bihon.ro Web analytics

Sorin Curilă și-a dat demisia de la Senatul Universității Oradea

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Biroul Permanent al Senatului Universității din Oradea a fost convocat pentru joi pentru a-și alege noul președinte.
Scris de Demian - Biroul Permanent al Senatului Universității din Oradea a fost convocat pentru joi pentru a-și alege noul președinte.

Sorin Curilă a demisionat din funcția de președinte al Senatului Universității din Oradea. Decizia vine la o zi după ce, în ședința de senat, membrii forului legislativ al Universității din Oradea au refuzat să supună la vot conflictul de interese pe care Curilă l-a invocat.

„Subsemnatul Sorin Curilă, membru al Senatului universitar de unsprezece ani, patru în calitate de secretar științific și șapte, în calitate de președinte, consider că într-o primă etapă am dobândit cunoștinte pe care ulterior am încercat să le valorific, alături de colegii mei, în interes instituțional.

Am participat la noua construcție instituțională «Senatul universitar în baza Legii Educației Naționale nr.1 din 2011». Împreună cu membrii Senatului, consultând comunitatea academică, am elaborat un proiect de reformă, materializat prin Carta universitară. Deși proiectul a întâmpinat unele greutăți inerente în adoptare, principiile corecte propuse, au fost acceptate, ceea ce îmi conferă sentimente de satisfacție și credința că vor contribui la progresul instituției.

Astăzi, apreciez că mă aflu în conflict de interese, explicat în sedința Senatului universitar. Consecvent principiilor care mi-au ghidat întreaga activitate,încercând să respect Codul de Etică universitară, am solicitat Senatului, în conformitate cu L.E.N., să constate și să aprobe conflictul de interese, pentru a asigura funcționarea structurii în condiții de deplină legalitate.

Întrucât propunerea mea a fost respinsă, cu regret, vă înaintez demisia mea din calitatea de președinte al Senatului și demisia mea din calitatea de membru al Senatului universitar. Vă mulțumesc pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o”, a scris Sorin Curilă în cererea de demisie depusă la Registratura Universității din Oradea. Cererea urmează să fie transmisă și membrilor senatului, în format electronic. Cancelarul senatului, prof. Daniel Pașca, și vicepreședintele Cristian Grava, au convocat pentru joi, 4 iulie, la ora 12.00, Biroul Permanent a Senatului. Senatorii reuniți în ședință extraordinară își vor alege președintele interimar al senatului Universității din Oradea. Mandatul acestuia va fi de șase luni, întrucât în luna ianurie 2020 la Universitate vor fi organizate alegeri pentru Senat.

Conflict de interese

Reamintim că, rectorul Constantin Bungău a înaintat Senatului spre aprobare anularea diplomei de finalizare a studiilor eliberate în anul 2000 pe numele lui Eugen Tiberiu Popescu, directorul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Popescu a mai fost în centrul unui scandal, în urmă cu câteva luni, când a fost descoperit că și-ar fi echivalat ilegal studiile din Canada la Universitatea din Oradea. În anul 2000, omul a prezentat conducerii de atunci a Universității din Oradea o diplomă obținută în 1995 la o școală de formare profesională din Canada (Collège des médecines douces du Québec), pe care a echivalat-o într-o diplomă de studii universitare de lungă durată la Universitatea de Stat din Oradea.

Actualul director adjunct al Institutului, Nicolae Brînzea, a cerut conducerii Universității din Oradea să anuleze diploma cu ajutorul căreia Popescu a devenit director.Curilă s-a sustras de la semnarea dispoziției de retragere a diplomei de studiu, motivând că este într-o incompatibilitate etică. El ș

i-a motivat starea de incompatibilitate din două perspective. Prima este că Eugen Tiberiu Popescu l-a vizitat, într-un cadru neoficial, la Universitatea din Oradea, în data de 2 aprilie 2019, când i-a vorbit despre parcursul profesional și problemele sale de sănătate. În plus, Curilă a evidențiat relația strânsă de colaborare pe care o are cu conferențiarul Brînzea.

[related-post post_id=”2280213″]

[related-post post_id=”2280197″]

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Bihon CSM Oradea

  Revanșă după eșecul din Cupă: Aproape 100 de puncte marcate de CSM Oradea în partida cu CSO Voluntari
  CSM CSU Oradea a dispus în premieră de CSO Voluntari, cu scorul de 96-78.

  BIHON Opinii

  SUBIECTIV | După 18 ani
  Aniversarea majoratului meu în presă, la Jurnal Bihorean și Bihor Online – www.bihon.ro – coincide cu o schimbare majoră în viața mea profesională. Aventura mea în presă se oprește, după 18 ani care m-au format și modelat cu adevărat, ca om și ca profesionist al condeiului. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Amenzi de peste 30.000 lei, aplicate de echipele mixte bihorene, pentru nepurtarea măștii de protecție
  În ultimele 24 de ore, echipele mixte bihorene au acționat în sistem intergrat și au legitimat 4.055 de persoane și au verificat 101 firme, marketuri, restaurante, terase, unităţi de tip fastfood, hoteluri, pensiuni şi alte spaţii de cazare, piețe, târguri, parcuri și zone de agrement. 3

  BIHON CAO

  Întreruperi de apă în Sânmartin și în cartierele Grigorescu și Tineretului din Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  România

  Ministrul Bode admite posibilitatea renunțării la mască pe plajă, chiar de la 1 mai
  Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a admis, într-o declarație televizată la Prima TV, că oamenii ar putea renunța la purtarea măștii pe plajă, înclusiv în minivacanța de 1 mai, posibilitatea urmând a fi discutată în CNSU.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un om de afaceri din Oradea, sub lupa DNA. Suspectul, reținut pentru o fraudă uriașă cu fonduri europene
  Asociatul unei firme este cercetat de către procurorii DNA Oradea după ce ar fi solicitat şi obţinut pe nedrept fonduri europene nerambursabile în sumă de peste 7 milioane de lei pentru achiziţia unui utilaj industrial, care însă nu a fost cumpărat niciodată.

  România

  Urmărire ca-n filme. Un șofer beat a condus cu cauciucurile împușcate ca să scape de poliție
  Urmărire cu focuri de armă, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în zona Recaș. Polițiștii au folosit armamentul din dotare, după ce un șofer nu a oprit la semnalele lor. Deși cauciucurile mașinii au fost distruse, bărbatul aflat la volan a reușit să meargă până când autoturismul a ieșit de pe drum. Apoi a fugit din nou.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.