bihon.ro Web analytics

Șteiul se dezvoltă prin fonduri structurale. Încep lucrările la zona de agrement

De Veronica Bursașiu

Șteiul se dezvoltă prin fonduri structurale. Încep lucrările la zona de agrement

Zona pietonală și zona de agrement
Reactualizat la:
Șapte proiecte ce urmează a fi realizate prin Programul Operațional Regional se află în implementare la Ștei.
Scris de Veronica Bursașiu - Șapte proiecte ce urmează a fi realizate prin Programul Operațional Regional se află în implementare la Ștei.

Pentru patru proiecte au fost semnate deja contractele de finanțare, anunță primarul Șteiului Iulian Balaj. Unul dintre proiectele care are contract de finanțare semnat vizează amenajarea unei zone de agrement la Ștei, lucrare despre care primarul spune că se află în mică întârzâiere deoarece acolo s-a refăcut și drumul și nu s-a dorit suprapunerea lucrărilor.

În aceaeși zonă s-au executat, totodată, lucrări de canalizare, finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală, alimentarea cu apă fiind deja finalizată. „În aceste condiții, dacă timpul ne permite, la sfârșitul lui februarie putem încep lucrările la zona de agrement”, spune primarul Iulian Balaj. Proiectul este finanţat din fonduri europene, prin POR, Axa 5.2, Regenerare urbană.

„Cofinanţarea oraşului Ştei este de 2%. Acest proiect va face din Lacul Ştei o zonă de agrement deosebit de frumoasă”, anticipează primarul Iulian Balaj. Este vorba despre un proiect în valoare de peste 3,9 milioane de lei.Un alt proiect, cu contract de finanțare semnat, e amenajarea de piste de biciclete, spații pietonale și piațete, lucrare care se execută în centru vechi al orașului, proiect prin care primarul spune că vor fi reabilitate nouă străzi din oraș.

Obiectivul specific al proiectului este “Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane, bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă”. „Proiectul are valoarea totală de 11 831 642, 30 lei , iar cofinanțarea orașului nostru este de 2% din această valoare. Domeniul de aplicare al proiectului sunt străzile: Unirii, Mihai Eminescu, Prieteniei, Sportului, Cuza Vodă, Tineretului și Andrei Mureșanu.

Aceste lucrări vor crea un disconfort , pentru care ne cerem scuze, rugându-vă totodată pe cei din proximitatea zonelor afectate, să acordați tot concursul firmelor care se ocupă de execuția acestui proiect”, e mesajul primarului Balaj. Un al trei proiect e intitulat „Reconversie centrală termică, grădiniță”. Practic fosta centrală termică nr 4 va fi transformată într-o grădiniță modernă, la standarde europene cu 52 de locuri.

În această situație, proiectul tehnic este la verificare, urmând a fi licitată execuția lucrărilor. La acest proiect, primarul anticipează că localnicii vor vedea constructorii în teren în martie-aprilie. Al patrulea proiect este unul extrem de ambițios, „include fosta Bancă Agricolă și este un proiect pe ambulator, la spitalul orașului”. Bugetul este de 3, 2 milioane lei, iar proiectul se află în faza de execuție a proiectului tehnic, lucrările efective putând fi demarate în mai. Alte trei proiecte au trecut de faza de evaluare și urmează ca în cazul acestora să fie semnate contractele de finanțare prin POR.

Reconversie. Autorizare pentru transformarea băncii în ambulatoriu

Este vorba despre o zonă de recreere în zona fostului ștrand, de un centrul multifuncțional recreativ în valoare de 7.222.658 lei, un alt proiect vizează locuințele sociale, reabilitare și modernizare clădire, cu parc și alee de acces, proiect în valoare de 2.635.440 lei, iar un altul are ca obiectiv reabilitarea și modernizarea infrastructurii educaționale a Școlii gimnaziale Miron Pompiliu, proiect în valoare de 2.611.333 lei.

În ceea ce privește lucrările de execuție ale bazinului didactic de înot al orașului Ștei acestea „au ajuns la stadiul fizic de peste 25% și prezintă o ușoară întârziere față de graficul de execuție”, spune primarul.

Construcția este amplasată lângă sala de sport din incinta Colegiului Național Avram Iancu, va avea două bazine, unul pentru copii, unul pentru adulți și va putea fi utilizat de către toți elevii orașului nostru în programul didactic de înot, iar după încheierea cursurilor bazinul va putea fi folosit și de către cetățenii orașului.Investiția este realizată prin Agenția de Dezvoltare Durabilă a județului Bihor.

Aceasta reprezintă asocierea tuturor primăriilor de orașele județului nostru și a Consiliului Județean Bihor, fiind constituită pentru derularea de proiecte în orașele județului.Valoarea totală a investiției este de 5 018 547, 95 lei + TVA, iar termenul de execuție este de 12 luni de la începerea lucrărilor.

Investiții și la spital

Primăria Ștei a efectuat, în paralel, investiții și în Sănătate, în serviciile medicale oferite localnicilor. Spitalul Orășenesc Ștei, are în dotare aparatură medicală nouă și anume, aparat de Radiologie digital ultraperformant Opera T 90. Noul echipament va permite efectuarea unor imagini digitale de înaltă calitate, care pot fi stocate și vizualizate in timp real, și eliberate pacientului în format digital, pe CD.De asemenea acest echipament permite transmiterea imaginilor digitale la distanță.

Spitalul e dotat cu aparat de radiologie
FOTO: Spitalul Orășenesc Ștei

Aparatul radiologic este adaptat noilor directive europene privind protecția datelor pacienților, care asigura calitatea și securitatea, inclusiv arhivarea și stocarea imaginilor digitale.

Acest aparat de Radiologie este rezultatul unui proiect în colaborare între Spitalul Orașenesc Ștei, Primăria Ștei și Ministerul Sănătățiiî, în valoare de 1.150.000 lei , în care Primăria Orașului Ștei a participat cu o cofinanțare de 115.000 lei, iar Ministerul Sănătății cu 1.035.000 lei.

„Ca și în alte rânduri, domnul senator Popa Cornel a ajutat la obținerea finanțării acestui proiect, de la Ministerul Sănătății, și am dori pe această cale să-i aducem mulțumiri”, spune primarul Iulian Balaj.

Tot cu sprijinul Primăriei Orasului Stei s-au alocat fonduri pentru amenajarea condițiilor necesare recreerii circuitelor funcționale in vederea obținerii autorizațiilor specifice de funcționare CNCAN.Toți pacienții care se adresează spitalului, pot beneficia de aceste servicii de radiologie de înaltă calitate începând cu 06.01.2020.

5 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Zuper says:

  Toată zona e zona de recreere, însă investitori noi în zona și infrastructură ioc. Chelului ii trebuia musai tichie.

 2. Konoo says:

  La Stei, nu de zone de agrement e nevoie , creearea de noi locuri de munca , nu piatete si trotuare când oamenii își depozitează lemnele pe trotuare ( gaz, apa calda, apa curenta chiar și când plouă mai mult) , acestea ar trebui să fie proiectele importante

 3. gic says:

  Mda….pista de biciclete sa nu poluam…
  da cu sutele de metri de lemne de printre blocuri cum ramane?
  aia nu polueaza cand ies pe hornurile gri???????????
  dam la pedala si ne incalzim visand la gazzzzzzzzzz

 4. Alwaysnever says:

  PeNeLeprele au trecut de la construcții inutile de Săli de sport in vederea escamotarii sifoanelor banesti, la megalomania de a renova orașeleee, după ce sa racordeze SSmenari conduși de Herr Hitleranis Oradea la gaz/apa termala iar in stei banala atragere de investitori, proiecte, etc pentru formarea de locuri de munca … LIDL PENNY PROFI LA PUTEREEEEEE, popor consumator și dator, asta vor sa facă din noi

 5. BIHON Sport local

  Irina Bara a fost eliminată la dublu. Monica Niculescu a câștigat duelul românesc
  Joi, după amiază, în turul II al probei de simplu, Irina se va duela cu belgianca Alison Van Uytvanck

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ceremonia de deschidere a noului an universitar, LIVE pe Bihon.ro
  Joi, 1 octombrie 2020, de la ora 11.00, va avea loc la Sala Polivalentă a Universității din Oradea, ceremonia de deschidere a noului an universitar 2020-2021.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La 5 ani de la ani de la tragedia Colectiv, „Suflet Colectiv”: o piesă pentru neuitare
  Compoziţia şi textul piesei aparţin avocatului şi pianistului Alex Penescu, supravieţuitor al tragediei de la Colectiv.

  BIHON Sport local

  Trei bihoreni la națională, pentru trei meciuri importante. Avem și un jucător naturalizat!
  Selecționerul Mirel Rădoi a anunțat jucătorii pe care va miza în cele trei partide pe care naționala României le dispută în luna octombrie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Microbuz de transport persoane implicat într-un accident în Hidișelu de Sus
  Un microbuz și un autoturism au fost implicate într-un accident produs pe DN 76, în localitatea bihoreană Hidișelu de Sus. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Focar de infecție coronavirus la un cămin de bătrâni din Marghita: 18 vârstnici și 4 angajați
  Căminul de bătrâni "Sfântul Anton" al Caritas Catolica din Marghita e confirmat aproape în totalitate cu coronavirus. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.