bihon.ro Web analytics

Statuia lui Emanuil Gojdu a fost mutată în Cetatea Oradea și urmează să fie restaurată

La aniversarea a 216 ani de la nașterea lui Emanuil Gojdu, Primăria Oradea a mutat bustul lui Gojdu în Cetatea Oradea și anunță că urmează să îl restaureze. 
Scris de Demian - La aniversarea a 216 ani de la nașterea lui Emanuil Gojdu, Primăria Oradea a mutat bustul lui Gojdu în Cetatea Oradea și anunță că urmează să îl restaureze. 

În urma numeroaselor ironii lansate în mediul online potrivit cărora vineri, 9 februarie, avea să fie aniversată Ziua lui Gojdu la Ștrandul Ioșia (locație unde bustul lui Gojdu a stat după ce a fost mutat din Piața Unirii), reprezentanții municipalității au decis să mute statuia, temporar, în Cetatea Oradea. De altfel, vineri, în jurul orei 13:00, aproximativ 20 de orădeni s-au adunat în fața ștrandului Ioșia, pentru a participa la evenimentul anunțat pe pagina de socializare Facebook.

[related-post post_id=”1981003″]

„Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor a mutat statuia lui Emanuil Gojdu în Cetatea Oradea, unde urmează să fie restaurată. Prin fundație s-au solicitat serviciile unui expert atestat de Ministerul Culturii – sculptor-restaurator, fiind selectat sculptorul Ștefan Valentin din Alba Iulia în vederea evaluării și propunerii de conservare și restaurare a monumentului de for public”, transmite Primăria Oradea prin intermediul unui comunicat de presă.

Statuia lui Gojdu a fost mutată, în prezența restauratorului, într-un spațiu unde va începe procedura de conservare în prima etapă și apoi restaurare în baza unui proiect avizat de Ministerul Culturii.

După ce timp de aproape 2 ani statuia lui Gojdu a fost abandonată într-un spațiu de depozitare din Ștrandul Ioșia, acum a fost depozitată într-un loc „ferit de intemperii”. Totodată, s-au prelevat probe biologice care se trimit la laborator în vederea luării celei mai bune decizii privind restaurarea. În urma acestora va fi întocmit un raport pe baza căruia se vor lua măsurile de conservare.

„După restaurare, statuia urmează să fie amplasată într-o locație provizorie din oraș, care urmează să fie stabilită în perioada următoare, până la finalizarea lucrărilor de reamenajare a Pieței Gojdu, unde va fi amplasată, așa cum am anunțat anterior”, a declarat Florin Birta, viceprimarul Oradiei.

Statuile din Oradea vor fi evaluate

Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor a preluat adminstrarea monumentelor de for public și urmează să efectueze evaluări la toate statuile din inventarul domeniului public. „Pentru fiecare monument se va întocmi un dosar ce va cuprinde fișa de evaluare, propuneri de conservare, restaurare și etapizare a lucrărilor în funcție de deteriorări”, precizează reprezentanții fundației.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Acuzat că a încercat să-și ucidă fosta soție, fostul șef al Poliției Locale din Oradea a fost condamnat la 5 ani de închisoare
  Acuzat că a încercat să-și ucidă fosta soție, fostul polițist local Paul Kover a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Karpaten Bistro Haus, un restaurant orădean în stil bavarez! Evenimente private, meniul zilei, happy hour 1+1 gratis, muzică live, livrări la domiciliu!
  Orădenii care doresc să servească un meniu deosebit cu specific bavarez o pot face aproape de centrul orașului, la Karpaten Bistro Haus. Localul este situat pe strada Tudor Vladimirescu, nr. 77/A, pe locul fostului restaurant Intim.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Festivalul Baroc în Cetate: Oradea devine capitala muzicii baroce
  A doua ediție a Festivalului Baroc se va derula în perioada 23-31 mai 2022.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  An pregătitor pentru studenții străini din cadrul Universității din Oradea
  Studenții străini au la dispoziție un an pentru a învăța limba română, în cadrul unui program dezvoltat de Facultatea de Litere din Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 1,3 milioane de euro pentru Universitate din Oradea în cadrul Erasmus+
  Universitatea din Oradea se află în topul alocărilor de fonduri pentru proiectele de mobilitate Erasmus+. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Aleșii din Vadu Crișului, la „Trezoreria domnească” din Hajduszoboszló
  În cadrul unui proiect comun finanțat de către BGA (Ungaria), o delegație de 12 persoane din Vadu Crișului a făcut cunoștiintă cu oportunitățile de vizitare oferite de localitatea maghiară Hajduszoboszló.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.