bihon.ro Web analytics

Șteiul se dezvoltă prin fonduri structurale. Încep lucrările la zona de agrement

De Veronica Bursașiu

Șteiul se dezvoltă prin fonduri structurale. Încep lucrările la zona de agrement

Zona pietonală și zona de agrement
Șapte proiecte ce urmează a fi realizate prin Programul Operațional Regional se află în implementare la Ștei.
Scris de Veronica Bursașiu - Șapte proiecte ce urmează a fi realizate prin Programul Operațional Regional se află în implementare la Ștei.

Pentru patru proiecte au fost semnate deja contractele de finanțare, anunță primarul Șteiului Iulian Balaj. Unul dintre proiectele care are contract de finanțare semnat vizează amenajarea unei zone de agrement la Ștei, lucrare despre care primarul spune că se află în mică întârzâiere deoarece acolo s-a refăcut și drumul și nu s-a dorit suprapunerea lucrărilor.

În aceaeși zonă s-au executat, totodată, lucrări de canalizare, finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală, alimentarea cu apă fiind deja finalizată. „În aceste condiții, dacă timpul ne permite, la sfârșitul lui februarie putem încep lucrările la zona de agrement”, spune primarul Iulian Balaj. Proiectul este finanţat din fonduri europene, prin POR, Axa 5.2, Regenerare urbană.

„Cofinanţarea oraşului Ştei este de 2%. Acest proiect va face din Lacul Ştei o zonă de agrement deosebit de frumoasă”, anticipează primarul Iulian Balaj. Este vorba despre un proiect în valoare de peste 3,9 milioane de lei.Un alt proiect, cu contract de finanțare semnat, e amenajarea de piste de biciclete, spații pietonale și piațete, lucrare care se execută în centru vechi al orașului, proiect prin care primarul spune că vor fi reabilitate nouă străzi din oraș.

Obiectivul specific al proiectului este “Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane, bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă”. „Proiectul are valoarea totală de 11 831 642, 30 lei , iar cofinanțarea orașului nostru este de 2% din această valoare. Domeniul de aplicare al proiectului sunt străzile: Unirii, Mihai Eminescu, Prieteniei, Sportului, Cuza Vodă, Tineretului și Andrei Mureșanu.

Aceste lucrări vor crea un disconfort , pentru care ne cerem scuze, rugându-vă totodată pe cei din proximitatea zonelor afectate, să acordați tot concursul firmelor care se ocupă de execuția acestui proiect”, e mesajul primarului Balaj. Un al trei proiect e intitulat „Reconversie centrală termică, grădiniță”. Practic fosta centrală termică nr 4 va fi transformată într-o grădiniță modernă, la standarde europene cu 52 de locuri.

În această situație, proiectul tehnic este la verificare, urmând a fi licitată execuția lucrărilor. La acest proiect, primarul anticipează că localnicii vor vedea constructorii în teren în martie-aprilie. Al patrulea proiect este unul extrem de ambițios, „include fosta Bancă Agricolă și este un proiect pe ambulator, la spitalul orașului”. Bugetul este de 3, 2 milioane lei, iar proiectul se află în faza de execuție a proiectului tehnic, lucrările efective putând fi demarate în mai. Alte trei proiecte au trecut de faza de evaluare și urmează ca în cazul acestora să fie semnate contractele de finanțare prin POR.

Reconversie. Autorizare pentru transformarea băncii în ambulatoriu

Este vorba despre o zonă de recreere în zona fostului ștrand, de un centrul multifuncțional recreativ în valoare de 7.222.658 lei, un alt proiect vizează locuințele sociale, reabilitare și modernizare clădire, cu parc și alee de acces, proiect în valoare de 2.635.440 lei, iar un altul are ca obiectiv reabilitarea și modernizarea infrastructurii educaționale a Școlii gimnaziale Miron Pompiliu, proiect în valoare de 2.611.333 lei.

În ceea ce privește lucrările de execuție ale bazinului didactic de înot al orașului Ștei acestea „au ajuns la stadiul fizic de peste 25% și prezintă o ușoară întârziere față de graficul de execuție”, spune primarul.

Construcția este amplasată lângă sala de sport din incinta Colegiului Național Avram Iancu, va avea două bazine, unul pentru copii, unul pentru adulți și va putea fi utilizat de către toți elevii orașului nostru în programul didactic de înot, iar după încheierea cursurilor bazinul va putea fi folosit și de către cetățenii orașului.Investiția este realizată prin Agenția de Dezvoltare Durabilă a județului Bihor.

Aceasta reprezintă asocierea tuturor primăriilor de orașele județului nostru și a Consiliului Județean Bihor, fiind constituită pentru derularea de proiecte în orașele județului.Valoarea totală a investiției este de 5 018 547, 95 lei + TVA, iar termenul de execuție este de 12 luni de la începerea lucrărilor.

Investiții și la spital

Primăria Ștei a efectuat, în paralel, investiții și în Sănătate, în serviciile medicale oferite localnicilor. Spitalul Orășenesc Ștei, are în dotare aparatură medicală nouă și anume, aparat de Radiologie digital ultraperformant Opera T 90. Noul echipament va permite efectuarea unor imagini digitale de înaltă calitate, care pot fi stocate și vizualizate in timp real, și eliberate pacientului în format digital, pe CD.De asemenea acest echipament permite transmiterea imaginilor digitale la distanță.

Spitalul e dotat cu aparat de radiologie
FOTO: Spitalul Orășenesc Ștei

Aparatul radiologic este adaptat noilor directive europene privind protecția datelor pacienților, care asigura calitatea și securitatea, inclusiv arhivarea și stocarea imaginilor digitale.

Acest aparat de Radiologie este rezultatul unui proiect în colaborare între Spitalul Orașenesc Ștei, Primăria Ștei și Ministerul Sănătățiiî, în valoare de 1.150.000 lei , în care Primăria Orașului Ștei a participat cu o cofinanțare de 115.000 lei, iar Ministerul Sănătății cu 1.035.000 lei.

„Ca și în alte rânduri, domnul senator Popa Cornel a ajutat la obținerea finanțării acestui proiect, de la Ministerul Sănătății, și am dori pe această cale să-i aducem mulțumiri”, spune primarul Iulian Balaj.

Tot cu sprijinul Primăriei Orasului Stei s-au alocat fonduri pentru amenajarea condițiilor necesare recreerii circuitelor funcționale in vederea obținerii autorizațiilor specifice de funcționare CNCAN.Toți pacienții care se adresează spitalului, pot beneficia de aceste servicii de radiologie de înaltă calitate începând cu 06.01.2020.

5 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Zuper says:

  Toată zona e zona de recreere, însă investitori noi în zona și infrastructură ioc. Chelului ii trebuia musai tichie.

 2. Konoo says:

  La Stei, nu de zone de agrement e nevoie , creearea de noi locuri de munca , nu piatete si trotuare când oamenii își depozitează lemnele pe trotuare ( gaz, apa calda, apa curenta chiar și când plouă mai mult) , acestea ar trebui să fie proiectele importante

 3. gic says:

  Mda….pista de biciclete sa nu poluam…
  da cu sutele de metri de lemne de printre blocuri cum ramane?
  aia nu polueaza cand ies pe hornurile gri???????????
  dam la pedala si ne incalzim visand la gazzzzzzzzzz

 4. Alwaysnever says:

  PeNeLeprele au trecut de la construcții inutile de Săli de sport in vederea escamotarii sifoanelor banesti, la megalomania de a renova orașeleee, după ce sa racordeze SSmenari conduși de Herr Hitleranis Oradea la gaz/apa termala iar in stei banala atragere de investitori, proiecte, etc pentru formarea de locuri de munca … LIDL PENNY PROFI LA PUTEREEEEEE, popor consumator și dator, asta vor sa facă din noi

 5. Bihon CSM Oradea

  Renasc speranțele la calificare: CSM Oradea câștigă meciul din deplasare cu Szolnoki Olajbányász
  CSM Oradea a câștigat cu scorul de 75-58 meciul din deplasare cu Szolnoki Olajbányász.

  România

  Incident halucinant: O familie a fost atacată de propriii câini. Jandarmii au venit în ajutor
  Incidentul a avut loc miercuri după-amiaza, în locuința unei familii din Arad. Acasă se aflau bunicii împreună cu nepoțica lor. La un moment dat, unul dintre cei doi câini pe care aceștia îi dețin, a devenit agresiv și a mușcat-o pe bunică.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Selina și Construcții Bihor, oferte pentru parcarea de pe str. Iosif Vulcan 
  Inițiativa a stârnit nemulțumirea riveranilor, dar petiția lor n-a produs efectele dorite. Primăria a scos la licitație proiectarea și execuția parcării dintre case.

  BIHON CAO

  Cum se face accesul la Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  PSD și UDMR au blocat reorganizarea de la Școala Francisc Hubic
  Aleșii județeni au respins, pentru a treia oară, aprobarea organigramei Centrului de Cultură al Județului Bihor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Victorie civică la Sântandrei: Justiția spune ”NU” definitiv incineratorului de animale de lângă Palota
  Asociația ”Santandrei Metropolitan Area” (SMA) a reușit să blocheze definitiv prin intermediul justiției înființarea unui incinerator de animale pe raza comunei. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Drumul Oradea - Sânmartin - exproprieri în valoare de 2 milioane euro
  Consilierii județeni au aprobat marți culoarul de expropriere pentru drumul de legătură Oradea - Sânmartin. 4

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.