Potrivit datelor, 63,6% dintre participanți declară că traversează o perioadă complicată din punct de vedere psihologic. Cel mai frecvent motiv invocat de respondenți pentru starea lor actuală este legat de insuficiența veniturilor – 22,2% spun că nu câștigă suficient pentru a acoperi cheltuielile curente. Alte cauze majore includ problemele personale (14,5%), epuizarea cauzată de muncă excesivă (11%), lipsa aprecierii la job (10,8%) și incertitudinea generată de dificultățile companiei în care lucrează (9,9%). În plus, 8,9% au rămas recent fără un loc de muncă, ceea ce le-a amplificat dezechilibrul emoțional.
„Cea mai mare parte a problemelor cu care se confruntă românii în această perioadă are legătură cu viața lor profesională. Fie nu câștigă suficient pentru nevoile pe care le au, fie au un job care nu le oferă stabilitate, fie au rămas fără locul de muncă pe care îl aveau sau, dimpotrivă, muncesc prea mult și au ajuns într-un punct în care se simt copleșiți și epuizați. De altfel, 50% dintre respondenți spun că anul 2025 a început prost și că nu au speranțe că lucrurile se vor redresa până la final”, a declarat Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs România.
Emoții negative în prim-plan
Jumătate dintre cei care au răspuns la sondaj spun că începutul anului 2025 a fost dezamăgitor și nu anticipează îmbunătățiri majore până la finalul lui. Printre cele mai mari temeri pentru lunile următoare se numără teama că veniturile nu vor ține pasul cu inflația (menționată de 58,3% dintre participanți), instabilitatea socio-politică (42,2%) și dificultatea de a găsi un nou loc de muncă (37,3%). Nu lipsesc nici îngrijorările legate de sănătatea mintală: 18,5% se tem că ar putea să-și piardă echilibrul emoțional în contextul actual.
Răspunsurile oferite de participanți conturează un tablou dominat de sentimente negative: 46,5% se declară îngrijorați în legătură cu viitorul, 45% simt incertitudine, iar 17,8% afirmă că și-au pierdut complet echilibrul emoțional. Depresia afectează 17% dintre respondenți, iar 15% se simt singuri. Doar 15,1% declară că sunt optimiști, în timp ce un procent infim – 2,3% – simt că și-au găsit echilibrul interior.
Accesul la terapie rămâne limitat
În ciuda nevoii evidente de sprijin emoțional, doar un sfert dintre respondenți (26,4%) au simțit că au nevoie de terapie în ultimul an. Dintre aceștia, mai puțin de jumătate (40%) au făcut efectiv pasul către un specialist. Cei mai mulți care au renunțat spun că serviciile sunt prea scumpe sau că nu se simt confortabil să discute cu un psiholog.
Mai puțin de un sfert dintre participanți consideră că managerii lor sunt realmente preocupați de starea emoțională a angajaților. În ceea ce privește factorii de stres la locul de muncă, pe lângă salariile mici, mulți menționează volumul excesiv de muncă, lipsa flexibilității (mai ales refuzul muncii remote), conflictele cu superiorii și teama de concedieri.
Trimite articolul
X😂😂😂😂poi ia mai inventați citeva luni de vacante plătite ca sa se simtă neapasati!
O boabā de cafea merge la psihiatru.
Psihiatrul o întreabā :
– Spune -mi te rog ,ce te macinā ?