul Radu Huza cere şi acum o soluţie agreată de către toate instituţiile statului implicate în problemă. Potrivit lui Huza, săptămâna viitoare va avea loc o nouă întâlnire a celor de la Muzeu cu specialişti. „Vom crea un punct de vedere foarte pertinent. Trebuie făcut ceva cu zăcământul, pentru a reveni la parametrii normali de funcţiune”, spune Huza, care cere măsuri pentru prevenirea „exploatării în exces a zăcământului”. De altfel, Muzeul Ţării Crişurilor şi biologul Anna Marrosy vor ca apa termală să fie utilizată în staţiuni doar pentru tratament, nu şi ca agrement, în ştranduri. Această poziţie a muzeografilor nu e deloc pe placul directorului SC Turism Felix, Florian Serac. Iar cererea acestuia, de a nu mai plăti apa termală pe care SCT o pompează în Ochiul Mare, vine şi ca urmare a poziţiei adoptate de Muzeu!

Atenţionat asupra faptului că situaţia de criză din Băile 1 Mai se prelungeşte deja de-un an de zile, fără a se întrevedea o soluţie, Huza a parat astfel: „Noi am semnalat de anul trecut. Am propus ministerului să organizeze masă rotundă, cu specialişti din ţară şi străinătate şi am aşteptat un semn”, ne-a declarat muzeograful ce răspunde de aria protejată, indicându-ne şi alte instituţii cu responsabilităţi în această problemă: ANRM şi Prefectura.

De altfel, între măsurile propuse de Muzeu se întrevăd şi obligaţiile care revin Prefecturii şi ANRM. Spre exemplu, Muzeul arată că prefectul ar putea dispune suspendarea avizării de noi foraje, pe un an de zile, pe raza comunei Sânmartin, „până la reglementarea problemei”. În ultima perioadă, prefectul Claudiu Pop a afirmat în repetate rânduri că Muzeul, ca şi custode al rezervaţiei din Băile 1 Mai, trebuia să ia măsuri din timp. Cum Muzeul transmite cu orice ocazie că a sesizat pe toată lumea în repetate rânduri – Prefectură, Ministerul Mediului, Academia Română – pentru a se găsi o soluţie viabilă, e din ce în ce mai clar că în acest caz doar un miracol s-ar putea constitui în soluţia salvatoare pentru lacul termal Ochiul Mare, cu tot cu speciile sale-unicat.

Iată propunerile pentru intervenţia la lacul termal Ochiul Mare din Rezervaţia Naturală Pârâul Peţea – Băile 1 Mai, înaintate de custodele Muzeul Ţării Crişurilor către Prefectura Bihor, precum şi preţul acestora. Propunerile 2 şi 3 au fost comunicate şi Ministerului Mediului. În paranteză, instituţiile indicate de Muzeu pentru aplicarea propunerilor:

 Solutii propuse de Muzeu

1. Dezbateri/consultări cu specialişti în geologie, hidrogeologie, foraj, pentru soluţii pe termen lung, de refacere a izvoarelor termale (Ministerul Mediului, ANRM, universităţi, institute de cercetare, custode).

2. Adâncirea izvorului din Ochiul Mare (Academia Română, Ministerul Mediului, firmă specializată, Muzeul). Preţ estimat: 100.000 euro.

3. Decolmatarea izvorului din apropierea lacului (A.R., M.M., firmă specializată, custode). Costuri estimate: 36.763 lei.

4. Obligativitatea dotării ştrandurilor şi a piscinelor cu instalaţii de recirculare şi filtrare a apelor uzate (Guvernul, M.M.).

5. Monitorizarea tuturor forajelor de exploatare a apei geotermale (ANRM).

6. Identificarea şi cimentarea forajelor ilegale din zăcământul de mică adâncime Băile Felix – 1 Mai (ANRM, Parchet, SRI).

7. Verificarea periodică a modului de exploatare şi de monitorizare a forajelor de extracţie a apei geotermale (ANRM).

8. Reevaluarea debitelor maxime de extracţie din zăcământul Oradea – Băile 1 Mai – Băile Felix (ANRM).

9. Restricţionarea exploatărilor de apă geotermală în cazul în care acestea influenţează negativ nivelul, temperatura şi debitul apei din rezervaţia naturală, până la remedierea situaţiei (ANRM, SC Turism Felix, Transgex, concesionarii).

10. Stoparea concesionării de noi perimetre de extracţie a apei geotermale din perimetrul de mică adâncime Felix – 1 Mai (ANRM).

11. Interzicerea lucrărilor de explorare/exploatare prin foraje a substanţelor minerale utile (petrol, gaze de şist, etc.) în perimetrul zăcământului de apă geotermală Felix – 1 Mai (ANRM, Muzeu).

12. Dezvoltarea de programe/proiecte de exploatare a apei geotermale în zona Băile Felix – Băile 1 Mai, din rezervorul de mare adâncime (2-3.000 m), cu pompe de reinjecţie (Primăria Sânmartin).

13. Extinderea dubletelor (pompe de reinjecţie) la forajele de exploatare a apei geotermale în Oradea (Primăria Oradea).

14. Neavizarea forajelor de apă (rece şi geotermală) din perimetrul comunei Sânmartin, până la remedierea situaţiei de criză şi refacerea habitatului acvatic termal din aria naturală protejată (ANRM, APM, Muzeu).

15. Realizarea modelului 3D a zăcământului de mică adâncime 1 Mai – Felix în urma investigaţiilor geofizice. Preţ estimat: 48.000 euro.

Lacul Ochiul Mare din Baile 1 Mai are pleoapele grele

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  S-a stins din viaţă un mare dascăl: Dorel Tifor
  S-a stins un dascăl cum puţini mai sunt în ziua de astăzi.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Muzică populară, teatru-dans şi muzică clasică în Piaţa Unirii
  Evenimentul a fost organizat pe baza protocolului dintre Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Multipla campioană Elena Pagu, la 96 de ani, la startul Beiuș Runnnig Day
  Evenimentul care a avut loc pe 12 iunie 2021 se află la cea de-a doua ediție și a reunit la start sute de participanți printre care și mari campioni.

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON CAO

  Întrerupere în furnizare apei în Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 400 de teste efectuate, un singur caz nou de coronavirus
  Numărul de cazuri noi continuă să fie redus în județul Bihor. 1

  Ştiri sportive

  Prima declaraţie a medicului care l-a salvat pe Christian Eriksen
  Medicul care l-a ajutat pe Erksen pe teren, medicul echipei naţionale a Danemarcei, Morten Boesen, a povestit despre momentele în care fotbalistul a fost la un pas să-şi piardă viaţa pe teren. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vaccinarea anti-coronavirus, restrânsă în Bihor
  Din pricina numărului tot mai mic de doze de ser anti-Covid administrate zilnic în Bihor, s-a decis reorganizarea procesului de vaccinare.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.