Scopul principal al proiectului este sprijinirea tinerilor din grupurile defavorizate și a celor fără un loc de muncă, oferindu-le oportunități de formare profesională în domeniul agriculturii urbane și al antreprenoriatului social.
AGRI-SOCIAL reunește organizații din patru țări europene:
- American Farm School (Grecia);
- University of South Bohemia (Cehia);
- Nomadisch Grün gGmbH (Germania);
- Universitatea din Oradea.
„Scopul principal al proiectului este educarea și formarea tinerilor din grupuri vulnerabile, prin promovarea tehnicilor de agricultură urbană sustenabilă. AGRI-SOCIAL le oferă șansa de a învăța abilități practice în domenii precum: utilizarea tehnologiilor digitale în agricultură și dezvoltarea lanțurilor scurte de aprovizionare, contribuind astfel la combaterea marginalizării și la promovarea afacerilor de tip social. Pe lângă formarea teoretică, proiectul include sesiuni intensive de instruire în tehnici de agricultură urbană, iar participanții vor avea ocazia să participe la sesiuni de formare suplimentare în fermele urbane partenere”, explică conf. univ. dr. Anamaria Supuran, de la Facultatea de Protecția Mediului.
Implicare activă și inițiative locale
Facultatea de Protecția Mediului din cadrul Universității din Oradea joacă un rol esențial în cadrul proiectului. Sub coordonarea Anamariei Supuran, echipa universității va dezvolta:
- cursuri digitale;
- demonstrații practice;
- modele de afaceri inovatoare.
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor și Direcția pentru Agricultură Bihor joacă, la rândul lor, un rol important în implementarea și diseminarea rezultatelor proiectului la nivel local și regional.
De asemenea proiectului își propune să dezvolte modele de afaceri inovatoare care integrează agricultura urbană în lanțurile scurte de aprovizionare, facilitând astfel accesul comunităților locale la produse alimentare sustenabile și proaspete.
„Aceste modele de afaceri vor sprijini integrarea tinerilor vulnerabili în economie și vor contribui, sperăm noi, la consolidarea economiilor locale, oferindu-le în același timp o formare valoroasă”, a mai declarat universitarul orădean.
În plus, AGRI-SOCIAL promovează tranziția verde și digitală, prin dezvoltarea de abilități ecologice și digitale, necesare pentru un viitor sustenabil.
Pentru mai multe informații despre proiect și activitățile sale, cei interesați pot accesa pagina de Facebook a proiectului: AGRI Social.
Citiți principiile noastre de moderare aici!